To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Ogrzewanie w Tipo -
Ogrzewanie w Tipo
Witam,
czas zacząć tu jakiś nowy temat. Posiadacze silników benzynowych i nie tylko - podzielcie się wrażeniami, jak grzeją wasze samochody - zwłaszcza teraz kiedy są takie niskie temperatury? Jak sprawuje się w tym względzie klimatyzacja (chodzi mi również o sprawność w utrzymywaniu temperatury).
-
Podczas niskich temperatur grzeją się dobrze i jest ciepło a wręcz gorąco . Panel sterowania działa bez zarzutu . Klimatyzacja nie działa podczas niskich temperatur . Po zimowym uruchomieniu silnika, po chwili z nawiewów leci ciepłe powietrze dzięki grzałce PTC , a jeśli to będzie za mało to można ugrzać 4y - litery włączając ogrzewanie foteli . Generalnie jest OK. choć brakuje ogrzewania kierownicy a ta w czasie - 20 stopni była zimna jak cholera .
-
Według mnie również ogrzewanie jest bardzo sprawne. BArdzo szybko robi się ciepło w kabinie.
Nie ma nad czym się tu rozpisywać, po prostu ogrzewanie jest rewelacyjne.
-
Kurtka leży na tylnym siedzeniu a ja jak panicho w cieplutkim aucie śmigam po polskich zimowych drogach. Czasami przesiadam sie do Fiat brava i już czuję w środku auta że faktycznie jest zima he he ;)
-
Świetne wiadomości, przypuszczam, że sprawność ogrzewania zależy do silnika - większy benzyniak (1.6) pewnie grzeje lepiej i szybciej niż 1.4 :smile:, niestety pożałowałem na PTC :tongue
-
Potwierdzam, zero na zewnątrz, obieg wewnętrzny, przejadę niecałe 2km, wskazanie na desce pokazuje, że silnik łapie temperaturę, a z nawiewów przy pełnej temp leci przyjemne ciepełko! Bardzo szybko łapie temp. roboczą, Ogrzewanie jak i klima działają wyśmienicie.
-
Jak się przesiądę za dwa tygodnie z CC700 to na 1000% narzekał nie będę :P Teraz to mi nogi marzną w Cintku :D
-
Nie wiem czy ktoś z was miał kiedyś Palio Weekend 1.6 103KM - to dopiero grzało, przy minus 30 można było mieć +30 w środku. Ale to było auto na Rosyjskie zimy to takie nasze -30 to dla niego było nic, szkoda tylko, że nie miał klimy...
-
Witam. A jak z nawiewami na tył? Czy są na nogi bo środkowych na tunelu to nie widziałem...
-
Cytat:
Napisał
Czlowiek
Witam. A jak z nawiewami na tył? Czy są na nogi bo środkowych na tunelu to nie widziałem...
Jest nadmuch na nogi.
-
Tak, są na tył. Pod fotelami są nawiewy
-
Rany nawet nie wiedziałem że nasze fotele maja nawiewy na nogi pasażerów na tyle.
Ale musimy ustawić na klimie nawiew na nogi?
-
To nie fotele. Kanały są w podłodze. Zajrzyj sobie.
-
Muszę zobaczyć. A jak mam dywaniki gumowe to nie będą one zasłaniały? I czy musi być nawiew na nogi ustawiony czy niezależnie od ustawień leci powietrze tymi kanałami?
-
Cytat:
Napisał
tedybear
Muszę zobaczyć. A jak mam dywaniki gumowe to nie będą one zasłaniały? I czy musi być nawiew na nogi ustawiony czy niezależnie od ustawień leci powietrze tymi kanałami?
Powietrze leci tamtędy przy nawiewie ustawionym na nogi. W innych pozycjach być może również, ale słabo. Na pierwsze pytanie odpowiesz sobie sam jak zajrzysz ;-)
-
Działają tylko z nawiewem na dół. W GP tak jest, w 500X tak jest, więc w Tipo też. Inaczej być nie może, bo bez sensu jest pchanie innego powietrza niż ogrzane - prawa fizyki.
-
Na aledrogo pojawiła sie grzałka do tipo za 80zl plus wysyłka. Po analizie wyszło ze montuje sie ja nad nagrzewnica (po lewej stronie nóg pasażera jest na nią miejsce) problem polega na tym czym ja wykarmić. Wtyczki nie umiem znaleźć (za zimno na leżenie i macanie). O schemacie chyba nie ma co marzyć a na zdjęciach widać ze przychodzi do niej kilka przewodów. No i nie wiem czy warto. Na gwarancji wiele z elektryką nie można grzebac
-
Cytat:
Napisał
mis888
Na aledrogo pojawiła sie grzałka do tipo za 80zl plus wysyłka. Po analizie wyszło ze montuje sie ja nad nagrzewnica (po lewej stronie nóg pasażera jest na nią miejsce) problem polega na tym czym ja wykarmić. Wtyczki nie umiem znaleźć (za zimno na leżenie i macanie). O schemacie chyba nie ma co marzyć a na zdjęciach widać ze przychodzi do niej kilka przewodów. No i nie wiem czy warto. Na gwarancji wiele z elektryką nie można grzebac
Cena super, też się zastanawiam nad nią.
Schematów jeszcze nie ma (kiedyś będziemy je też mieć), ale na dzisiaj jak nie ma wtyczki pod deską aby to podłączyć, to nie ma sensu chyba kupować.
Do tego trzeba to aktywować w body computerze, nawet w AlfaOBD jest opcja włączenia nagrzewnicy PTC - także temat otwarty, jak się coś dowiem to dam znać.
-
Cena innych grzałek jest w granicach 15-50 ale tu sprzedają praktycznie nówkę. W przypadku braku wtyczki nie wiem czy jest sens z body sie bujać, myślałem o dołożeniu włącznika na tej srebrnej listwie, moze z dodatkiem warunku praca wentylatora by nie stopić przez przypadek czegoś. Ale to po gwarancji
-
Jeśli druciarstwo to koniecznie z warunkiem pracy dmuchawy na minimum 3 biegu i przez przekaźnik z odpowiednim zapasem amperażu. Same kable też wypadałoby ciągnąć bezpośrednio z akumulatora.