Witam,chcialbym przelozyc w mojej sience tablice rejestracyjne z czesci centralnej na lewy bok. Nie bedzie czepiac sie policja? Chcialbym upodobnic sienke troche do Alfy,bo mi sie cholernie podobaja
To jest widok strony w wersji do druku
Witam,chcialbym przelozyc w mojej sience tablice rejestracyjne z czesci centralnej na lewy bok. Nie bedzie czepiac sie policja? Chcialbym upodobnic sienke troche do Alfy,bo mi sie cholernie podobaja
Sprawy, o które pytasz reguluje ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 22 lipca 2002 r. w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów.
Internetowy System Aktów Prawnych
Jeśli więc masz na zderzaku miejsce przewidziane na umieszczenie tablicy, to tam powinna się znaleźć.Cytat:
§ 25. 1. Właściciel pojazdu umieszcza na pojeździe tablice z przodu i z tyłu w miejscach konstrukcyjnie do tego przeznaczonych, z wyjątkiem przyczep, ciągników rolniczych, motocykli i motorowerów, na których tablice umieszcza się tylko z tyłu, z zastrzeżeniem ust. 2.
W przypadku Alfy Romeo zastosowanie ma § 25. 6:
scudetto służy jako grill, więc zasłanianie go utrudnia eksploatację. Tablica jest z boku, po lewej.Cytat:
Jeżeli pojazd nie ma specjalnego miejsca do umocowania tablic, to przednią i tylną tablicę umieszcza się w środku szerokości pojazdu, a gdyby to utrudniało jego eksploatowanie lub ograniczało widoczność tablicy — po lewej stronie pojazdu.
Tablica powinna być więc w miejscu do tego przeznaczonym, jeśli takie występuje. U ciebie jest, więc tam powinna znaleźć się tablica.
Dzieki za pomoc. A jesli bym zakryl to miejsce na tablice na srodku i zrobil miejsce po lewej stronie. Daloby rade? Podobno mozna tez wozic rejestracje za przednia szyba i to jest chyba zgodne z przepisami, bo tablica jest widoczna
[COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]
Załącznik 15943
Mniej wiecej tak to wyglada :P
I zabranie dowodu ;)
Narazie bede tak jezdzil,mysle ze nikt nie powinien sie przyczepic. Minalem kilka patrolow policyjnych i bylo ok.
patroli, choć pewnie miałeś na mysli kontrole.
Fakt jest faktem, że jeśli przy kolejnej kontroli dostaniesz za to mandat i stracisz dowód, to nawet nie będzie sensu się odwoływać. Policja zna przepisy bardzo dobrze, jak im sie nie spodobasz to omówią z toba kwestie legalności tablic.
Przeciez to jest chore,tablica jest widoczna,wiec nie wiem o co maja sie przyczepic.
Auto i tak zapewne za nie dlugo idzie na zyletki,bo za 1 tys km wymiana rozrzadu,a za rok konczy sie homologacja butli LPG. Wyjdzie ok.1000zl,a auto jest niewiele wiecej warte.
Nie wiem co za sens był pisania tego tematu.
W pierwszym poście pytasz, czy to legalne, czy zgodne z przepisami, a kiedy koledzy odpisują, ze niestety, ale nie jest zgodne z przepisami i odradzają ty i tak robisz po swojemu.
Jak dla mnie, to po prostu mogłeś to zrobić i tyle.
Sorki, ale nie lubię takiego zachowania.
Dobra w sumie to masz troche racji. Mysle ze temat do zamkniecia. Moze innym forumowiczom przydadza sie informacje,jesli kiedys chcieli by tak zrobic. Pozdro.
O to że są jasne przepisy a Ty na siłę próbujesz wydziwiać. No nie obraź się, ale masz Fiata Sienę a nie np. Alfe Romeo i nie zmieni tego żadna rejestracja. Dla ludków którzy na siłę chcą upodabniać swoje bolidy do innych marek łamiąc przy tym przepisy uważam że należą się mandaty i tyle w temacie..
Dobra moze zle to ujalem,chcialem miec tablice po lewej stronie,bo zawsze w alfach mi sie to podobalo.
to kup alfę :)
W polskich przepisach Niema okreslonia odnosnie przedniej tablicy rejestracyjnej. Koniec kropka. Jakby bylo to by AR nie mogli u nas sprzedawac koniec kropka. Policja ktora ma AR jak jezdzi??jak ma zamontowane??
https://www.youtube.com/watch?v=d6h95JIWlGg
To jest siena wiec jesli juz modzisz to rob to z glowa..Bo dla mnie to wyglada jak lamanie przepisow przy fotoradarach :)..a jak chca to i tak zabiora :D
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 22 lipca 2002 r.
w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów.
ROZDZIAŁ 3
§ 25. 1.Właściciel pojazdu umieszcza na pojeździe tablice z przodu i z tyłu w miejscach konstrukcyjnie do tego przeznaczonych,
.................................................. ..........
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA INFRASTRUKTURY1)
z dnia 31 grudnia 2002 r.
w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia
(Dz. U. z dnia 26 lutego 2003 r.)
Na podstawie art. 66 ust. 5 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. Nr 98, poz. 602, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
ZAŁĄCZNIK Nr 5
WYMAGANIA DOTYCZĄCE MIEJSCA PRZEWIDZIANEGO DO UMIESZCZENIA TABLIC REJESTRACYJNYCH
§ 1..........
§ 2.Kształtu i wymiarów miejsca przewidzianego do umieszczenia przednich tablic rejestracyjnych nie określa się.
Czyli niesprecyzowane jest tylko wymiary miejsca i jego krztałt, ale miejsce juz tak ;)
kamilo62, wszystkie informacje są w moim pierwszym poście w tym temacie :) a pan z filmu niestety racji nie ma...
ja tam moze troche tez zle napisalem..Jesli jest widzialne przeznaczone na to miejsce to tak...zgadza sie.. Ale jak to ma sie do Tjuningowanych aut?? Zreszta mnie to rybka...moja przednia belgijska rejestracja to juz folia sie odrywa..Takie misszcze parkowania tam :D