Siemka. W tym GP (ZFA19900000542054) jaki wybrać sterownik przy łączeniu z MES? da się to jakoś sprawdzić?
To jest widok strony w wersji do druku
Siemka. W tym GP (ZFA19900000542054) jaki wybrać sterownik przy łączeniu z MES? da się to jakoś sprawdzić?
Wybierz jaki chcesz . Jak wybierzesz źle to program powie ci ,że źle wybrałeś (niezgodny kod ISO) i pokaże ci jaki masz
Dodam, że jeżeli pomylisz się z adapterem, to może w aucie wywalić błędami poduch itp.
Kupiłem ten stn1170 v.3 od viaken i adapter typ 3. Czy to będzie git?
Będzie dobry. Bz przejściówki łączysz się z silnikiem , ABS-em i elektrycznym wspomaganiem kierownicy . Do reszty adapter . Jak czegoś nie wiesz to łącz się bez adaptera a program podpowie ci "podłącz żółty adapter nr 3"
https://viaken.pl/pl/adapter-do-inte...can-typ-3.html ten adapter mam oraz https://allegro.pl/oferta/stn1170-el...dShowitemShare. Rozumiem że tym zrobię wszystko? (tak mi przedstawiciel viaken powiedział)
Zrobisz tyle, ile pozwala zrobić MES :P
No i pięknie, dzięki za info :D
Nie łączy mi się MES. Co zrobić w ustawieniach itd żeby to poszło?
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Komentarz "connection failed. Data file corrupted"Załącznik 36580Załącznik 36580
Zacznijmy od tego, czy zainstalowałeś poprawnie interfejs w systemie?
F9 Ustawienia -> zakładka Interfejsy. Powinien być widoczny na liście jako ELM 327 1.******, (nie chce mi się przepisywać :P) oraz poniżej port COM taki w Menedżerze urządzeń Windowsa.
Jeśli tego nie ma, to spróbuj go znaleźć przyciskiem >Szukaj interfejsów<.
Kolejna sprawa, skąd masz MES?
Każdy nieoryginalny, pobierany gdzieś skądś, z witaminką itp. może powodować taki problem.
Jedyne lekarstwo, to kupić sobie MESa ze strony producenta albo korzystać z darmowej wersji.
A co jestem w stanie zrobić darmowa wersja?
Podstawowe rzeczy takie jak zczytanie i skasowanie błędów.
Jest ograniczenie czasowe 20 minut, możesz 4 parametry tylko obserwować - wybrać.
Poza tym nie zauważyłem nic innego jak na razie.
jeszcze pytanie odnośnie tego interfejsu. czy ten vscan mój też musi być zainstalowany pod port od 1 do 4?
Nr portu jest obojętny ,ale w programie musi być ten sam co w menadżerze urządzeń . I Vscana instalujemy jako OBD-link nie ELM .
No nic będę próbował dzisiaj jeszcze na mes 4.2 pirat. Potem spróbuję inny a jak coś to kupie :D
Załącznik 36591 skanowanie daje coś takiego. Natomiast dalej data file corrupted. Rozumiem że to musi być wina pirackiego programu? Mam mes 4.2 czy ktoś testował kable od viaken z innym piratem?