Może to jest dziwne pytanie , jak macie włożone żarówki wycięciem do góry czy w dół? Przy wymianie tak się zakrecilem że już sam się wiem. Niby pasuje w obu pozycjach i w każdym ułożeniu swieci to kiepsko
To jest widok strony w wersji do druku
Może to jest dziwne pytanie , jak macie włożone żarówki wycięciem do góry czy w dół? Przy wymianie tak się zakrecilem że już sam się wiem. Niby pasuje w obu pozycjach i w każdym ułożeniu swieci to kiepsko
"cyckiem" do góry
Patrz na usytuowanie zarnika, aby lampa mijania po montazu zarowki nie swiecila w gore.
Jesli nie jestes pewien poprawnosci zamontowania zarowek, podjedz wieczorem pod sciane i zapal swiatla mijania. Jesli lampy swieca do gory, trzeba poprawic montaz zarowek.
Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L21 przy użyciu Tapatalka
Właśnie - chciałem zacząć temat ale się podłączę. Croma ma kiepskie światła, ale czy można to jakoś poprawić? Gdy kupiłem to miałem zamontowane HID'y ale wymontowałem je z racji obawy przed niezgodnościami.
Jak poprawić sprawność lamp?
Jak samemu spolerować klosze?
Jakie żarówki zastosować?
Do cromy chyba najlepsze sa long life'y dobrej firmy. Jedną z glownych przypadłości tego auta jest częste przepalanie się zarowek świateł mijania.
Przerabiałem różne żarówki w różnych autach i uważam, że wszelkie najt wiżyny i inne +milion więcej światła to strata kasy. Patrząc normalnym okiem to różnica jest prawie niezauważalna, a trwałość jest znacznie krótsza-po pół roku to świeci w maxie. Od dłuższego czasu kupuję zwykłą bosme albo tungsram i też tragedii nie ma. Croma nie ma wcale złych świateł, zapewniam że są auta o dużo dużo gorszych. Niestety ale jak się miało hidy i wróciło na zwykłe halogenowe to jakie by żarówki nie wsadził to każde będą słabe. Niektórzy wsadzają led, ale w Cromie się nie zmieszczą-nie da się założyć pokrywek gumowych i wali się syf do lamp.
Long life'y mają grubszy drucik zarnika i dluzej wytrzymuja uderzenia prądu rozruchu swiatel. A świecą niewiele ciemniej niż dobrej jakosci zwykle żarówki halogenowe.
Bo czym cieńszy żarnik tym jaśniejsze światło. Cieńszy żarnik to krótsza trwałość.
Z mojego doświadczenia w Fiatach czy to z H7 w Stilo czy H1 w Bravo i Cromie mogę stwierdzić, że sposób zamykania maski silnika także wpływa na trwałość żarówek. Od czasu jak zamykam ww. z mniejszym rozmachem żarówki wymieniam nie częściej niż 1 w roku. Inna sprawa, że żarówki o zwiększonej mocy mają skróconą żywotność (co jest zaznaczone min. na opakowaniach kpl. żarówek).
Sam zastanawiam się nad zakupem i montażem "lepszych" żarówek H7...czytałem już kilka testów żarówek, tego z AŚ Poradnik 11/2017 jeszcze nie.
Widzę, że Auto Świat co kilka lat robi test żarówek:
2011 Test żarówek H7: Które świecą najlepiej? - Auto Świat
2014 Test żarówek H7 - sprawdziliśmy, które żarówki świecą najlepiej - Auto Świat
2016 Test żarówek H7 - sprawdziliśmy, które świecą najlepiej - Auto Świat
2016 H4, H7, LED czy ksenon â jakich ĹźarĂłwek szukamy w sieci? - Auto Ĺwiat
no i teraz tegoroczny test 11/2017
a tutaj testy z Auto Motor Sport
2014 https://www.auto-motor-i-sport.pl/te...wek-H7,18251,1
2015 https://www.auto-motor-i-sport.pl/te...4-i-H7,18793,1
są jeszcze testy ADAC z WP:
2014 https://moto.wp.pl/test-zarowek-h7-a...8462224339585a
2016 https://moto.wp.pl/zarowki-do-reflek...6895071007873a
i jeszcze jeden test:
2015 https://bankkierowcy.pl/tutorials/news.xhtml?id=1250
hm...może takie żarówki H7 General Electric Extra Life (jasność: 1434 lm, żywotność: 989 h) wybrać? Ma ktoś z kolegów może zamontowane te właśnie żarówki?
Ja mam zamontowane te żarówki. Są niezłe. Kosztowaly mnie cos ok. 80-90zl (nie pamietan dokladnie ile, kupilem je wysylkowo w Warszawie), ale warte byly tych pieniedzy.
Dzis zamowilem softstartery w Avt. Bede je montowal w sobote.
Dzięki michalpodroznik za odpowiedź.
Mam wrażenie, że obecne żarówki - światła mijania (nie sprawdzałem marki/modelu żarówek) świecą tak samo słabo jak w moim poprzednim aucie - "paliowozie".
Polerowałem (tzn. dałem do polerowania) nawet reflektory (były matowe z zewnątrz), ale okazało się, że szarawy nalot jest od środka reflektorów więc dużej poprawy nie ma.
Lampa przed polerowaniem:
Załącznik 30154
Żarówki H7 General Electric Extra Life są teraz w Tesco w cenie 48,49zł za kompet (2 szt.). Trochę droższe są pozostałe żarówki GE z serii Megalight.
W teście AŚ Poradnik 11/2017 nie ma tych żarówek.
Jako wzorowe H7 w teście uznano (badano natężenie oświetlenia, brak danych o żywotności), brak kolejności miejsc:
-Bosch Gigalight Plus 120
-Ring Xenon Ultima +120%
-Osram Original
-Philips Vision
-żarówki z Biedronki
Jako polecane H7 w teście uznano (badano natężenie oświetlenia, brak danych o żywotności), brak kolejności miejsc:
-Bosma Plus 100
-Tungsram Mega-Light Ultra
-Philips Long Life
-Narva Standard
-Narva Long Life
-Tungsram Halogen
To moze te z biedry... będą ok?
hm..rzadko bywam w Bied (nie po drodze mam) ale jakoś nie kojarzę półki z żarówkami. W teście nawet nie podano ceny (modelu/producenta też brak) tylko "sprzedaż sezonowa" więc pewnie bywają od czasu do czasu lub przy okazji akcji promocyjnych.
Teraz niestety mam inny problem tj. "check engine"... kilka dni temu pojawił się w trasie - później zniknął; wczoraj właśnie przy wyprawie do Tesco pojawił się ponownie (obroty spadły, auto stop), powoli wróciłem do domu (niestety nie mam kabelka żeby podłączyć komputer).
Ja nie przejmowalbym sie zbytnio tymi żarówkami. Croma ma to do siebie, ze żarówki mijania przepalaja sie rekordowo szybko, więc bez softstartera nie ma co inwestować w źródła światła dobrej firmy.
Polecam: Tungsram megalight Ultra +120%... znacznie tańsze od Osram +90% i trwalsze.... światła tyle samo
Albo przesiąść się na LED w H-7 np Philipsa ... lekko zmodyfikować klosze i będzie pan zadowolony ;-)
Tylko ile to kosztuje i czy warto?