ile kosztuje wymiana sprzęgiełka alternatora w dieslu jtd 1.9 ?
To jest widok strony w wersji do druku
ile kosztuje wymiana sprzęgiełka alternatora w dieslu jtd 1.9 ?
Zależy, ja zapłaciłem 50 za wymianę koła pasowego ze sprzeglem. Samo koło skf to koszt ok. 150 zł.
Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
A po co w ogóle jest to sprzęgło w alternatorze?
Żeby koło nie kręciło się w dwie strony ;-)
Kod:Sprzęgło jednokierunkowe OWC może obracać się swobodnie w jednym kierunku, natomiast blokuje się w kierunku odwrotnym. Jeśli więc prędkość obrotowa rozpędzonego alternatora jest większa niż prędkość paska, która podyktowana jest prędkością wału korbowego, to napęd na oś urządzenia elektrycznego jest rozłączany. Obraca się ona swobodnie, alternator nie jest niepotrzebnie wyhamowywany, a praca paska jest bardziej stabilna. Jeśli prędkość wału korbowego ponownie zaczyna rosnąć, napęd jest włączany.
Dziękować;)
Witam.Ja płaciłem za to koło 130zł .sama wymiana to żadna filozofia sam wymieniałem,tylko był problem ze zdobyciem klucza bo na tylu machaników co u nas jest tylko jeden miał.Klucz to gwiazdzista koronka +imbus cena tylko 120zł więc wolałem pożyczyć.Dodam że przed wymianą był chałas z komory silnika jakby koło pasowe na wale było do wymiany.
hehe prawie jak dwumas :)
kolego lemoniada a nie by ło problemu z wyjęciem altka?? bo chyba tylko od spodu auta da się go wyjąć czy mam rację??
Dasz radę bez wyciągania, ale musisz mieć klucz.
Ściągasz półośkę i masz dostęp.
Musze się pochwalić że samo wykręcenie to był moment ale 2 godz.walczyłem żeby go wyciągnąć tylko dołem i w dodatku musiałem parę rzeczy poodkręcać włożenie było łatwiejsze.Jak pisze lukq jeżeli masz klucz to dasz rade bez wyjmowania.
Znam jednego co go górą wyjął:)
Nie wiem jak jest w JTD 105 ja mam 140 ps i górą nie dało rady za żadne skarby a ile "panien" przy tym poleciało ale było warto.
Ja mówię o jtd 105. Użytkownik jest też chyba u Nas. Tomasz_
Męczarni jest sporo ale o wiele łatwiej idzie jak odkręci się całe sanki :P wtedy miejsca robi się tyle że wyjęcie to już nie problem ;)
Jaki jest dźwięk tego sprzęgiełka? bo u mnie coś tak postukuje od 1400obr/na min do 1900obr/min potem turbo pompuje i nic nie słychać.
Sprzęgiełko tłucze się na wolnych obrotach.
ale podczas jazdy na wolnych czy na postoju czy podczas przyspieszania?
Na wolnych obrotach,czyli gdzieś do 1000rpm.Na prawdę wystarczy tylko lekko podnieść obroty i wszystko się uspokaja.