Witam chciałem założyć przycisk uruchamiający silnik.
Czy ktoś ma oryginalny schemat połączeń?
To jest widok strony w wersji do druku
Witam chciałem założyć przycisk uruchamiający silnik.
Czy ktoś ma oryginalny schemat połączeń?
A niby ktora wersja miała taki przycisk? U mnie jest taki ale z logo Tartarini haha :) ;)
Załącznik 38901
..........
A immo w przycisku jest ;-). W alfie zrobilem taki patent nawet mam przycisk ze 159 i mysle. Ale tak jak napisalem kluczyk musi byc w stacyjce i tak. Po drugie dorobilem mala elektronike na przekaznikach żeby było pewnie bo raz ten przycisk ma styki zwierac a raz rozwierac - start stop. zeby nie uruchomic rozrusznika gdy silnik pracuje. W tipo ten temat jest z glowy bo tu jest inna logika (sygnał zgody itp.) btw nie jest potrzebny wiekszy schemat a opis pinow body. Bo czesc obwodow to wlasnie sie wyłącza przy rozruchu -łatwo pomierzyć
pewnie trzeba zewrzeć wszystkie trzy a nie tylko jeden. I nie do plusa bo coś pójdzie z dymem tylko równolegle do stacyjki. np. Przekaźnik z trzema stykami wykorzystać.
sprzegło wcisnięte przy rozruchu?
You are not Polish? (It would explain little bit weird language ;-)
Yes it is about clutch pedal. Usually it needs to be pressed down to enable start.
So it s not rocket science. Puting 3 way relay/switch parallel to oem ignition switch must work. There is no other way ;-).
Podczas rozruchu silnika tylko napięcie powinno być na niebieskim i brązowym kablu, na szarym kablu nie powinno być napięcia. Po uruchomieniu silnika powinno pojawić się napięcie również na szarym.
Czyli to jest tak, przeręcamy Kluczyk na pierwszą pozycję to pojawia się napięcie na niebieskim i szarym kablu,
Po przekręceniu na rozruch napięcie z szarego znika a pojawia się na brązowym, po uruchomieniu silnika napięcie na brązowym znika, a pojawia się na szarym przewodzie.
Czyli szary to auxilary devices typu radio itp które są wyłączane podczas rozruchu
nie działa
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
na przewodzie niebieskim i szarym napięcie występuje podczas przekręcania kluczyka, na przewodzie brązowym tylko przy uruchomieniu.
jednak nie działa ręcznie.
Przy uruchomieniu silnika napięcie jest nie tylko na brązowym ale również na niebieskim.
A napięcie do przycisku bierzesz z czerwonego przewodu ze stacyjki?