To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Xenon do Cromy -
Xenon do Cromy
Witam.
Chciał bym zamontować w swojej Cromie xenon.
Nie, nie chodzi tu o montaż HID'ów - moim zdaniem, powinni zakazać handlu tym badziewiem.
Mam na myśli zakup drugich lamp z przetwornicami. Czy wymiana lamp i pogrzebanie w kompie wystarczy, czy trzeba coś jeszcze dokupić?
Jak w Cromie wygląda kwestia samopoziomu? Czy da się ustawić wysokość niejako "na stałe"? Czy nie będę miał błędów na kompie (np. informacja o przepalonej żarówce)
Pamiętam w moim poprzednim aucie (BMW E87) było to nie lada trudne wyzwanie (moduły oświetlenia, wahacze itp).
Z góry dzięki za pomoc
-
Tutaj niestety to nie tylko lampy,ale i spryski no i do tego cały układ samopoziomowania. Czy nie lepiej w takim układzie dobra żarówke i porządne czyszczenie lamp.
-
Nie powiedziałem, że obecne lampy świecą źle - wręcz przeciwnie. Ale jednak jazda na xenonach jest o niebo wygodniejsza.
Kiedyś doposażałem Opla Astrę (2007r.) w xenon - wystarczyło zamontować lampy i zmienić w kompie na xenon. I tyle - wiązka była ustawiona na stałej wysokości (oczywiście regulacja góra dół działała), nic nie oślepiało - wszystko ok.
Ale w Cromie nie ma czegoś takiego, jak moduł oświetlenia czy coś w ten deseń? Chodzi mi o to, żeby lampy się nie rozjeżdżały i nie wyskakiwał błąd żarówek na desce.
-
ja w bravo II miałem taki zamiar jak ty. Koszt lamp to około 900zł + zderzak ze opryskami + nowy zbiorniczek na płyn bo ten jest za mały + samo-poziomowanie. Jak to ustaliłem to zrezygnowałem bo wychodzi kosmiczna suma
-
Akurat lamp nie ma co chwalić, soczewki w cromie jak i w nowym bravo świecą kiepsko. Dodatkowo z każdym rokiem soczewki są coraz brudniejsze (widać od zewn. 'mleko'), a w środku wypalają się odbłyśniki....
Również szukałem informacji nt montażu całych lamp z ksenonem i potrzeba:
1. lampy 2szt, używki około 1500-2000zł
2. nowy zderzak z otworami pod spryski, używka z 400zł i być może nowe malowanie
3. zbiornik na płyn z dwoma pompkami czyli z drugą wysokociśnieniową, używka 200zł
4. spryskiwacze, używka 200zł
5. czujki samopoziomowania, ponoć można dospawać uchwyty, ceny nie znam
i niby tyle, ale...
Croma z ori ksenonem ma inny komputer (używka min 1000zł) i inną wiązkę elektryczną, kabli także wprost nie przepniesz. Generalnie skórka nie warta wyprawki... Potrzebny dobry elektryk, ktoś od softu oraz duży zasób gotówki. Odpuściłem sobie ten temat.
Jak uda się Tobie założyć ksenony, opisz co i jak. Bardzo chętnie przeczytam, a może na niektórych kosztach da się coś urwać.
-
Ja mam akurat przed liftem, więc lampy są bez soczewek i nie ma co na nie narzekać.
Poszukam gdzieś co i jak - jeżeli będzie jakieś światełko w tunelu to się pochwalę ;)
Pozdro
-
Cytat:
Napisał
TMK
Akurat lamp nie ma co chwalić, soczewki w cromie jak i w nowym bravo świecą kiepsko. Dodatkowo z każdym rokiem soczewki są coraz brudniejsze (widać od zewn. 'mleko'), a w środku wypalają się odbłyśniki...
Jakis rok temu pisałem o tym że moje soczewki sa mleczne. Bravo II/ Croma FL to niby nowoczesne auta a lampy to tragedia.
A kolegę Kubebp witam serdecznie an forum :D
-
Cytat:
Napisał
seth
Jakis rok temu pisałem o tym że moje soczewki sa mleczne. Bravo II/ Croma FL to niby nowoczesne auta a lampy to tragedia.
Dlatego dużo kolegów z fiatbravoclub montuje hidy w soczewkach... Wtedy w końcu świecą dobrze :lol:
Nieraz grzebałem w necie po forach i nie znalazłem opisu czy ktoś już rozklejał te lampy i czyścił. Na przyszły rok mam plan na jedną z kombinacji:
- wyjąć lampy i bez rozbierania wypłukać prę razy cały środek wodę demineralizowaną i wysuszyć
- kupić dwie org. lampy z rozbitków, jakieś potłuczone za 30zł/szt, byle soczewka była cała. Odbłyśniki dać do regeneracji, soczewki wyczyścić. Rozebrać swoje lampy i podmienić zawartość na regenerowane. Tylko... nie wiem jak pójdzie z rozklejaniem :?:
-
ponoć sa warsztaty zajmujące się profesjonalnie regeneracją. polega to na tym że wysyłasz swoje a dostajesz od razu czyjeś już zregenerowane.
