To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Wentylator -
Wentylator
Dzisiaj zaskoczył mnie objaw w mojej Cromce.
Po wyłączeniu silnika i wyjęciu kluczyka wentylator ciągle działa.
Najdziwniejsze jest to, że po upływie 1h wentylator ciągle chodził.
Ale to nie wszystko chodzi o wentylator, który nawiewa powietrze do kabiny (mogę sobie "na chodzie" ustawić nawiew w dowolne miejsce - nogi czy szyba - i po upływie nawet 1h ciągle kręci się wiatrak).
Nie mając pomysłu jak go wyłączyć odpiąłem akumulator i rano będę się zastanawiał co jest przyczyną.
Może ktoś ma pomysł skąd takie zachowanie?
jeszcze jedno... wskaźnik temperatury silnika nie doszedł nawet to połowy, czyli na pewno nie jest to problem wysokiej temp. silnika.
-
Musisz sprawdzić przekaźnik, bezpiecznik (wyjąć przeczyścić)
Potem sprawdzić czujnik temperatury na termostacie (to jego obwiniam, że padł). Jak się odłączy czujnik to wentylator będzie chodził bez względu na to jaką jest temp. silnika.
-
Cytat:
Napisał
lukq
Jak się odłączy czujnik to wentylator będzie chodził bez względu na to jaką jest temp. silnika.
No ale nawiewu wewnętrznego też? Dla mnie to dziwne.
-
Byrtt ma rację - dla mnie też to jest dziwne, gdyby to był wentylator od chłodnicy to typowałbym czujnik temperatury.
W tym wypadku jednak zgłupiałem i nie mam kompletnie pomysłu co jest tego powodem.
Jeden ze znajomych mechaników twierdzi, że jak się szczotki w silniku zawieszą to też może być taki objaw - jednak ja w dalszym ciągu zachodzę w głowę dlaczego po wyjęciu kluczyka napięcie w instalacji tego wentylatora nie jest odcinane.
-
Przekaźnik sprawdź pisałem,z tym czujnikiem to się pomyliłem,faktycznie. Nie o ten wentylator mi chodziło
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
-
Szczotki? Bzdura hehe.. Spr dojść na schematach gdzie oba obwody się łączą..
-
pytanie tylko gdzie znajdę schemat instalacji?
-
jak w nowszych autkach nie wiem - tam jest chyba ten eLern.. A jeszcze takie pytanie: tylko nawiewy działają? Czy może coś jeszcze?
-
tylko nawiew - klimatyzacja jest automatyczna, ale podczas jazdy dmuchawa nie zmienia wcale obrotów - dmucha monotonnie a sterownie co najwyżej otwiera konkretne nawiewy.
jak wyjmę kluczyk chodzi tylko ten nawiew - reszta grzecznie "śpi w gotowości". Na początku myślałem, ze wyłączy się po paru minutach i zamknąłem samochód i poszedłem na spotkanie. Po 2h wróciłem a dmuchawa w najlepsze obracała powietrzem, w rezultacie rozładowała mocno akumulator. Od piątku po wyłączeniu silnika muszę zdejmować klemę z aku, aby mieć szansę uruchomić silnik po powrocie :)
-
No chyba że w Cromie jest już tak że jak się przegrzewa to nawet wymusza grzanie.. Błędów komp nie pokazuje żadnych?
-
właśnie podłączyłem kompa i brak jakichkolwiek błędów, poza tym "jazda" z tym wentylatorem zaczęła się w piątek, a wtedy temp. powietrza była na poziomie 15st.C, w weekend zjechała poniżej zera, a objaw wciąż ten sam (nawet po przejechaniu 200km).
-
A wskazania kompa z czujników temp?
-
wyglądają na OK, ponadto sprawdzałem wiatraki od chłodnicy i po uruchomieniu silnika są OFF, a dmuchawa wciąż ...dala. :)
-
1 załącznik(i)
Sprawca namierzony!!!
Uwalone jest sterowanie dmuchawą , a konkretnie tranzystor ON5194Załącznik 5578. Co ciekawe nowy moduł sterowania kosztuje jakieś 500zł, natomiast tranzystor (a właściwie zamiennik bo oryginał nie jest już produkowany) ... 25zł (z kosztami wysyłki).
Ta sama bolączka z powodu przepalania tego tranzystora dotyka także takie marki jak: Opel Vectra C , Astra H , Signum, Saab 93, gdzie stosowany jest ten sam sterownik VALEO.
Pierdoła, ale życie potrafi mocno utrudnić.
-
Cytat:
Napisał
Jellou
Sprawca namierzony!!!
