To jest widok strony w wersji do druku
-
Osłona pod silnikiem
Witam
Dzisiaj ojciec odebrał nowe tipo HB POP 1.4 95KM +gaz + dodatki czerwony amore jak bedzie czas to porobię fotki i wrzucę. Jakie było moje zdziwienie że posiada kompletną osłonę pod silnikiem! Jestem ciekawy czy inne wersje np. sedan też je posiadają. To nawet droższe Bravo nie miało w standardzie tego elementu :) Gaz też jest montowany we wlewie ma oryginalne miejsce pod zawór pewnie dostosowane pod silnik t-jet z gazem pozdrawiam
-
Cytat:
Napisał
marv
Jestem ciekawy czy inne wersje np. sedan też je posiadają.
Osłonę pod silnikiem mają wszystkie Tipo, nawet w wersji superbieda ;-)
-
moje ma - zdziwiłbym sie gdyby nie miało :)
-
Cytat:
Napisał
marv
To nawet droższe Bravo nie miało w standardzie tego elementu :)
Na pewno nie miało :?: A MJ :?: GP MJ miały :wink:
-
Moje Tipo w biedzie też ma :) To był jeden z argumentów sprzedawcy jak się jeszcze wahałem czy wybrać Tipo :)
-
Cytat:
Napisał
ZAFFERANO
Moje Tipo w biedzie też ma :) To był jeden z argumentów sprzedawcy jak się jeszcze wahałem czy wybrać Tipo :)
No mnie coś w bravo kuna dopadła także argument nie taki zły ;)
-
Żeby kuna nie weszła to by musiał być szczelny jak amfibia
-
Mieszkam pod lasem i zastanawiam się co mogę zrobić żeby kuna nie zawitała do mnie . w fordzie miałem "gościa" , skończyło się tylko na poszatkowaniu otuliny podszybia ...
Widziałem na alledrogo jakieś elektroniczne odstraszacze , również przyklejane zapachy niby odstraszające. Ma ktoś jakiś pomysł ?
-
Garaż. Jeśli jest to teren ogrodzonyny Pies najlepiej jamnik lub coś podobnego, chyba że się uda złapać. Ale kuny są bardzo sprytne. Inne środki działają na krótko lub wcale. Doktoryzowałem się z gościem pod maską przez 3 lata.
-
Przed chwilą znalazłem magazyn skórek z chleba obok mocowania silnika - po lewej stronie obok poduszki. Na obudowie filtra też jakby ślady łażenia.
W punto schowek na żarcie bestia miała przy górnym mocowaniu kolumny McPhersona.
-
Cytat:
Napisał
Łowca_j
Przed chwilą znalazłem magazyn skórek z chleba obok mocowania silnika - po lewej stronie obok poduszki. Na obudowie filtra też jakby ślady łażenia.
W punto schowek na żarcie bestia miała przy górnym mocowaniu kolumny McPhersona.
. Standardowe ulubione miejsce. Lubią znosić wszystko chleb, ptaki itd. butelki pet, nie wiem jak one to przeciskaja przez te szpary.
-
W moim HB Longue też jest - mój dealer nawet o tym nie wspominał więc dla manie osobiście było to bardzo pozytywne zaskoczenie. Koniec z wiecznie upieprzonym silnikiem! :smile:
-
mogę potwierdzić że w swoim bieda tipo również mam osłonę
-
-
Cytat:
Napisał
Loczek30
Garaż. Jeśli jest to teren ogrodzonyny Pies najlepiej jamnik lub coś podobnego, chyba że się uda złapać. Ale kuny są bardzo sprytne. Inne środki działają na krótko lub wcale. Doktoryzowałem się z gościem pod maską przez 3 lata.
Jeśli pies to tylko jagdterier, "unieszkodliwia" wszystko co ma cztery nogi.
-
Ktoś mi kiedyś radził żeby powiesić kostkę od WC w komorze silnika. Ponoć zapach odstrasza...