-
Samo zregenerowanie odbłyśnika ok 60zł/szt. Jesienią dzwoniłem do jednego warsztatu we Wrocławiu, chcieli 250zł/reflektor i trzeba im go zdemontować. Czyli masz 500zł + montaż/demontaż. To już wolałbym dodać stówę i kupić jakiś dobry zamiennik lub zdemontowany ori z rocznika np 2011.
-
Temat sprzed ponad 10 lat ale patrzę się na Elearn i nie wygląda na to, że BCM jest inny dla wersji z ksenonami i bez. Przynajmniej dla Cromy sprzed liftu.
Największy problem to wiązka idąca z BCM do komory silnika bo tu połączenia trzeba sztukować i dorabiać.
Temat w sumie do ogarnięcia bez gigantycznych dodatkowych kosztów.
-
Pomijając fakt, że ktoś wystawił lampy Xennonowe do Cromy przed liftem w cenie 9995 zł/ szt :lol:
https://allegro.pl/oferta/lampa-prze...wa-14805792240
-
Cytat:
Napisał
lisekg
Tani fiat miał przez długi czas w ofercie po jednym nowym ksenonie kompletnym do przedlifta za 650 PLN. Żałuję, że zwlekałem z zakupem, natomiast udało mi się kupić praktycznie cały zestaw do konwersji za 800 (spryskiwacze, potencjometry, zbiorniczek) więc będę walczył.
Z analizy eper wynika mi, że trzeba będzie sztukować z wiązką w komorze silnika, wiązka idąca z BCM do tyłu ma przewody pozwalające na podłączenie samopoziomowania, podobnie ta, która idzie do czujników abs.
Do Alfy 147 zrobiłem konwersję z samopoziomowaniem a tu sprawa wygląda na zdecydowanie łatwiejszą.
-
Kilka osób to zrobiło w Cromie. Ja osobiście stwierdziłem, że i owszem lampy są dużo ładniejsze ale za dużo to kosztuje $$$. Jak kupiłeś za 800 zł pakiet to bardzo dobra cena.
Ja prędzej kupił bym soczewki i wstawił do lamp w przed lifcie albo dał do przerobienia i zostawił H7...
-
CO racja to racja włoskie soczewki z H1 nigdy nie są rewelacyjne. Można jeszcze w sposób mniej legalny założyć normalne HID-y. Miałem też retrofity i tak samo coś niecoś poprawiły.
-
Ja założyłem obecnie zwykłe H7 za 15 zł całe bańki błękitne z Auchana :cool:
Świeci bardzo ładnie na jasne światło. Światła są zimne a nie żółte, prawie jak z ledów w Konie :cool: Więc jak za ta cenę to super sprawa.
-
Zmienisz zdanie, gdy po zmroku będziesz jechał w deszczu.
-
To zmienię na te co miałem 150% Tungsram H7 lub Osram H7 Osram Night Breaker +200% H7.
Ale obecnie w nocy zdecydowanie te z Auchanu lepiej wypadają. Osram mają też identyczną bańkę lekko błękitną ale nie całą
Wymieniłem też je w swoim I30 i znaczna poprawa w nocy tylko że tam jest soczewka i były zwykłe H7
-
Problem z tymi niebieskimi jest taki, że nic nie widać w czasie deszczu na nich. Też kiedyś takie kupiłem, i też przez chwilę mi się wydawało że świecą dobrze. Ja mam H7 i uważam, że ciężko o lepsze niż wspomniane Osramy. Można też pokusić się o ledy, ale tu już jak ktoś uważa, bo nie są legalne.
W drugim aucie mam ledy i nikt nigdy się nie czepiał, a miałem kilka razy kontrolę. Ale wiadomo, jednemu nic nigdy, a drugi za 5 km od założenia dowód zabiorą.
-
Cytat:
Napisał
iron64
Zmienisz zdanie, gdy po zmroku będziesz jechał w deszczu.
nigdzie nie bedzie jechał, bo przecież bez swiateł nie można się poruszac po drogach publicznych. xD
wiadomo jakie świeczki mamy w cromach, dramat.
no ale ja od kilku lat hid'y mam, 4300K.
jest o wiele lepiej w deszczu, choć do ideału daleko.
natomiast jazda w nocy trasą to bajka. ;)
nikogo nie oślepiam(bo nikt mi nie mruga xD), linie odcięcia i wysokość, książkowe.