Witam najprawdopodobniej wysiadło mi sprzegło niestety w moim bravo jest dwumas . Mechanik polecił mi wstawienie sztywnego ze względu na tani koszt .Czy może ktos robił juz cos takiego w swoim bravo czy to sie sprawdza??z góry dzieki za odpowiedzi
To jest widok strony w wersji do druku
Witam najprawdopodobniej wysiadło mi sprzegło niestety w moim bravo jest dwumas . Mechanik polecił mi wstawienie sztywnego ze względu na tani koszt .Czy może ktos robił juz cos takiego w swoim bravo czy to sie sprawdza??z góry dzieki za odpowiedzi
Musisz kupić koło zamachowe od 1.9 TD 100KM razem ze śrubami mocującymi i kompletne sprzęgło również do 1.9 TD 100KM
Parę osób tak zrobiło i niby śmigają ale nie nadaje się to jeśli będziesz robił jakieś mody w silniku,bo to sprzęgło sobie wtedy nie poradzi z przeniesieniem większego momentu.
Nie mam zamiaru nic podciągac* mu na mocy poprostu nie mam kasy na dwumasa a mechanik mi to polecił tylko chce wiedziec czy to nie rozsypie mi skrzyni albo czegos innego
Po pierwsze to sprzęgło w 1.9TD 100 ma znacznie mniejszą średnicę, a moment obrotowy do przeniesienia jest większy.
Po drugie można dwumasę regenerować, na pewno wyjdzie taniej, a jest mniej kombinacji.
czyli co nie ma to sensu??ile wyniesie koszt regeneracji takiego dwumasa
Oczywiście że sprzęgło z TD ma mniejszą średnicę,ale TD100 ma 200Nm przy około 2250 obr/min a JTD105 ma również 200Nm tylko że już przy 1500 obr/min więc nie wiem gdzie ten moment jest większy :?:
Fiat jak zwykle został wykastrowany bo w Lancii czy Alfie ten sam silnik ma jakieś 275Nm przy 2000 obr/min więc jest spora różnica i to sprzęgło z TD100 pewnie szybko by klękło.
to w końcu co w sumie polecacie zrobić ????
Koła dwumasowe - KOLMAX Mielec - koła dwumasowe możesz regenerować albo - kupić nowe
ale w sumie nikt nie odpowiedział na pytanie czy mozna to zrobic na sztywnym ???i jesli tak to jakie mogą byc skutki
więc odpowiem - można , tylko po co ? cena będzie podobna do regeneracji , robota taka sama , jedynie chodzi o czas bo jak rozbierzesz swoje to oddając do naprawy czekasz parę dni a mechanikowi dając kpl. z 100 to Ci w 1 dzień załatwi samochód do jazdy
[COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]
A kolega Zielony napisał Ci że jest inny moment obrotowy i może się rozsypać , ja powiem tak że jak będziesz jeździł ekonomicznie tj na obrotach 1500-2000 tyś to powinno wytrzymać ale jak pojedziesz z ułańską fantazją to do bagażnika schowaj sobie worek na części
aha czyli jesli dam sztywne to bede musiał uwazać a jak dwumas to moge szalec?? a mam pytanie zna ktos moze serwis takiej regeneracji w bielsku białej
juz nie ogarniam
Remek nie ma co ogarniać ;-) Napisałem że Twój silnik ma taki sam moment jak TD100 z którego chcesz założyć sprzęgło,więc nie ma się co martwić że nie da rady przenieść napędu na koła.Rozmawiałem z userem który zrobił tak w multipli która jest cięższa niż Twoje Bravo i śmiga bez problemów.
Co dalej to już jest Twoja decyzja,czy zakładać dwumas czy zmieniać na sztywne koło.
dzięki zielony a wiec nie wysypie skrzyni przez takie sztywne?
Co prawda koło jest sztywne,ale w przeciwieństwie do Twojej tarczy sprzęgłowej która jest zrobiona z kawałka blachy,w tarczy z TD100 są sprężyny które pełnią rolę dwumasu.Oczywiście patrząc na oby dwa elementy można stwierdzić że dwumas lepiej wytłumi drgania skrętne niż tarcza,ale jednak TD100 robią grube kilometry i jakoś jest wsio OK,dodatkowo do innych marek są zestawy przygotowane właśnie pod przesiadkę z dwumasu na sztywne koło.Zagwarantować Ci niestety nic nie mogę bo prawda jest taka że wszystko się może zdarzyć i akurat może coś wyjść po wymianie sprzęgła.
własnie czytałem o tych sprezynach tłumiących to je trzeba dokupić??? co do zestawów do przeróbki to widziałem ze valeo ma ale do bravo 1,9 jtd nie ma
Romek to nie tak.Kupując sprzęgło z TD100 a musisz to zrobić jak chcesz wywalić dwumas dostaniesz łożysko,docisk i tarczę sprzęgłową właśnie ze sprężynami i to one przejmą zadanie koła dwumasowego.W JTD tarcza sprzęgłowa jest z gołej blachy bo nie potrzeba sprężyn ponieważ jest dwumas,więc jaki już pisałem,jeżeli chcesz wywalić dwumas musisz kupić koło zamachowe od TD100 razem ze śrubami do montażu koła do wału i kompletne nowe sprzęgło do TD100 i tyle.
Jedynie będziesz musiał prawdopodobnie skrócić troszkę popychać wysprzęgnika na skrzyni.
Tak wygląda tarcza od JTD
Załącznik 12346
a tak od TD
Załącznik 12347
może się mylę ale ja bym się skłonił ku sprzęgłu z 2,0 20V - oba sprzęgła mają ten sam moment , średnicę i zęby w ten sam sposób załączane
wypowie sie ktos jeszcze