To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Uno 86r pytania -
Uno 86r pytania
zaszalałem i postanowiłem przywrócić dawny blask pewnemu uniakowi z 86 roku. warto to zrobić gdyż na aucie nie ma praktycznie rdzy a ostatnie 12 lat pojazd spędził w garażu. fiacior ma nawet oryginalnje 26letnie opony :-)
poza pierdołami typu brak podświetlenia deski, ufajdana tapicerka i silnik mam takie oto problemy.
1.dlaczego po zatankowaniu pod sam korek śmierdzi paliwem przez dobre 50km
2.dlaczego ogrzewanie mimo że chodzi na ful ledwo grzeje
3.jaki jest interwał rozrządu/ silnik 986cm
4.do czego jest suwak biały nad czerwonym który to zamyka lub otwiera ogrzewanie?
5.czy manszety te od skrzyni są mokre?
6.czy ktoś na forum posiada uno ph I ??
-
Cytat:
Napisał
blondas
1.dlaczego po zatankowaniu pod sam korek śmierdzi paliwem przez dobre 50km
Może być nieszczelność
Cytat:
Napisał
blondas
2.dlaczego ogrzewanie mimo że chodzi na ful ledwo grzeje
zamulona nagrzewnica
Cytat:
Napisał
blondas
3.jaki jest interwał rozrządu/ silnik 986cm
po12 latach postoju należałoby wymienić normalnie to około 80.000 lub 5 lat
Cytat:
Napisał
blondas
4.do czego jest suwak biały nad czerwonym który to zamyka lub otwiera ogrzewanie?
Przełancza na pobór powietrza do nagrzewnicy z zewnątrz lub wewnątrz
Cytat:
Napisał
blondas
5.czy manszety te od skrzyni są mokre?
Musisz zobaczyć jeżeli mokre to znaczy wyciek oleju
-
manszety są suche ale moje pytanie miało na celu ustalenie czy olej ze skrzyni jest w jednej z nich czy zwykły smar.
p.s. jak i którędy dostać się do nagrzewnicy?
-
Nie pamiętam dokładnie ,ale łatwo sprawdzić. Jeżeli osłona kręci się razem z półosią to jest smar ,a jeżeli jest na stałe ze skrzynią biegów to olej jest w niej.
Nagrzewnica to tragedia -od środka samochodu i deska . Spróbuj ją przepłukać przez przewody w komorze silnika.
-
co do płukania zastosować? może być kwasek cytrynowy z wodą?
-
spróbuj samą czystą wodą zobaczysz co wypływa ,a później możesz kwaskiem ,albo są specjalne środki
-
to jeszcze mam jedno pytanie, chyba ostatnie tak na szybko...
jakie ciśnienie w oponach zaleca producent?
buty 155/70r13
-
Przód i tył 1,9 ale proponuję 2.0 bez obciążenia 2.2 z pełnym obciążeniem
-
grazie mille!
p.s. gdzie się klika "pomógł" ?
-
Masz taka gwiazdkę ;-)
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2, przy użyciu Swype
-
A jeszcze mi się przypomniało.
Gdzie poza ASO mogę kupić zbiorniczek spryskiwaczy bo ten który mam mi się nie podoba i muszę go wymienić. :-?
-
Na allegro
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2, przy użyciu Swype
-
szukałem.. nima. są tylko używki ;-)
-
Dodaj ogłoszenie w dziale kupię, ale takie serwisy aukcyjne lub szukanie po szrotach chyba szybciej doprowadzi do kupna ;)
-
A kolega KORBA niech nauczy się cytować;)
-
-
Ale BLONDAS chce do spryskiwacza
-
-
niestety to nie taki. cykne fotkę to pokaże o jaki mi chodzi...
-
1.dlaczego po zatankowaniu pod sam korek śmierdzi paliwem przez dobre 50km.Witam.Myśle że opaska zaciskowa przewodu łączącego bak z króćcem do tankowania mogła ulec uszkodzeniu lub po prostu jest za luźno skręcona.Jeszcze jedną przyczyną może być łaczenie zbiornika z obudową wskaźnika paliwa.W sumie tylko tu można się doszukiwać przyczyny zapachu paliwa po zatankowaniu pod korek.
2.dlaczego ogrzewanie mimo że chodzi na ful ledwo grzeje.Czasami tak jest jak opisał to kolega Kobra.Często też jest poprostu zapowietrzona nagrzewnica.W komorze silnika powinna być plastikowa śróbka do jej odpowietrzenia.Uniak ma to do siebie że niestety słabo grzeje(taki samochodzik na Włoskie słońce)Ważny też jest poziom płynu chlodzącego.Musi być na wysokości napisu max przy zbiorniku wyrownawczym.