Uwalone jest sterowanie dmuchawą , a konkretnie tranzystor ON5194
Załącznik 5578. Co ciekawe nowy moduł sterowania kosztuje jakieś 500zł, natomiast tranzystor (a właściwie zamiennik bo oryginał nie jest już produkowany) ... 25zł (z kosztami wysyłki).
Ta sama bolączka z powodu przepalania tego tranzystora dotyka także takie marki jak: Opel Vectra C , Astra H , Signum, Saab 93, gdzie stosowany jest ten sam sterownik VALEO.
Pierdoła, ale życie potrafi mocno utrudnić.
Witam
Czy szanowny kolega może zdradzić gdzie znajde w cromie ten sterownik??
Mam identyczny objaw tzn pomimo że kluczyk wisi w garażu nadmuch w aucie idzie pełną parą.
-
Sterownik nie jest zaznaczony na żadnym ze schematów ePer, a znaleźć go można pod schowkiem po stronie pasażera.
Wystarczy odchylić pod półką osłonę obudowy (dość elastyczna zapinana na napy) i pod tą osłoną znajduje się sterownik przykręcony dwiema śrubami. Należy odkręcić śruby a następnie wyjąć sterownik z gniazda, w którym jest osadzony.
-
Cytat:
Napisał
Jellou
Sterownik nie jest zaznaczony na żadnym ze schematów ePer, a znaleźć go można pod schowkiem po stronie pasażera.
Wystarczy odchylić pod półką osłonę obudowy (dość elastyczna zapinana na napy) i pod tą osłoną znajduje się sterownik przykręcony dwiema śrubami. Należy odkręcić śruby a następnie wyjąć sterownik z gniazda, w którym jest osadzony.
Dzięki za info. Sterownik odnaleziony tranzystor wymieniony jednak pochodził dwa dni i się spolił ;) Generalnie całe cyrki z nawiewem zaczeły się po awarji alternatora.
Kiedyś w deszczowy dzień wentylator zrobił taką "przegazówke" i się zawiesił na najwyższych obrotach, tak, że po wyciągnięciu kluczyka dalej działał. Cała usterka ustała po jakiś 20 minutach więc pomyślałem że może jakaś wilgoć i może jakieś osuszanie się załączyło, jednak po jakimś miesiącu mojej żonie zrobiło się to samo i z takim samym zakończeniem. Niestety trzeci raz okazał się śmiertelny dla sterownika silnika.
Główna usterla zlokalizowana czyli tranzystor ale czas na zlokalizowanie przyczyny. Zdemontowałem wentylator i w zasadzie ma delikatne opory w obracaniu się tylko brak mi porównania czy mieszczą się w granicach tolerancji. Jednak postanowie zdemontować go jeszcze raz, rozebrać i wyczyścić oraz nasmarować. Tu mam pytanie o ewentualną wymiane szczotek w silniku, czy można je kupić??
Drugie pytanko czy te przegazówki wentylatora czyli szybkie wskoczenie na obroty-zmiejszenie obrotów prawie do zera i znów zwiększenie jest spowodowane przez ten sterownik silnika czy raczej dostaje błędne sterowanie z panelu climatronica?
Z góry dziękuje za pomoc
-
Jeżeli wcześniej były problemy z alternatorem to tam szukałbym w pierwszej kolejności. Półprzewodniki nie lubią dużego prądu, więc z jakiś powodów w obwodzie, w którym jest tranzystor popłynął zbyt duży prąd, który wypalił ten element.
Drugą przyczyną może być słabe odprowadzenie ciepła z tranzystora. Ja pierwszy (wymieniony) tranzystor wypaliłem tylko dlatego, że nie przykleiłem go do radiatora i chciałem sprawdzić czy wszytko działa poprawnie - pochodził 3-4 minuty i poszedł z dymem. A tranzystor był tak gorący że poparzyłem paluchy (aż powstały bąble). Dopiero po użyciu pasty przewodzącej ciepło i pełnym poskręcaniu obudowy (z zamontowaniem sprężyny dociskowej do radiatora) wszystko chodzi poprawnie.
-
Po paru dniach znalazłem chwile żeby usiąść przed komputerem :) Więc do rzeczy. Tranzystor został zamontowany poprawnie, użyłem nowej podkładki i pasty przewodzącej. Dzis upaliłem w sumie już drugiego, pochodził jakieś 20 minut i nagle pełne obroty i znana dobrze stara historia. Podejrzewam silnik nadmuchu który dosyć ciężko chodzi, generalnie jak próbuje go ręcznie zakręcić to wykona może 1/4 obrotu i staje. Wymieniłem również na próbe sterownik climatronica (ten z wyświetlaczem) ale nic to niepomogło.
-
Szybkie pytanie:
Czy cromy przedlift i polift mają taką samą dmuchawe nawiewu, tzn. czy ta część w obu typach aut niczym się nie różni?
Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L21 przy użyciu Tapatalka