To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Zakup Cromki -
Zakup Cromki
Witam, nadszedł czas na zmianę :) Przez 14 latek miałem auto z gazem, najpierw 7 lat Tempra obecnie Maryśka weekendowa.
Zastanawiam się na zakupem Cromki, rok 2006 do 2008 , kwota około 20 tyś. i tu jest dylemat :?
Silniki benzynowe są dwa 1.8 i 2.2 Z tego co wyczytałem to do gazu ewentualnie 1.8 niestety bardzo ciężko jest znaleźć auto z takim silnikiem. Jak to ktoś z Was na forum napisał prędzej w totka trafisz, niż znajdziesz takie auto :smile:
Pozostaję diesle, i teraz pytanie czy 120 czy 150 KM i tutaj liczę na Waszą pomoc.
Zapewne będzie to auto sprowadzone, w ogłoszeniach wszystkie w opisach miód-malina. Nigdy nie miałem diesla i trochę się obawiam.
Znalazłem parę ogłoszeń i tak się zastanawiam.
Fiat Croma biksenon podwojny klimatronik FULL OPCJA 1.9JTD 120KM Kraków Krowodrza
Fiat Croma 1.9 JTD 150KM 100% bezwypadkowy navi 2006 Sosnowiec
-
Przeglądałeś oferty dokładnie? Może z kolegów je oglądał?
FIAT CROMA 1.8i 140 PS KLIMA SUPER STAN !!!!1 (4405070374) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Fiat Croma 15900.00 PLN. Wolbórz - otoMoto.pl
ja przesiadłem w 2007r się z benzyny na diesla (jtd, teraz multijet)... a moc rzecz gustu i pieniędzy..
-
Witam,
Do niedawna stałem przed tym samym wyborem. W ten weekend udało mi się sprawę sfinalizować.
Ostateczenie zdecyodwałem się na wersje 150KM, szesnastozaworową. Nie umotywuję swojego wyboru w jakiś profesjonalny sposób, gdyż opierałem się głównie na opini dobrego kolegi z pracy, który dokładnię taką samą jednostkę używa od 2 latch w Alfie. Wkład finansowy jest zawsze, ale przyjemność z jazdy jest bezcenna:)
Jestem po jeździe próbnej i wielu wycieczkach alfą. Charakterystyka pracy, szybki dostęp do mocy, dynamika - wszystko mi baaaardzo odpowiada.
Do tego wyposażenie samochodu w tym przedziale cenowym bije resztę na głowę. Życzę powodzenia w wyborze:)
P.S. Osobiście podarowałem sobie wersje z nawigacją i telefonem, nie byłem przekonany do tego co tam było wgrane, nie chciałem dodatkowego kłopotu.
-
CzarnyGD Ty już masz to za sobą, życzę Ci bezawaryjnego miliona kilometrów.
Ja nie mam nikogo znajomego co posiada podobny silnik i auto.
Mam nadzieje że koledzy z forum podzielą się opinią o swoich Cromkach. Ciekaw jestem też opinii na temat automatycznej skrzyni, czy unikać ich czy też wręcz przeciwnie.
Jestem już na emeryturze i czasy szybkiej jazdy mam już za sobą, więc trochę wygody by nie zaszkodziło :D zapewne wiąże się to z większym spalaniem.
Liczę się z tym że po zakupie będę musiał dodatkowo włożyć w auto 3/4 tyś. ale wiadomo żeby jeździć trzeba dbać.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
stilo3d dzięki za linki, co prawda najlepiej by było jak by nie trzeba było jechać na drugi koniec Polski w celu obejrzenia auta, szukam w granicach 150-200 kilometrów od Jastrzębia Zdroju.
