Stilo 1.9 Multijet - problem ze sprzęgłem oraz ASR
Witam,
Tato użytkuje od niedawna Stilo 1.9 Multijet 120KM. Auto z przebiegiem 350 tyś. km. Po jakimś czasie zauważyliśmy, że przy dłuższym hamowaniu włącza się kontrolka informująca o usterce ASR, nie można ponownie włączyć ASR, działa jedynie po ponownym uruchomieniu silnika.
Przedwczoraj pojawił się problem ze sprzęgłem, przestało wysprzęglać. Po nocy pedał sprzęgła działał jakby w połowie, pierwsza "połowa ruchu" miała jakby luz. Zdjąłem akumulator z podstawą i zabrałem się za odpowietrzanie układu sprzęgła według instrukcji, niestety sam nie chciał się odpowietrzyć grawitacyjnie, wyleciało trochę czarnego płynu, pedał sprzęgła wpadł całkowicie w podłogę. Udało się odpowietrzyć układ podając ciśnienie do zbiorniczka z płynem hamulcowym, zaczął lecieć ładny, czysty płyn. Sprzęgło zaczęło działać bardzo dobrze, płynnie, brało w połowie. Po dwóch dniach ojciec zauważył, że problem z ASR jest połączony w jakiś sposób ze sprzęgłem - jego zdaniem kiedy pedał sprzęgła zaczyna pracować inaczej, zapala się ASR przy hamowaniu .. Oba systemy są jakoś powiązane? Niestety sprzęgło raz działa lepiej, raz gorzej - dzieje się to losowo. Przy 280 tyś. km miał wymieniane sprzęgło lub sam dwumas, już nie pamiętam (według poprzedniego właściciela). Co może być powodem takiego zachowania sprzęgła, oraz czy może to być powiązane z układem ASR? Może siada pompka sprzęgła przy pedale, stąd sprzęgło raz działa lepiej, raz gorzej?
Za wszelkie sugestie będę wdzięczny :)
Pozdrawiam