Gdzie macie w swoich samochodach zainstalowane radio cb, szukam jakiegoś fajnego miejsca w którym radio było by mało widoczne i nie przeszkadzało w codziennym użytkowaniu auta. Bardzo prosił bym jakieś foto fajnych rozwiązań.
To jest widok strony w wersji do druku
Gdzie macie w swoich samochodach zainstalowane radio cb, szukam jakiegoś fajnego miejsca w którym radio było by mało widoczne i nie przeszkadzało w codziennym użytkowaniu auta. Bardzo prosił bym jakieś foto fajnych rozwiązań.
Też miałem z tym problem i wymyśliłem że radio zamontuję pod siedzeniem kierowcy. Radio gabarytowo jest duże Uniden 78, użytkuję je już 6 lat i wszystkie czynności znam na pamięć. Fotki niestety nie mam ale mogę zrobić :)
Yanosik na moim terenie odpada, używałem nie sprawuje się. Zostanę przy CB radiu lubię ten szum :) Drogi którymi jeżdżę znam i wiem gdzie są stacjonarne radary, bardziej interesują mnie przenośne i mobilne.
Również zastanawiałem się nad opcja pod siedzeniem ale znalazłem gdzieś ciekawą propozycję w schowku i zastanawiam się nad tym.
Parę pomysłów u sąsiadów:
AutoKącik.PL: CB radio w Cromie II
Znalazłem już tę stronę z niej właśnie pomysł na radio w schowku ;)
ja mam Albrechta z odpinanym panelem radio pod siedzeniem a panel na pulpicie po lewej stornie niewidoczny bo ma wymiar bodajże 6 na 12cm mniejsza o to jest wygodnie nie przeszkadza
Radio już mam więc bez sensu było by zmieniać tym bardziej że radio jest dobrej klasy. Wydaje mi się że schowek jest najbardziej optymalny i tak pewnie będzie zamontowane. Kanały zmienia się bardzo rzadko a głośnik zewnętrzny posiadam więc mam wszystko. I teraz jeszcze jedno pytanie czy ma ktoś zainstalowaną antenę w otworze w dachu? Czy pod podsufitką jest wystarczająca ilość miejsca? Czy dach jest wystarczająco sztywny żeby utrzymać antenę?
Cb radio w schowku ?
A jak w razie potrzeby zmienic kanał ? Wyregulowac squerch ? Czy choćby siegnac po mikrofon .
Dla mnie porazka .
Dla mnie póki co najlepszym miejscem na radio CB (marki Stabo) jest miejsce przy fotelu kierowcy (pod nogami), w sąsiedztwie obudowy tunelu środkowego. Można bez problemu regulować głośność, squelch, przełączać kanały. Antenę do radia CB, poprzez kabel chyba 3,5m długości, wyprowadziłem na dach auta i przymocowałem na dachu na magnes w okolicach zawiasów tylnej klapy. Kabel anteny poprowadziłem podłogą tak, że w kabinie kierowcy praktycznie go nie widać, i poprzez szczeliny w kanapie tylnej przechodzi do bagażnika w ten sposób, że w razie potrzeby mogę antenę zdjąć z dachu i schować ją "na leżąco" do bagażnika.
Schowek jak dla mnie jest miejscem niezbyt szczęśliwym z tego względu, że croma pod względem ilości i pojemności schowków to porażka. Już sam schowek w desce rozdzielczej, nad kolanami pasażera, jest bardzo ubogi pod względem miejsca ze względu na bezpośrednie sąsiedztwo (w głębi schowka) obudowy filtra kabinowego i tym samym mocno ograniczoną ilość miejsca.
Tak samo uważam, a schowki się zdecydowanie przydają w aucie.
Ktoś jeszcze CB używa z was? Mam Unidena i antenę Sirio w bdb stanie których od co najmniej dwóch lat nie używam a się zastanawiam czy do Cromy jednak tego nie wrzucić. A jeśli już to faktycznie gdzie umieścić funkcjonalnie i estetycznie samo radio.
Janosika nie mam ale chyba sobie założę. Polecacie? A może jakaś alternatywna opcja?
Ktoś po latach się wypowie?
W moim przypadku nic się nie zmieniło przez 10 lat, radio dalej mam umieszczone pod siedzeniem. Co do korzystania z CB przez kierowców, to z obserwacji wynika że to już schyłek ich popularności w osobówkach.
Mam w schowku ale nie pamiętam kiedy ostatnio użyłem... U mnie króluje Yanosik
Antena na dachu to SIRIO TRIFLEX antena 3-zakresowa CB, FM, GSM - wygląd jak antena FM i jest w miejscu oryginalnej - może trochę dłuższa.
Kupiłem i zamontowałem sobie małą antenkę Prezident Virginia. Potem jak podłączyłem radio myślałem, że coś jest nie tak, bo nie miałem żadnego odzewu. Była niedziela. Osiedle. Szwagier kierowca zawodowy uświadomił mnie, że w takich warunkach zwyczajnie nie ma nikogo na radiu. Fakt jest taki, że ostatnio miałem zamontowane CB radio jakieś 7 lat temu jak nie dawniej. Wtedy to było gwarno. Radio mam UNIDEN 520 PRO XL. W tygodniu znajdując się bliżej tras na nawoływania, kilka osób odpowiedziało z bliskich odleglości. Jeżeli chodzi o wygląd i estetykę anteny na dachu, która nie ma się wyróżniać dwumetrowym batem, to jest faktycznie bardzo fajnie. Ale oczywiście druga strona medalu to jej zasięg, który jest śmiem twierdzić niewielki. Na tą chwilę kabelek mam luźno rzucony i sobie testuję. Zastanawiam się czy będzie mi to przydatne i instalować to na stałe. Mijając się z autem po trasie pytając o wcześniejszą sytuację, niejednokrotnie można coś usłyszeć i się dowiedzieć. Ale jeżeli coraz mniej osób używa CB, to tym bardziej przy krótkim zasięgu tej antenki może tracić to sens.
Yanosika nie mam na tą chwilę.
Pamiętaj że antenę do CB trzeba zestroić bo z jednej strony nikt cię nie będzie słyszał a z drugiej możesz uszkodzić CB.
Zestrojenie nie wpływa na to co ty słyszysz...