-
Zajrzyj na autka.pl
Z tego, co czytałem, mają dobre opinie. Chyba nawet kilka osób na forum ma od nich samochody, może się wypowiedzą. Do Krakowa nie miałbyś daleko. ;)
-
Ja miałem ten dylemat (kupno auta) w grudniu 2013. Z początku nie chciałem słyszeć o innym samochodzie niż Vectra C (GTS), Audi A4 (B6) lub BMW E46. Z uwagi na ekonomię i doświadczenie z dieslem w grę wchodziła tylko opcja wysokoprężna, a cena do 20 tys PLN. No i tak zacząłem grzebać na allegro i oglądać te barachła - przedstawicieli ww. modeli. W Gostyninie oglądałem czarną Vectrę GTS 1.9 CDTi i myślałem, że się załamię... Typowy handlarz, silnik pięknie umyty ale po odpaleniu obawiałem się, że życie tego silnika się skończy zanim się wybierzemy na jazdę próbną... Jazda próbna tylko mnie utwierdziła w tym przekonaniu - odpuściłem. Oglądałem jeszcze kilka egzemplarzy moich "upatrzonych" modeli, wszystkie z rocznika 2002-2004 (młodszych za tą cenę z tych marek się nie kupi) i im dalej w las... tym bardziej byłem zawiedziony jakością tych "prawdziwków". W końcu przez czysty przypadek w komisie trafiłem na Cromę 2008r. po lifcie, 1.9 JTD 150 KM, 16v skrzynia manualna. Z ciekawości ("co to k***a za wynalazek?") wybrałem się na jazdę próbną. Byłem mega pozytywnie zaskoczony. Koszt jej to było 23 tys., czyli poza moim limitem ale byłem skłonny wyłożyć te dodatkowych kilka tysi jeśli bym trafił na perełkę. "Black Pearl" to to nie była mimo iż pierwszy człon się zgadzał. Problemem było to, że owa Croma miała pecha spędzić pewne ciężkie gradobicie pod gołym niebem... Lakier nie był odpryśnięty ale kilkadziesiąt malutkich wgniotek na dachu i masce skutecznie mnie odstraszyło od tego konkretnego egzemplarzu. Jednak zwróciłem uwagę na ten model Fiata. Oglądałem jeszcze kilka Cromek i w końcu kupiłem srebrną Cromę rocznik 2007 (przedlift), 1.9 MJTD, 150 KM, 16v, o przebiegu 152 tys. km za 18900 zł. Oczywiście ma małe mankamenty (wgniecenie na lewym błotniku bez odpryśniętego lakieru i rysa około 30-40 cm na tylnej klapie) ale nie są one aż tak rażące, a właściciel wspominał o nich na aukcji. Poza tym nie było i nie ma się do czego przy niej doczepić. Silnik świetny, kiedy potrzeba mocy to jest dostępna. Wyposażenie w środku... próżno szukać takiej u konkurentów (nie ma tylko skóry, panoramicznego dachu, Navi i relingów, których jako jedynych mi brakuje z ww.) z zewnątrz atrakcyjny wygląd, chociaż bardziej podoba mi się wersja po lifcie. Od zakupu przejechałem 8 tys. km bez żadnego problemu (jeżdżę tylko jak jestem w kraju czyli 50% roku, w pozostałe dni Croma jest jeżdżona tylko w weekendy - jestem marynarzem), wymieniłem rozrząd i wszystkie filtry oraz olej. Jedyne co się "urodziło" w tym czasie to niedziałająca tylna wycieraczka, ale z tego co mi tu Panowie napisali to nic poważnego.
Podsumowując. Polecam Cromę w dieslu, w wersji manualnej (o automacie się nie wypowiadam, bo nie znam, niech się wypowiedzą użytkownicy) w wersji 1.9 MJTD, 16v, 150 KM. Samochód świetny i jestem pewien, że każdy może znaleźć coś dla siebie. W relacji cena-jakość to chyba najlepszy wybór na rynku.
PS. Fajnie by było, gdyby był tu na forum temat, gdzie każdy mógł by zaprezentować swoją Cromkę. Kilka fotek, opis, bieżące "działania eksploatacyjne" etc. Co wy na to?
