Pozdrawiam Klubowiczów. Czy ktoś się orientuje czy owy czujnik pasuje z jakiegoś innego Fiata lub innej marki bo ten dedykowany jest strasznie drogi.
To jest widok strony w wersji do druku
Pozdrawiam Klubowiczów. Czy ktoś się orientuje czy owy czujnik pasuje z jakiegoś innego Fiata lub innej marki bo ten dedykowany jest strasznie drogi.
Hmm. kolego wybacz mi moją nie znajomość, ale z tego co się orientuje, sprawdzam w ePer- własnie i nie widzę czegoś takiego jak ty napisałeś. możesz zrobić tego zdjęcie i wkleić ??
dodaje zdjęcie Załącznik 10128
czujnik ABS On nie jest drogi ..
Powinien z każdego Fiata pasować do 2000 roku, dlaczego ? bo każdy miał taką samą belkę tylną. Jedynie może się różnić długościami przewodów.
Poszukaj na allegro i tyle, będziesz wiedział czy jest taki sam.
poszukam, dziękuje za zainteresowanie
[COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]
na stronie sklepu z częściami sprawdziłem większość czujników i najbardziej pasujący jest z punto 1, wymiar się zgadza ale ma trochę przesunięte mocowanie względem osi oraz okrągły trzpień ten wychodzący z czujnika a w palio jest płaski
Fota hurtownia motoryzacyjna poszukaj właśnie tam !
sprawdzałem 156zł, a może z lanci zety ? mocowanie te same kształt ten sam i dużo tańszy
Z tymi czujnikami nie ma nic wspólnego belka bo nie da belce są one montowane kolego BoNes, poza tym belka w każdym aucie fiata taka sama? :D nawet nie skomentuje..
Na moje to na prawdę nie ma co kombinować z tym czujnikiem, kupić używkę jak się da a jak nie to oryginał i przełknąć cenę.. Niby sam czujnik jest banalny bo to zwykły czujnik hala ale tam nie ma miejsca na pomyłki i jak będzie inny mechanicznie to nie podejdzie..
przeważnie są magnetoindukcyjne ale halla też się trafiają.jak jest ten sam system to teoretycznie powinno zadziałać ale lepiej kupić ori lub jakiś dobry zamiennik. zapłacić zamontować i zapomnieć. bo te przeróbki to mogą kosztować więcej zdrowia nerwów i pieniędzy niż typówka. że niby wygląda podobnie to może jest 20% powodzenia. bo musi indukować odpowiedni prąd. liczy się również odpowiednia odległość od korony itd.
Ja bym nie kombinował z czujnikami z innych fiatów bo tak jak koledzy piszą mogą być problemy z tego. Chyba ze masz ich styrtę i czas żeby wkładać, jeździć i testować :P Lepiej kupić dedykowany czujnik używany i będzie spokój. Co do tego czy to jest czujnik indukcyjny czy halla to możliwe że robili takie i takie, jak np w BBMach, czujnik indukcyjny poznasz po ząbkach na piaście.
Nie zagłębiałem się nigdy w te czujniki bo nie miałem potrzeby, ale w jaki sposób metalowy ząbek wpłynie na powstawanie zjawiska halla ? Z tego co gdzieś czytałem to czujnik indukcyjny posiada magnes i cewkę, więc jak to dalej działa to chyba wiesz :P Zatem czujnik halla musi wykorzystywać magnes w piaście.
Belki są takie same, od Punto, Palio poprzez Brava i Fiata Coupe, różnią się tylko hamulcami i wielkościami wahaczy co skutkuje innym rozstawem kół.
Jeśli czujniki są inne (nie przyglądałem się im to nie pamiętam) To znajdź taki pasujący i tyle, jeśli nowy to tylko firmowy, albo używany.