To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Siena 1.6 16v -
3 załącznik(i)
Siena 1.6 16v
Cześć! :)
Przedstawiam Wam mój pierwszy własny pojazd. Przez około pół roku obejrzałem bardzo dużo samochodów, jednak żaden mnie nie satysfakcjonował, a to sprzedawca coś kręcił, a to był w fatalnym stanie. Kilka tygodni temu na allegro znalazłem tego Fiata, jako, że stał niedaleko miejsca mojego zamieszkania wsiadłem w samochód i pojechałem, no i stało się tak, że go kupiłem.
Na początku trochę żałowałem tego, ale po tygodniu użytkowania okazuje się, że nie jest zły. Wcześniej jeździłem Peugeotem 307sw z 2005r, więc różnica była duża, ale już zaczynam się przyzwyczajać.
Jest tam fajny silnik, 1.6 16v, bardzo żwawy, nawet na podtlenku gazu. ;)
Po zakupie wypłynęło kilka niefajnych inwestycji--tłumik, wymieniony cały, bo ten stary był chyba jeszcze od nowości, cały przeżarty i pospawany. Następnie nowe przyszło sprzęgło, konkretnie tarcza, ale idąc za ciosem kupiłem kompletne, z dociskiem i wymieniłem, ciekawostką jest, że skrzynia była przykręcona na 2 śruby, ewidentnie widać, ze sprzedawca i tu trochę zrobił mnie w balona. Kiedy odebrałem Hienę od mechanika, nie zbyt długo się nią cieszyłem, spadł śnieg, zrobiło się ślisko i buum, trochę lodu, zakręt, wzniesienie--ściągnęło mnie na Toyotę Avensis. Co prawda nic wielkiego się nie stało, cała naprawa kosztowała mnie mniej więcej 500zł(później wstawię fotki uszkodzeń) i masę nerwów--wyobraźcie sobie, że zostałem 2 razy oszukany na allegro... ale nie będę w to wnikał. Kilka dni temu odebrałem Fiata od mechanika i jak narazie cieszę się, z tego, że jest. :)
Teraz kilka fotek przed stłuczką. Zmienił się trochę przedni zderzak, teraz jest wersja z halogenami, co prawda do niczego się nie nadają, jak otworzyłem przesyłkę to zachciało mi się płakać--sprzedawca zapewniał, że wszystko jest sprawne, zderzak oryginalny, nigdy nie malowany, we wzorowym stanie. Szkoda tylko, że odpryskuje z niego farba, a pod nią pokazuje się niebieski kolor, halogeny całe były w piachu i soli, nie nadawały się zupełnie do niczego. Gdyby nie to, że samochód był mi potrzebny 'na wczoraj' szukałbym nowego zderzaka.
Jeszcze szybko dodam co planuję zmienić, przede wszystkim chcę przywrócić ją do serii, nie chcę jakichś wielkich zmian, może jakieś małe smaczki, ale bez przesady, bo przy tym modelu łatwo można pójść drogą 'wieś tjunigu', aczkolwiek jestem osobą młodą i kręcą mnie jakieś zmiany, modyfikacje. Z tego względu będę próbował ulepić coś fajnego. Drugą sprawą jest nagłośnienie, chcę coś sobie sprawić, żeby ładnie grało, nie jestem jakimś audiofobem, ale chodzi mi o to, żeby z godnością słuchać Beatlesów. :)
Jak zwykle się rozpisałem, teraz zapraszam do oglądania zdjęć, niebawem postaram się dodać jakieś aktualne. :)
Załącznik 6731
Załącznik 6732
Załącznik 6733
zapraszam do dyskusji :)
-
Siena fajna. Widzę, że wersja hl
-
-
gratulacje autka i szerokosci
-
fajna sienka;-) trzymam kciuki żeby udało Ci się z modyfikacjami jakie planujesz i na pewno będę śledził temat z ciekawością Twojego Fiacika;-)
[COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]
Audio widać jest:P
-
Audio jest, ale pozostawia wiele do życzenia. ;)
-
wiadome że trzeba wymienić.
Co do audio to jakieś konkretne zmiany? Wiesz już co będziesz zakładał? Skrzynia,tuba,wzmak?
-
Myślałem o jakichś lepszych głośnikach i jakimś radiu, na początek, w wakacje planuję wyciszenie sobie sprawić--o ile nie sprzedam wozidełka. Teraz zbieram fundusze na zaprawki, bo już zaczyna kwitnąć miejscami, więc kasy na audio zbyt wiele nie przeznaczę. :)
-
hahaha...no to fajne plany jak chcesz już sprzedawać:D
W ogóle, skąd jesteś dokładniej?
Bo widze prawie że mój rocznik:D
-
Narazie się zastanawiam, a później czas pokaże, przyjdą studia, trzeba będzie większe trasy pokonywać, nie wiem jak to Hienka będzie znosiła, jak na tą chwilę zostaje u mnie, później czas pokaże. Mieszkam 40km na zachód od Radomia. :)
-
Aha. No to ja okolice Łodzi. Myślałem że bliżej Warszawy albo coś :D
Ogólnie masz fajny kolorek ;)
-
3 załącznik(i)
Załącznik 6740Załącznik 6741
Miałem dodać fotki po stłuczce, jakość rodem z telefonu, nie miałem wtedy głowy, żeby gonić za aparatem. Jak widać, tragedii nie było, ale mimo wszystko szkoda mi jej było. :)
Załącznik 6742
A tu kiedyś spotkałem w plenerze moje drugie wozidełko. :)
-
Jakoś tył Ci nisko siedzi jak na seryjne amorki i sprężyny. U mnie jest dużo wyżej... Sienka bardzo ładna i widać że zadbana nie tylko na zewnątrz ale i w środku.
Co do audio to proponuje Ci kupić boshmanny na przód + jakieś syczki i na tył 6x9. Za małe pieniądze można kupić naprawdę bardzo ładnie grające głośniczki ;) Co do radyjka to za jakieś 2 może 3 miesiące będę sprzedawał swojego pioneer'a. Jak do tego czasu nic nie kupisz to zapraszam na priv.
No i oczywiście mazowieckie zaprasza do tematu o spotach.
-
A ja się spytam skąd zmiana z P307 na Sienę?
-
Cytat:
Napisał
byrrt
A ja się spytam skąd zmiana z P307 na Sienę?
Peugeot został w rodzinie--to taty samochód, ja chciałem być niezależny to kupiłem sobie Sienę. ;)
-
Cytat:
Napisał
bam
to taty samochód, ja chciałem być niezależny to kupiłem sobie Sienę
Wszystko rozumiem ;)
-
pchlopik proponujesz koledze głosniki firmy która nie cieszy sie powodzeniem w strefie audio ;) a co do handlu radiami to tak jak kolega pisał wyżej najpierw poprawki lakiernicze ;) potem reszta - bardzo dobre podejscie ;)
a co do zawieszenia to u mnie jest chyba jeszcze troche niżej ;) i jak ostatnio robiłęm hamulce to spytałem kolesia co sądzi o zawieszeniu z tyłu to powiedział że w jak najlepszym porządku, wiec dla mnie jest normą że tył sieny jest wleczony :)
u mnie butla przeważnie full, pół baku benki + masywny hak ;) no i szpargały w bagażniku ( worek z piachem, saperka) :)
-
W sobotę byłem na przeglądzie, od razu poprosiłem żeby mi posprawdzał wszystko, amortyzatory i reszta w najlepszym porządku, widać, że niedawno były wymieniane. U mnie leży butla 42 litry podtlenku gazu, no i z pół baku benzyny, jeszcze jakieś duperele. :)
Co do audio, wczoraj, a właściwie dziś w nocy trochę posiedziałem sobie na allegro i znalazłem takie coś:
Super Cena BOSCHMANN PR-6338HX 300Wat + maskownice (2988263959) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
kusząca cena, nie wiem tylko czy warto, może ktoś miał takie i pomoże się zdecydować?
W sobotę idę zarobić na zaprawki. ;)
-
w sienie jest jeden problem z głosnikami muszą byc odpowiedniej wysokosci bo innaczej szybą zachaczysz o magnes głosnika ;) z tego co pamietam to 35mm jest idealne ale chyba 40mm wchodziło max - niech ktoś z forumowiczów potwierdzi
ja sam mam jakies kenwoody i są bardzo płytkie ;) wiec problemu z szybami nie ma ;)
tu masz dedykowane do sienki :)
http://allegro.pl/zestaw-glosnikow-s...985761251.html
-
kolega bedzie do polowy szyby otwierał.. chociarz go nie zawieje.. :D a poważnie to jestem ciekaw co mozna z tych boschman-ów wycisnąć