-
bob96, poprzeglądaj to forum dokładnie, z Jastrzębia jest nas tu kilku, piszesz PW umawiamy się i oglądasz sobie autko, przewiozę Cię i będziesz wiedział na czym stoisz, później poszukasz odpowiedniego egzemplarza ;)
-
Cytat:
Napisał
emilk1988
. Fajnie by było, gdyby był tu na forum temat, gdzie każdy mógł by zaprezentować swoją Cromkę. Kilka fotek, opis, bieżące "działania eksploatacyjne" etc. Co wy na to?
Mówisz i masz :smile:
Fiat Klub Polska - Nasze auta
-
Dzięki wszystkim za podpowiedzi :) dziś znalazłem coś takiego, tyle że automat choć kusi. Moja wiedza na ten temat bardzo mała. Tomabr pw. poszdł.
Fiat Croma 17990.00 PLN. Mysłowice - otoMoto.pl
-
poproś sprzedawcę o vin to go sprawdzimy.... "holender płakał jak sprzedawał..." ;-)
-
A czy na rynek holenderski nie wychodziły samochody o zmniejszonej mocy?
-
witam
Jeśli chodzi o dizelka fiata 1.9 v16 150KM to polecam jest niezawodna pod warunkiem regularnej wymiany oleju jedynym dylematem ale to we wszystkich dizelkach to EGR.
Ja przejechałem kilkoma autkami z koncernu Fiata z tym ślniczkiem ponad 400 tys i uważam że są naprawdę dobre jeśli masz jakieś pytanka to pisz chętnie ci odpowiem pozdrawiam
-
Dziś dzwoniłem do gościa z komisu z Mysłowic w sprawie Vin, niestety komis na tydzień jest zamknięty gostek na urlopie. Vin mi poda jak wróci w przyszłym tygodniu.
Mam czas żeby się coś więcej odwiedzić na temat skrzyń automatycznych.
-
Tak jak pisał RadareQ możesz zajrzeć na DEFT - AUTKA.PL - otoMoto.pl (Autka.pl). Kupiłem u nich swoją Cromę w kwietniu i jak najbardziej mogę polecić. Im raczej nie zależy na sprzedawaniu szrotu bo straciliby renomę. Tylko nie wiem czy znajdziesz coś w interesującej Cię cenie bo raczej oferują młode polifty.
Co do silnika to też raczej mogę polecić 1.9 JTDM (chociaż jeszcze dość krótko go mam ale problemów nie było). I automat też jest w porządku - trochę ciężko nim bardzo gwałtownie ruszyć (musi się namyśleć po naciśnięciu gazu) ale ogólnie jestem bardzo zadowolony. Z tego co czytałem to nie powinien być bardzo awaryjny (ta skrzynia jest/była oferowana w bardzo wielu różnych autach), trzeba tylko pamiętać o wymianach oleju co kilkadziesiąt tysięcy kilometrów.
W Cromach ze wspomnianym silnikiem warto zainwestować w tzw. (przeze mnie) "pakiet startowy", który obejmuje zaślepienie i wyłączenie EGR, usunięcie klap wirowych, usunięcie i wyłączenie DPF, wymianę rozrządu oraz wszystkich filtrów i płynów (w tym oleju w automacie). Cena takiego pakietu to ok. 2500-3000 ale wtedy ma się spokój na dłuższy czas.
-
Cytat:
Napisał
bob96
CzarnyGD Ty już masz to za sobą, życzę Ci bezawaryjnego miliona kilometrów.
Ja nie mam nikogo znajomego co posiada podobny silnik i auto.
Mam nadzieje że koledzy z forum podzielą się opinią o swoich Cromkach. Ciekaw jestem też opinii na temat automatycznej skrzyni, czy unikać ich czy też wręcz przeciwnie.
Jestem już na emeryturze i czasy szybkiej jazdy mam już za sobą, więc trochę wygody by nie zaszkodziło :D zapewne wiąże się to z większym spalaniem.
Liczę się z tym że po zakupie będę musiał dodatkowo włożyć w auto 3/4 tyś. ale wiadomo żeby jeździć trzeba dbać.
[COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]
stilo3d dzięki za linki, co prawda najlepiej by było jak by nie trzeba było jechać na drugi koniec Polski w celu obejrzenia auta, szukam w granicach 150-200 kilometrów od Jastrzębia Zdroju.
