To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Problem z EGR -
Problem z EGR
Dzień dobry
Mam problem z zaworem EGR który wywala mi błąd. Ale objawy są dość nie typowe ponieważ sprawa wygląda tak że jak temperatura powietrza jest powyżej 10 stopni to błąd się notorycznie pojawia i nie da się go usunąć i zaraz po usunięciu wyświetla się ponownie zaś jeżeli temperatura powietrza spada poniżej 10 i są chłodniejsze dni EGR działa bez zarzutu i po usunięciu błędu nie wyświetla żadnego błędów do momentu aż temperatura nie wzrośnie. Czy ktoś może się spotkał z takim problem? Dodam jeszcze że zawór był czyszczony a te 10 stopni to taka umowna granica po prostu w lecie miałem problem z tym błędem a od jesieni nie miałem żadnego problemu kiedy temperatura oscylowała w granicach 5 stopni lub mniej aż do teraz kiedy temperatura w ostatnie dni wzrosła do około 10 stopni . A kod błędu to P0401. Z góry dziękuje za pomoc.
-
I nic innego sie nie dzieje? Zadnych objawowo typu dlawienie lub mniejsza moc na nizszych obrotach. Moze problem w wtyczce, zasniedziale styki.
-
Właśnie o to chodzi że żadnych innych objawów nie daje tylko ten błąd wyskakuje. Wtyczkę sprawdzałem i na moje oko nic jej nie dolega nie była zaśniedziała.
-
A dawno go czysciles? takie cos nie zaszkodzi. możesz sprawdzić jeszcze czujnik w kolektorze dolotowym czy nie jest zawalony. No i wtyczke na tym czujniku. innych pomyslow nie mam
-
Witam;miałem podobne objawy,tu u kolegi jest zapieczony rdzeń elektromagnesu EGR,i poprostu egr nie działa.Może też się zacinać.Ten elektromagnes można w łatwy sposób naprawić,trzeba tylko rozwiercić nity i z tyłu tam gdzie przyłącze kostki nawiercić mały otwór do wybicia trzpienia.Potem miejsca nitów nawiercić i nagwintować,całość wyczyscić i poskładać.U mnie po takim remoncie działa.
-
A nie prościej pojechać do magika który w programie wytnie EGR, zaślepić blaszką EGR na stałe i spokój z czyszczeniem.
-
Cytat:
Napisał
petarda
A nie prościej pojechać do magika który w programie wytnie EGR, zaślepić blaszką EGR na stałe i spokój z czyszczeniem.
Masz całkowita rację Kolego. Ja zrobiłem tak już u siebie dawno temu, od tego czasu mam święty spokój. Jednak niektórzy wolą się bawić w czyszczenia, naprawy, elektoromagnesy i Bóg wie jeszcze w co. Ich sprawa. Podobnie sprawa ma się z "ekologicznym" filtrem DPF.
-
Witam! Taki magik trochę kosztuje.
-
Wszystko kosztuje, jeśli zrobić kalkulację kosztu magika, wkurzających błędów zacinającego się EGR, odczytywanie tych błędów, zasyfionego kolektora dolotowego, strat mocy, regularnego rozbierania i czyszczenia EGR a w rezultacie wymiany EGR na nowy to wolę raz zapłacić i mieć problem z głowy.
Nic się nie zawiesza, auto zbiera się łądnie z samego dołu i jest gitara.
-
Cytat:
Napisał
misio
Witam! Taki magik trochę kosztuje.
Mnie ogółem wszystko kosztowało 1200 zł w 2013 roku. Samochód dwuletni kupiłem w 2012 roku z przebiegiem niecałe 100kkm. Wywalili mi fizycznie DPF, założyli pełną blaszkę na EGR. Potem program z usunięciem z softu EGR'a i DPF'a wraz ze zwiększeniem mocy na w miarę bezpieczne dla napędu 214KM i niecałe 500Nm. Zero problemów i auto zbiera się rewelacyjnie. Płynie i mocno przyspiesza do 200 km/h. Prędkości maksymalnej nie sprawdzałem, ale sądzę, że do niecałych 240km/h powinien pójść. Dużo mniejsza turbo dziura. Zużycie paliwa przy takiej samej jeździe spadło o niecałe 0.5l/100km w porównaniu do sprzed. Olej mid-saps Motul X-cess 5W-40. Zero rozrzedzania/spływania oleju napędowego do silnika w wyniku przerwanego procesu wypalania filtra DPF (oleju w silniku już nie "przybywa"). Na razie negatywnych skutków nie zaobserwowałem. Same pozytywy. Szybsze zużywanie się sprzęgła, czy dwumasy, to bzdury, no chyba, że się jeździ jak wariat. Poza tym dwumasę można wykończyć nawet na 120konnym silniku 1.6MJet (znam takie "talenty").
-
Sorki bo trochę się nie odzywałem. Dzięki wszystkim zainteresowanie. Nad wyłączeniem EGR przez kompa też się zastanawiałem tylko nie mam nikogo sprawdzonego a wolał bym oddać samochód w dobre ręce żeby to zrobił raz a porządnie. Może ktoś poleci jakiś warsztat we Wrocławiu lub nie dalekich okolicach?
-
Cinsoft k/ Gliwic :) Może kawałek ale warto.
-
No właśnie o Cinsoft słyszałem i wiem że są dobrzy tylko szukałem czegoś bliżej Wrocławia ale jeżeli się nie uda niczego znaleźć to pewnie na wiosnę się wybiorę :)
-
Ja miałem robione auto w JuraTuning w Częstochowie. W 2012 roku byli sporo tańsi od CinSoftu. Nie wiem jak jest na chwilę obecną. Musisz zadzwonić i sam sprawdzić.
-
Dobrze powiedziane - dzwonić i się pytać. Sam muszę telefonicznie zweryfikować koszt. Pamiętając cenę jaką zapłaciłeś zacząłem szukać w swojej okolicy zakładów robiących dpf, egr i chip za podobne pieniądze i sugerując się cennikami wychodzi ponad 1600... Gdybym miał dpf wypalajacy się co 600-1000km jak w 1.9 nie dotykałbym ale wypalanie w 1.6 na poziomie ok 200km jest lekka porażka...
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
-
Jeśli mnie pamięć nie myli, to 4 lata temu w Cinsofcie ceny zaczynały się właśnie od 1600 zł za komplet (DPF+EGR+Chiptuning). Kolega polecił mi wtedy Jura Tuning. Byli tańsi o ponad 400 zł. Nie zawiodłem się wtedy na nich. W tym roku z czystej ciekawości podjechałem na hamownię w mojej okolicy, żeby jeszcze raz dokonać i sprawdzić pomiary. Warsztat ów współpracuje w krakowskim V-Techem. Mechanik po obejrzeniu wykresu z hamowni stwierdził, że program jest bardzo dobry i nic by w nim już nie zmieniał. Oczywiście nie informowałem go, że pojazd ma zmodyfikowany soft oraz gdzie i co było robione. Dlatego mogę polecić firmę Jura Tuning z Częstochowy. Oczywiście każdy powinien wybrać warsztat taki, jaki uzna za stosowne.
-
Jestem z częstochowy, i też znajomi polecają jura tuning. Ceny są o wiele niższe, ale zawsze coś wychodzi aby tam nie jechać.
Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka