Panowie, wie ktoś jaki jest moment dokręcenia świec w T-jecie?
To jest widok strony w wersji do druku
Panowie, wie ktoś jaki jest moment dokręcenia świec w T-jecie?
Org świece z NGK? Na opakowaniach nie ma instrukcji? Standardowo przeważnie jest 28Nm ale gdzieś mi się obiło że w T-jet z racji mniejszego rozmiaru gwintu dokręca się z siłą 20Nm. Za 2-3tyg też będę na eta[ie zmian świec.
Proszę : :)
Załącznik 36510
Dzięki. Powoli zbieram graty i nowy klucz dynamometeyczny muszę sobie zapodać. Normalnie zawsze na czuja dokręcałem ale jak tak czytam o tych współczesnych silnikach (znowu był artykuł z którego wynika że wszystko shit, tym razem dołączyli do zestawienia puretecha i multiaira) to ten silnik jest chyba na wagę złota i głupio byłoby coś ukręcić.
Tu masz "standartowo" do swiec NGK
Załącznik 36511
standardowo np NGK dla głowicy z ALU i srednicy gintu dla świecy M12 z płaskim gniazdem podaje 15-20 Nm, DANM to daNm czyli decyNm czyli 10 czegos tam :-)
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
można tez dokręcac tak jak podaje producent świec czyli dla NGK 15-20 Nm albo dokręcasz recznie do wstepnego oporu i dajesz 180 stopni, co mniejwięcej się zgadza z podanem momętem dokręcania.
Świece w tipo wymieniamy co 30 000 km. Czy warto wcześnie wymienić, czy przedłużyć okres wymiany. Tipo 120 kM t jet
Dołączam się do pytania. Zastanawiam się też nad wymianą po roku użytkowania/około 15tys. Ma to sens czy strata kasy? Oryginalnie świece jak na 1 montaż to koszt około 170 zl
Ta procedura może być stosowana tylko przy nowych świecach . Chodzi o spłaszczenie podkładki na świecy . Przy demontażu i ponownym montażu świecy tej procedury nie powinno się stosować gdyż podkładka została już ściśnięta i kąt dokręcania 180 stopni może spowodować uszkodzenie gwintu.
Jakie są fabryczne świece to tjeta? Ngk czy Fpt? Znalazłem dwa linki ale chyba to różne świece jeśli chodzi o ich opisanie na porcelanie.
https://allegro.pl/oferta/swiece-ory...ource=facebook
https://fiat-jeep-alfa.pl/pl/p/swiec...rbo-t-jet/1185
Świece z tej aukcji kupowałem i wymieniłem po 30kkm, obecnie 51kkm i nie ma problemów. Skoro masz przejechane 15kkm i nie masz lpg to szkoda wymieniać, ale to Twoje $$ więc rób jak chcesz. W obecnym Tipo 1.4tjet, jak i w starym Punto 2 1.2 16v zawsze zmieniam świece co 30kkm oba pędzone lpg i nigdy nie miałem problemów z tego tytułu. W Tipo mam 50kkm przejechane na lpg, w Punto 2 prawie 200kkm i nigdy cewek nie zmieniałem i itp.
NGK i FPT jednocześnie :tongue Po przeciwnej stronie nadruku FPT znajduje się nadruk NGK.
IKR9J8 idzie taniej kupić, gdy nie mają logo FPT. Niecały miesiąc temu kupowałem do mojego MA w czteropaku, w cenie poniżej 40zł za sztukę. Przy okazji te świece wkręca się z momentem 20Nm.
tak masz racje, to dotyczy nowych świec, inna sprawa raczej nie za czesto sie ponownie wkreca te juz wykrecone (ale ma to miejsce) :-)
organoleptycznie stwierdzilem ze wkrecanie o kąt = dokręcanie kluczem dynamometrycznym, to sie praktycznie ze soba pokrywało :-)