Jeżeli mówisz że nie zależy Ci na szybkiej jeździe to może rozejrzyj się za silnikiem 120 konnym?
Jest tam nieco mniej rzeczy do ewentualnego popsucia się ;)
Z tego co wiem, główne różnice to brak klap wirowych, i turbina ze stałą geometrią łopatek (w wersji 150KM jest zmienna geometria)
Tylko że wersja 120KM nie ma automatu. Automatu osobiście nie mam ale słyszałem o nim mieszane opinie z przewagą niestety negatywnych. Przy czym te uwagi nie dotyczą awaryjności skrzyni ale bardziej jej pracy.
-
Wersja 120KM ma zmienną geometrię łopatek ;) a manualna skrzynia M32 jest znana w światku internetowym :)
-
Co do skrzyni automatycznej to jej praca jest dla mnie raczej w porządku (to pierwszy automat jakim jeździłem). Biegi zmienia dość płynnie w górę i dół i raczej dość szybko. Tak jak pisałem problemem może być bardzo szybkie ruszenie (ten pierwszy moment, od naciśnięcia gazu do ruszenia, bo później to już leci aż miło). Jak ktoś chce jechać szybko to skrzynia nie ma problemów, żeby biegi ciągnąć do czerwonego pola a jak chcemy spokojnie to zmienia przy ok. 2200 obr./min (mówię tu o 3, 4 i 5 biegu). Przełożenia nie są najlepsze do jazdy miejskiej (4. bieg wrzuca dopiero przy prędkości większej niż 70 km/h). Na trasie za to elegancko.
-
Cytat:
Napisał
yerrusek
Wersja 120KM ma zmienną geometrię łopatek ;) a manualna skrzynia M32 jest znana w światku internetowym :)
Ciekawi mnie czy ta skrzynia M32 jest naprawdę taka awaryjna jak mówią
Na autocentrum jest już 161 opinii i nie przypominam sobie żebym widział że ktoś narzekał na awarię tej skrzyni
-
Rozmawiałem przed chwilką z gościem z firmy autka.pl na temat skrzyń automatycznych, trochę mi naświetlił temat. Z rozmowy wynikło że tak jak już wcześniej pisaliście najlepiej silnik 150 KM Na temat skrzyni automatycznej zdanie miał pozytywne.
Po zakupie trzeba zrobić tz. pakiet startowy czyli:
-wymiana rozrządu z pompa wody
-wymiana oleju , filtrów
-usuniecie klap wirowych
-zaślepienie EGR
-przegląd klimatyzacji z wymiana filtrów
koszt około 2200 zl.
-
Cytat:
Napisał
bob96
Rozmawiałem przed chwilką z gościem z firmy
autka.pl na temat skrzyń automatycznych, trochę mi naświetlił temat. Z rozmowy wynikło że tak jak już wcześniej pisaliście najlepiej silnik 150 KM Na temat skrzyni automatycznej zdanie miał pozytywne.
Po zakupie trzeba zrobić tz. pakiet startowy czyli:
-wymiana rozrządu z pompa wody
-wymiana oleju , filtrów
-usuniecie klap wirowych
-zaślepienie EGR
-przegląd klimatyzacji z wymiana filtrów
koszt około 2200 zl.
Też tam robiłem pakiet startowy, co do skrzyni automatycznej, jest moją pierwszą. Podchodziłem z dystansem do tego tematu, bardziej sceptycznie ale z żoną stwierdziliśmy że trzeba spróbować. Na tą chwilę od marca zrobiliśmy prawie 5 tys km, większość po mieście i już chyba nie wróce do manuala. Ze ksrzyni w cromie jestem bardzo zadowolony, wszystkie zmiany biegów bardzo płynnie bez szarpnięć dosyc szybko. Mogę polecić cromę z automatem, dodam tylko że przebieg u mnie to 187 tys w orginale, nie wiem jak się zachowuje skrzynia powiuedzmy po przejechaniu 400 tys. a wiadomo że takie egzemplarze można trafic z cofka licznika.