GP 1.3 Multijet 90KM nie wkręca się na obroty
Witam,
Mam problem z moim Grande Punto. Auto jak jest zimny silnik nie ma mocy, na zimnym silniku można wciskać gaz do dechy a auto i tak nie chce się rozpędzać, podjechanie pod górkę to jakiś dramat bo trzeba jechać na pierwszym biegu bo na dwójce zamiast się rozpędzać to obroty idą w dół. Jak silnik nabierze swojej normalnej temperatury to się trochę poprawia, tzn elastyczność wzrasta, można się rozpędzać ale niezależnie od tego czy silnik jest zimny czy zagrzany to bardzo wolno wkręca się na obroty.
Po podłączeniu do komputera nie ma żadnych błędów, wskazania zmierzonego ciśnienia doładowania oraz masy powietrza są zgodne z tym co oczekuje sterownik. Zawór egr oraz cały kolektor ssący został wyczyszczony, filtr powietrza był niedawno wymieniany również ale nic to nie zmieniło. Auto odpala odrazu, nie kopci, silnik na wolnych obrotach pracuje równo.
Nie wiem czy to jest istotne ale jak odłączę wtyczkę od przepływomierza to przy pierwszym odpaleniu po odłączeniu wtyczki nie ma problemu żeby odpalić. Natomiast jak go zgaszę i chcę ponownie odpalić to silnik załapie normalnie i po sekundzie gaśnie. Dopiero jak podłączę się do komputera i skasuję błędy od przepływomierza (przerwany obwód oraz temperatura) to wtedy znowu odpali i nie gaśnie. Natomiast jak jest podłączona wtyczka od przepływomierza to za każdym razem odpala.
Proszę koledzy o pomoc co sprawdzić lub zrobić żeby wyeliminować problem z tym wolnym wkręcaniem na obroty i brakiem mocy na zimnym.