Hamulec ręczny działa super ale niestety hamulce tylne ledwo, ledwo. Od czego zacząć przegląd po ściągnięciu bębnów?
To jest widok strony w wersji do druku
Hamulec ręczny działa super ale niestety hamulce tylne ledwo, ledwo. Od czego zacząć przegląd po ściągnięciu bębnów?
Od okładzin.
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
A to co hamuje z ręcznego?
Ja bym się przyjrzał korektorowi na belce..
Jak to wygląda? Pierwszy raz mam auto z bębnami z tyłu...
W tarczach też są te kolektory chyba (?)..
Schodzą się do tego rurki sztywne na belce i stamtąd idą dalej na pompę.. Kolektor reguluje ciśnienie na tylne hamulce w zależności od ugięcia zawieszenia (czym auto bardziej obciążone tym mocniej hamuje tył).
spr również cylinderki hamulcowe czy nie są zapieczone.
Korektor występuje tylko w Palio, w Sienie są reduktory, które lubią szwankować.
Chodzi o te reduktory przy pompie?
http://img600.imageshack.us/img600/9158/korektor.jpg
Tak jeżeli reduktory są przy pompie to właśnie o nie chodzi ;)
Chciałbym podpiąć się pod temat żeby nie zakładać nowego. Byłem dzisiaj u mechanika i powiedział, że tylne hamulce się pocą i jest to pewnie wina cylinderków. Jak to jest z naprawą? Można wymienić/zregenerować tylko cylinderki czy trzeba wymieniać coś jeszcze?
Samochód stał jakieś 1,5 roku w garażu nieużywany. Czy w związku z tym powinienem nastawić się na nowe bębny (ich cena mocno podroży naprawę)?
Bęben z fast'a kosztuje około 50 pln.
A dlaczego chcesz wymieniać bębny należy rozebrać obejrzeć jak wyglądają szczęki jeżeli nie są za cienkie,bębny nie mają głębokich wżerów ,wymieniłbym tylko cylinderki(można je też rozebrać i wyczyścić) porządnie odpowietrzyć i powinno być ok..