Szukam osoby co zdiagnozuje kompem Fiata Tipo 1.4 i.e - odpłatnie
Witam tak jak w temacie szukam kumatej osoby co zdiagnozuje mi Fiata Tipo 1.4 i.e 70km na jedno punktowym wtrysku. Byłem nawet w serwisie w Gdańsku w wrzeszczu na hallera i tam nie dali rady , gdyż twierdzą , że programu nie mają - zbyt stare auto. Byłem również w 2 innych warsztatach i również nie dali rady się połączyć z komputerem.
Mój problem polega na tym , że samochód pali bardzo duże ilośći paliwa ok ~~ 16L na 100km.
Wiele rzeczy zostało sprawdzone i są dobre :
- sonda lambda
- ciśnienie w silniku - super
- świece wymienione
- termostat wymieniony
- Filtr powietrza jak nowy
- Wtrysk sprawdzony
- zrobiona analiza spalin - dobra dawka paliwa ( dziwne skoro tyle pali )
- szczelność baku oraz przewodów sprawdzona
- rozrząd poprawnie ustawiony
Jeśli jest ktoś z Gdańska i czuje się na siłach zdiagnozować mi samochód prosiłbym o wiadomość z numerem telefonu . Pisać na skrzynkę forum. Dziękuje z góry
Odp: Szukam osoby co zdiagnozuje kompem Fiata Tipo 1.4 i.e - odpłatnie
Problem stary jak świat... Walczyłem z tym w moich obu Uno.
Czujnik temp płynu, ten z niebieską wtyczką. Wymienić, zrobić reset komputera. O ile dobrze pamiętam czujnik siedzi w odbudowie termostatu. Koszt znikomy.
"... I guess it's just the way I'm wired."
Było pytanie o ten czujnik na samym początku jak pisałeś o swoim problemie
Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
Cytat:
Napisał
Tomek1990
Ale ja cały termostat mam wymieniony. Nie pamiętam jakiej firmy ale dość drogi i ponoć dobrej. Cały termostat z obudowa :) I niby takie coś może podnieść spalanie o kilka litrów ? tzn sugeruję się raportem użytkowników co mają lub mieli te auta i pisali na tym forum ile im palą to max 10L w mieście przy dość dynamicznej jeździe a mi na ekonmicznej 15L minimum spala. I jak może siedzieć w termostacie tzn obudowie skoro ja jak pisałem cały termostat z obudową wymieniłem ? to i czujnik bym wymienił ?
reset kompa jak się robi ?
Nie piszę o termostacie tylko o czujniku temperatury płynu chłodzącego, który podaje sygnał dla komputera. O ile pamiętam jest on wkręcony w obudowę termostatu. Jego uszkodzenie daje takie objawy jak piszesz. Nie jest on częścią termostatu i jest sprzedawany osobno.
Polecam lekturę, na zdjęciach widać zarówno termostat jak i czujnik temperatury płynu.
http://www.fiatuno.pl/fiatuno,1,323.html
Cytat:
Napisał
Tomek1990
Drogi Tomku!
Pozwól, że napiszę dość dosadnie.
Masz typowy problem występujący w tych autach. Taki problem miało przed Tobą wielu innych Tomków i zapewne wielu będzie też miało go po Tobie.
Dzięki temu, że cała armia Tomków opisała zarówno problem jak i jego rozwiązanie w internecie wiemy, że w olbrzymiej ilości wypadków problemem który generuje takie a inne objawy są uszkodzony termostat, czujnik temperatury płynu lub sonda lambda.
Wiem, że dla Ciebie Twoje Tipo jest wyjątkowe ale obstawiam, że pod względem usterkowości to Tipek jak każdy inny. Inni którzy próbowali Ci tu pomóc też tak obstawiają.
Rozumiemy, że auto było w ASO. Rozumiemy, że elektryk to Twój osobisty bohater a fakt, że udało mu się połączyć z Twoim autem połączył was specjalną więzią. Mimo to auto dalej pali zbyt dużo. Nie pomogło ani badanie spalin, ani dobry elektryk ani Twoja wiara w obie te instytucje. I wtedy pojawiłeś się tu.
Zauważ, że dość szybko dostałeś poradę. Typowy problem, typowa porada. Zauważ, że nikt nie każe Ci wymienić pół silnika ani kupić nowego auta. Piszemy wyraźnie: wymień czujnik za 20 zł! Zamiast debatować czy to konieczne (ASO dwa razy badało, elektryk był dobry) po prostu to zrób i napisz czy pomogło.
Co do tego co pokazał komputer u elektryka to nie mogę Ci pomóc. Niestety, ale informacje jakie podajesz brzmią jak opis UFO. Widziałeś coś, nie jesteś pewien co. ASO coś sprawdziło? Fajnie, ale bez pełnego skanu wydruku z analizatora nie jesteśmy w stanie zbyt wiele powiedzieć. Logiczne, nie?
Elektryk coś sprawdził? Super. Przez analogię do ASO wyciągnij wnioski.
A teraz zamów czujnik, wymień, zrób reset komputera i wróć po pomoc jeśli to nie pomoże. Bo na chwilę obecną to jedynie zawracasz dupę powtarzaniem "ASO dwa razy, dobry elektryk!".
Pozdrawiam ;)
P.S. Tak, to ten czujnik :)