Dementuję :smile:
To jest widok strony w wersji do druku
Dementuję :smile:
Czyli jest w manualu?
Mam wyświetlacz konfigurowalny (wersja LPG) i nie mam. Ale czy o tym samym piszemy? Wskaźnik zmiany biegu (shift + strzałka) mam, ale nie pokazuje na ktorym biegu jade
U mnie w zależności od ustawienia wyświetlacza, aktualny bieg jest wyświetlany na samej górze lub na środku pokazuje bieg aktualny i biegi sąsiadujące.
Trop jest taki ze wykastrowanie komputera ze spalania chwiowego i sredniego zahaczylo takze o biegi. Ale czujnik na skrzyni/dzwigni chyba jest.
Btw na kiego grzyba jest ladowanie aku (i tak nieprecyzyjne) a nie ma cisnienia doladowania jak w np. julce.
A jeszcze odnosnie samej instalacji wszystkie swiatla zasilane sa z body (tak wynika ze schematu) nie przez przekazniki. To niezle koncowy mocy musza tam byc. Przy okazji przypomne wam jeszcze ze strzelilem do fiata focha za brak pozycyjnych przy wlaczonych mijania bo jak sie mijania przepali to lipa i ktos pomyli tipka z rowerem i mu zrobi z przodu jesien sredniowiecza. I mnie uswiadomili ze w przypadku awarii automatycznie zalacza sie pozycyjne po przepalonej stronie.
Jest
To tak w skrócie , a dokładnie:
Jeżeli masz ustawiony wyświetlacz na tryb GSI , wtedy wyświetla na środku dużą cyfrę aktualnego biegu i po bokach w cieniu biegi sąsiadujące.
Jeżeli masz ustawiony wyświetlacz w trybie innym (trip , cyfrowy prędkościomierz , itp.) wtedy aktualny bieg wyświetla się małą cyfrą na górze + dodatkowo strzałka (w górę lub dół) z cyfrą biegu , na który jest propozycja zmiany.
To chyba niestety tak nie działa. Jeżeli samochód nie porusza się , bieg nie jest wyświetlany w żadnym z trybów. Można zapinać wszystkie po kolei , a na wyświetlaczu pusto. Aktywuje się dopiero po przekroczeniu 10-15 km/h (dokładnie nie sprawdzałem). Nie wiem czy przy okazji nie analizuje obrotów silnika i obrotów kół.
tak, w lpg też tego nie mam a widziałem na jeździe testowej...
Jak masz ledy, jak h15 to swieca tylko mijania
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Mozliwe ze maaz racje i bieg jest wyliczany ale gdzies w tym pdf jest cos wspomniane o czujniku (moze tylko luzu?).Cytat:
To chyba niestety tak nie działa. Jeżeli samochód nie porusza się , bieg nie jest wyświetlany w żadnym z trybów. Można zapinać wszystkie po kolei , a na wyświetlaczu pusto. Aktywuje się dopiero po przekroczeniu 10-15 km/h (dokładnie nie sprawdzałem). Nie wiem czy przy okazji nie analizuje obrotów silnika i obrotów kół.
Jakiś czujnik jest na pewno. Świadczy o tym nawet to , że na luzie da się wkręcić silnik do odcinki , a po zapięciu jakiegokolwiek biegu , tylko do 4000 rpm.
To taka procedura startowa dla ubogich :cool:. Wciskasz sprzęgło , zapinasz 1 , gaz w podłogę i silnik trzyma równe 4000 rpm. Sprawdź , u Ciebie na pewno też działa
Czyli kolejny kaganiec po dziurze pomiędzy 1 i 2 biegu dla właściciela Tipo. Za chwilę zrobią blokadę prędkości przy 140 km/h :lol:
No to kolejna zagadka. Jak komputer "wylicza" te strzałki. Nie zależy to od obrotów, raczej obciążenia silnika może jako pochodna podciśnienia. Ale na ostatnim biegu zapewne da się osiągnąć takie wartości obciążenia/podciśnienia jak np. na piątym. Powinien wtedy pokazywać strzałkę w góre a tego nie robi wiedząć że to ostatni bieg.
Może go wylicza jak napisano powyżej z obrotów silnika i kół i a rodzaj wskaźnika biegów (ze wskazaniami aktualnego czy bez0 wynika tylko z softu zestgawu wskaźników?
Biorąc pod uwagę, że w zależności od stylu jazdy (dynamiczna/spokojna), to na pewno nie wylicza tego wg stałej wartości obrotów, bo przy różnych obrotach silnika sugeruje wrzucenie wyższego biegu.