To jest widok strony w wersji do druku
-
Stukanie w silniku
Witam mam tipo sedan w gazie od października 2017 przejechane ma 18 tyś km . Gdy włączam silnik rano jest ok wciskam bieg 1 zaczynam ruszać i w silniku zaczyna coś strzelać, mało tego musze mu ponad 2/3 tys obrotów dać żeby nie zgasł z rana. I tak mam od tygodnia codziennie tylko rano z pierwszym odpalaniem . Jakieś pomysły co to może być? Pewnie ASO zna odpowiedź ale samochód to mi pewnie ze 3 razy rozbiora i przy tym coś zepsuja.
-
W mito nie raz tak bywalo ale jak bylo zimno i mokro. I do tego miganie checka. Ale w zasadzie pomoglo czyszczenie wtryskow benzyny tzn dolanie preparatu do lpg do benzyny i tankowanie benzyn premium
-
Nie znam się, ale może trzeba doregulować dawkowanie gazu? chociaż na zimnym to raczej chodzi na pb, ale wydaje mi się że regulacja wskazana jak najbardziej....
-
Najprawdopodobniej wtryski PB.
Tak jak Marx napisał, tankuj pb premium, zużywa tego tak mało, że nie zbankrutujesz [emoji6]
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
Tankuje 95 na bp , czyli mam rozumieć żeby wtryskow nie zatkac to tankowania 95 prenium ta lepsza tak ? Na szczęście auto jeszcze na gwarancji w razie czego 😊
-
-
Cytat:
Napisał
tox88
pierwsze zmień stację
Nie przesadzaj, ja auta od 8 lat tankuję na BP i nie ma problemu, filtry lpg przy wymianie czyste.
Podaj powód konkretny dlaczego ma omijać BP?
-
nie chodzi mi o bp . Tylko o to żeby zatankowała na innej , może być też bp... Często człowiek się przyzwyczaja i tankuje na tej samej stacji. Nie doszukuj się drugiego dna odnośnie marki.
-
Cytat:
Napisał
tox88
nie chodzi mi o bp . Tylko o to żeby zatankowała na innej , może być też bp... Często człowiek się przyzwyczaja i tankuje na tej samej stacji. Nie doszukuj się drugiego dna odnośnie marki.
A to przepraszam, rozminąłem się z Twoim tokiem rozumowania 🥃[emoji482]
-
Nie tankuje na jednej ulubionej stacji tylko na paru czasami w trasie ale głównie są to stacje bp myślałem jeszcze o Orlen bo tam tankuje 2 samochód 😊
-
Możesz dokładniej określić to stukanie. Skąd dobiega może coś od gazu się po przestawiało.
-
Mi brat zawsze powtarza, że gaz to się podłącza do kuchenki a nie samochodu. :)
-
Cytat:
Napisał
andijaw
Mi brat zawsze powtarza, że gaz to się podłącza do kuchenki a nie samochodu. :)
Wielu jest takich, tak samo jak określający wlew LPG jako zawór wstydu [emoji6]
-
Jeden sie cieszy ze go nie wyruchaja w d.pe zabierajac mu kolejne pieniadze w podatkach a inny sie wstydzi. Znam jedna pania nauczycielke ktora wlasnie tak ma i 20% swojej pensji wydaje na paliwo ale wlasnie gaz jest dla niej do zapalniczek. Pozycza na wakacje a czasem na serwis tego auta. Jej zycie to finansowa wegetacja ale ma się za krolową życia. Inna za dwie pensje kupila telefon. Ludzie lubia sobie wymyślać różnych bożków. Ale co mi tam, każdy ma swoj rozum.
-
Cytat:
Napisał
andijaw
Mi brat zawsze powtarza, że gaz to się podłącza do kuchenki a nie samochodu.
Brat powinien się zajmować zawodowo merytorycznym doradztwem. Może motoryzację zmieni jak łysy z yt. Ja tam gazu w ogóle w mieszkaniu ani w domu nie mam. Mam prąd i wystarczy. Pewnie dlatego mam w aucie. To, że przy mojej eksploatacji około 11 tyś. pln/rok różnicy na paliwie zostaje w kieszeni to taki kaprys. Ciekaw jestem zdania brata o aucie na prąd. Obstawiam, że coś w stylu: Prąd to do wiertarki, betoniarki i telewizora.
-
Cytat:
Napisał
FiatPrime
Brat powinien się zajmować zawodowo merytorycznym doradztwem. Może motoryzację zmieni jak łysy z yt. Ja tam gazu w ogóle w mieszkaniu ani w domu nie mam. Mam prąd i wystarczy. Pewnie dlatego mam w aucie. To, że przy mojej eksploatacji około 11 tyś. pln/rok różnicy na paliwie zostaje w kieszeni to taki kaprys. Ciekaw jestem zdania brata o aucie na prąd. Obstawiam, że coś w stylu: Prąd to do wiertarki, betoniarki i telewizora.
Zażartować nie wolno. Niech każdy jeździ na czym chce. Mi gazowanie auta nie potrzebne. A koledze auto ledwo zipie z tego co wiem, może przez te oszczędności zostające w kieszeni?
-
Nie ledwo zipie bo jak samochód odpalam po nocy to startuje z benzyny . I tu się stuki zaczynają przez chwile może 2-3 sek a potem auto śmiga bez problemu cały dzień. Ja tam wole gaz w aucie , części i naprawa tańsza bo to benzynka i za grosze można jeździć . Miałem diesel przez 5 lat i nigdy auta w diesel juz nie kupię no chyba ze tira 😊
-
To może faktycznie te mapy się poprzestawialy. Zrób trochę na pb kilometrów i zobacz wtedy
-
Cytat:
Napisał
Dilpak
Nie ledwo zipie bo jak samochód odpalam po nocy to startuje z benzyny .
Mi chodziło o ledwo zipiący samochód kolegi FiatPrime. :)
-
W klekotach w tipo przy mrozach slychac stukanie ze skrzyni i ASO twierdzi ze to norma