Spalanie ksiązkowe w 1.4 95KM - da się. A w T-Jet?
Witam wszystkich :)
Zamierzam kupić nowy samochód i jednym z kandydatów jest Tipo. Wziąłem sobie go więc na weekend, sedana z przebiegiem ok. 40 tys. (zatem dobrze dotarty :) ) i najsłabszym silnikiem 95 KM. Ma zalety i wady, mniejsza o to. Najbardziej mnie interesował sam silnik i jego spalanie. Ponieważ jednak Tipo z wolnossącym 1.4 jest w moim odczuciu nietrafionym połączeniem i nie nadaje się do jazdy, zacząłem brać pod uwagę wersję z turbo, czyli 120 KM. Silnik 1.6 odpada, nie chcę skrzyni automatycznej.
Po tym przydługim wstępie przejdę do konkretów. Otóż Fiat w danych technicznych stwierdza, że dla silnika 1.4 95 KM spalanie w mieście to 7.7 l/100km, w mieszanym 5.7 i w cyklu pozamiejskim 4.6 litra. OK. Postanowiłem to sprawdzić. Oto, co uzyskałem (wszystkie samochody, jakie rozważam do kupienia poddaję w miarę identycznej próbie :) ):
- w mieście: 6.9. Całkiem nieźle, ale wiadomo, że miasto miastu nierówne. Mało stosunkowo korków, trochę świateł, ale raczej względnie płynna jazda i kręcenie się wokół komina - Wrocław w niedzielę wieczorem.
- cykl mieszany (jeśli to można tak nazwać), średnia z 1200 kilometrów, czyli miasto plus drogi pozamiejskie plus autostrada - 5.6.
- Trasa, mierzone na autostradzie od bramki we Wrocławiu do bramki pod Katowicami i z powrotem, maksymalnie płynna jazda, ale tak, by na kompie pokładowym wyszła średnia idealnie 90 km/h. Czyli niezbyt szybko, ale bez zamulania. Wynik - 4.6 litra.
O ile dwa pierwsze wyniki nie są do końca miarodajne z uwagi na różne warunki, o tyle trzeci wydaje się być dość dobrym punktem odniesienia. Jak widać, trafiłem z nim idealnie w książkową wartość spalania, co mnie mile zaskoczyło.
Przeszukałem dokładnie cały dział, a szczególnie wątek ze spalaniem, nie udało mi się jednak natrafić na konkretną odpowiedź na interesujące mnie pytanie - zakładając jazdę taką, jak opisałem w punkcie 3, czy w przypadku Tipo z 1.4 120 KM (zapewne hatchback), jest możliwe uzyskanie spalania zbliżonego do książkowego, czyli 5.0 litra na setkę? Wiadomo, że silniki z turbo potrafią przewalić dowolną ilość benzyny jak się im na to pozwoli (jeżdżę obecnie takim autem, to wiem), ale nie wiem, jak to jest z T-Jetem, bo nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z tym silnikiem.
Jakby ktoś miał bezpośrednie porównanie spalania obu silników z własnego doświadczenia (czyli własnego stylu jazdy), to byłbym także wdzięczny za opinię. Niestety sam nie mogę tego zrobić, bo nie ma nigdzie w moim rejonie dostępnego Tipo z T-Jetem.
Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam :)