witam dzis na drodze stanela croma zaczela sie dlawic i wogole nie dodaje sie gaz mimo wciskaniu pedalu zgasla ... odpala na chwile dlawi sie i gasnie
To jest widok strony w wersji do druku
witam dzis na drodze stanela croma zaczela sie dlawic i wogole nie dodaje sie gaz mimo wciskaniu pedalu zgasla ... odpala na chwile dlawi sie i gasnie
Przy obecnych temperaturach to podejrzewam wodę w paliwie lub kiepskie paliwo. Sprawdzić na początek filtr paliwa jeśli starego typu jest (na wkład)
Wysłane z mojego Lenovo K10a40 przy użyciu Tapatalka
dzieki za sugestie cos w tym moze byc bo tankowalem wczoraj
Nie tyle woda co parafina się wytraciła...może uszkodzić pompę CR, wtryski, uszczelnienia....
Wstawić auto na kilka godzin do ciepłego garażu i sprawdzić czy przeszło...
Niedawno chciałem zatankować na pewnej stacji z logo na B i odpuściłem. Po prostu nie mogłem pistolet włożyć do wlewu , bo wąż od dystrybutora był sztywny jak patyk!!! ( temp. około -12)Sprawdziłem inny od benzyny a on normalnie giętki i elastyczny. Pojechałem na inną stację a tam już było lepiej ,też wąż od disla sztywnawy ,ale nie tak jak na poprzedniej stacji.....
Wysłane z mojego Lenovo K10a40 przy użyciu Tapatalka
Sprawdź przepływomierz, paliwo na stacjach jest raczej dobrej jakości.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Witam to teraz moja przypadłość w poniedziałek po 15 wsiadam do mojego rydwanu odpalam i co odpalił 2 sek. i zgasł temperatura -10 C, zapalam 2 raz i to samo,dopiero za może 5 razem jak przegazowałem odpalił , nadmienię że leje tylko Dynamic ON. Dojechałem do domy jakieś 20 Km postawiłem na parkingu,po drodze do domu kupiłem środek STP do paliwa ON i wlałem do zbiornika.Następnego dnia rano odpaliłem i zacząłem skrobać szyby i patrze a ty pod silnikiem kałuża oleju ,otwieram maskę a tam fontanna oleju z bagnetu leci i jakby głośniej silnik chodził w okolicy 1 tłoka.Wyłączyłem silnik bo mnie strach obleciał.Pytanie czy to zamarznięta odma czy już po silniku.
Przypuszczam ze odma. Od poniedzialku ma byc cieplej to fura ozyje;)
Marek nie bagatelizuj tego problemu. Zdemontuj odmę i przepłucz benzyną. Uzupełnij olej i obserwuj czy nie ubywa, jest prawdopodobieństwo że jeszcze gdzieś indziej jakieś uszczelnienie układu olejowego poszło. Na jakich jeździsz odcinkach i jaki masz olej w silniku?
Dzienne jakieś 50 Km a olej 5W40 Motula
Kurcze dziwne, raczej silnik dogrzany, olej dobry, a syf w odmie i tak się wytrącił.. Majonez pod korkiem oleju jest?
Właśnie nie zbiorniczek płynu chłodniczego też ok
Raczej nie podrabiany biorę tylko od jednego dostawcy i zawsze sprawdzam czy ta naklejka na czole bańki jest wielowarstwowa oczywiście kolor i konsystencja itd.
Przepływomierz
Do spr. masz przepływomierz (odepnij go i sprawdź czy jest różnica) druga opcja to EGR, który mógł się zaciac.
Ale gdy odma zamarznie to też potrafi wywalić olej przez bagnet
Sytuacja opanowana, jednak odma samochód postał w ciepełku 2 dni i chodzi jak tralala odma wyczyszczona złapało ją na przewodzie wychodzącym z silnika koło bagnetu.Niech te mrozy już się skończą.