-
Ja bym zainwestował w tego psa co na forum ktoś pisał.Niech nawet śpi w garażu... Pies na wsi to nie problem chyba że często właściele wyjeżdzają i nie ma się kto nim zająć.
-
Cytat:
Napisał
ffun
W moim HB Longue też jest - mój dealer nawet o tym nie wspominał więc dla manie osobiście było to bardzo pozytywne zaskoczenie. Koniec z wiecznie upieprzonym silnikiem! :smile:
Silnik i tak się będzie brudził. Tutaj chyba bardziej chodzi aby np na silnik wentylatora nie lała się bezpośrednio woda bo to potęguje awarie.
-
Cytat:
Napisał
leinad
Silnik i tak się będzie brudził. Tutaj chyba bardziej chodzi aby np na silnik wentylatora nie lała się bezpośrednio woda bo to potęguje awarie.
Za to w czasie jazdy w deszczu na wentylator się nie leje :tongue Osłona na pewno nie jest założona w celu ochrony wiatraka.
-
Wujek Google
Uderzenie miską olejową w kamień, czy też zalanie alternatora wodą z gigantycznej kałuży może przytrafić się każdemu, nawet jeśli samochód użytkowany jest wyłącznie na drogach utwardzonych. Nie dziwi więc fakt, iż coraz więcej osób myśli o instalacji osłony pod silnik.
Instalacja osłony pod silnik nie jest konieczna - często samochody w salonie nie są w nią wyposażone - mimo to warto pokusić się o taką modyfikację. Współczesne konstrukcje pełne są podzespołów elektrycznych i elektronicznych â kontakt z wodą z kałuży, błotem i kurzem może doprowadzić do ich zniszczenia lub też skrócić żywotność. Tymczasem montaż relatywnie taniej osłony to prosty sposób na zabezpieczenie komory silnika i mechanizmów, które się w niej znajdują. Nie bez znaczenia pozostaje kwestia stanu polskich dróg. Nierówny asfalt, wysokie krawężniki, wystającej korzenie, czy też kamienno - szutrowe odcinki za miastem, mogą doprowadzić do poważnych uszkodzeń.
Podstawowe plusy osłony pod silnik:
zabezpieczenie dolnej części bloku silnika i miski olejowej przed zniszczeniem w wyniku uderzenia o podłoże (w momencie w którym samochód porusza się w głębokich koleinach),
zabezpieczenie komory silnika przed uszkodzeniami mechanicznymi (drobne kamienie, żwir, wystające korzenie),
zmniejszenie wpływu czynników atmosferycznych na podzespoły elektryczne i elektroniczne,
zabezpieczenie komory silnika przed zwierzętami, które wchodzą pod samochód w poszukiwaniu ciepła,
ochrona przed kurzem, wodą i błotem.
Plastikowa, czy metalowa?
Aby wybrać właściwą osłonę pod silnik, już na samym początku trzeba zadać sobie podstawowe pytanie â plastikowa, czy metalowa?
âPlastikowe osłony to popularna oferta w sklepach motoryzacyjnych, czy też salonach samochodowych. Są łatwe w montażu i niedrogie, niestety również nietrwałe. Spisują się dobrze w małych samochodach, jednak regularnie trzeba sprawdzać ich stan. Połamane mogą wydawać niepokojące odgłosy lub nawet uszkodzić samochódâ - mówi Tomasz Lamentowski z Autotrapera.
Metalowe osłony są nieco droższe, ale trwalsze. W zależności od przyjętych rozwiązań konstrukcyjnych mają zwykle ok. 2-3 mm grubości. Lżejsze, tłoczone odmiany realizowane są dla masowo produkowanych modeli. Jeżeli przewidywana sprzedaż nie jest wielkoseryjna, wtedy producenci zwykle stosują technologię wycinania i gięcia kształtu. W obu przypadkach do odbiorcy trafia produkt gotowy do montażu. Cena osłon metalowych wynosi średnio ok. 600-700 zł, jednak ich trwałość pozwala użytkować je latami.