To jest widok strony w wersji do druku
-
6 załącznik(i)
Punti 1.2 8v by Insomnia
Witam serdecznie
Dodam krótki opis mojego Puntolota :P
Fiat Punto I generacji
rok produkcji: 99
Wersja: 5D - cult (produkowany do Niemczech )
pojemność skokowa : 1,2l (monowtrysk)
moc: seryjnie 60km i 98nm (obecnie niezmierzona)
Wyposażenie:
Za wiele to tego niema - tylko wspomaganie i poduszka powietrzna
Po zakupie auta zaszło sporo zmian, min:
-Fotele kubełkowe
-Pasy sportowe (3 punktowe)
-Dodanie całe CA
-Zrobienie układu dolotowego
-Zmiany w kompie (głównie mapy wtrysku)
-Dodanie tunelu środkowego pochodzącego z GT'ka
-Dodanie lotki z GT'ka (jest ich bardzo mało, moja największa pociecha :P )
-Dodanie feli 15"
-Dodane dystanse 16mm na tył oraz 10mm na przód
-Kolektor wydechowy 4-2-1 (pochodzący z punto 75)
-Przepustnica większa o jak się nie mylę 13mm (pochodząca z punto 75)
-Przyciemnienie szyb o 70%
-Zmiana reflektorów na angel chrom (zostały przemalowane na czarny mat)
-wymalowane lampy tył na czarno
Plany:
-Skończenie zabudowy
-Pomalowanie felg na biało
-Wymiana progów (te są już nie za ładne a nie chce używać pianki bo auto ma mi posłużyć jeszcze jakiś czas)
-Dodanie zderzaka przód od punto GT (szeroki wlot powietrza)
-Wymalowanie całego auta
-Zrobienie płaskiej klapy + przeniesienie tablicy na zderzak.
Autko po zakupie wyglądało tak:
Załącznik 5060
Załącznik 5061
Aktualnie wygląda tak:
Załącznik 5062
Załącznik 5063
Załącznik 5064
Załącznik 5065
-
ładnie ładnie :) Fajny kolorek, białe alu będą elegancko pasować :D
-
jest też plan przemalowania całego autka w 2 kolory z palety audi lub bmw. Biała perła od progów pod szyby a od szyb w górę czarna perła i zmiana folii na szybach bo ja jest strasznie jasna jak na 70% gdzie jeszcze szyby mają 12-13% przyciemnienia co powinno sumować na min 82% a wygląda na max 65 :)
-
Ja bym zostawił w tym kolorze :)
-
Robienie sportowego bolida z Fiata.. w dodatku Punto.. i jeszcze ten silnik 1.2.. Powtrzymywałem się żeby nic nie napisać ale nie mogę ;) Toć to w oczy kole ;)
hehe.. No przykro mi nie każdemu się będzie to podobać ;)
Gdybyś miał to jeszcze w tym silnikiem GT to ok, można szaleć..
-
Chciałem GT ale tego ciężko dostać i rzadko się zdarza że jednostka jest chociaż w dobrym stanie co patrzyłem to licznikowe było 130kkm a w realu miał 300 na kompie :D.
Plany są na 1.6 16v i uturbienie lub 1.8 hgt ;) Ale czas okaże co się tam pojawi. :) Wszystko zależy od kosztów i ogólnego działania bo nie sztuka coś zacząć i nie skończyć bo to nie bd działać ani nawet nie przejdzie w SKP :)
Zapomniałem wyżej dodać że dodałem też tunel środkowy z Gt'ka ;)
-
Swapy w takich autach są mówiąc lekko nieopłacalne ;) Owszem można ale za pieniądze które na to wydasz kupiłbyś o wiele lepsze auto..
-
Cytat:
Napisał
byrrt
Swapy w takich autach są mówiąc lekko nieopłacalne
No nie są ale fajnie wygląda jak na pozór zwykłe punto potrafi odejść nie jedną 2litrówkę, zawsze miałem swapy i teraz też chce ;p
[COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]
ale silnik sam ogarnę a turbo to już znajomy Mickey Garage :)
-
Cytat:
Napisał
Insomnia
fajnie wygląda jak na pozór zwykłe punto potrafi odejść nie jedną 2litrówkę
Jestem tego samego zdania, ale Ty ewidentnie robisz choinkę ;) Gdybyś miał fabryczny wygląd i 3.0 V6 pod maską to już bym siedział obsikany, ale walisz spoilery i filtry stożkowe do silnika 1.2.. Dobra powstrzymam się dalej, szerokości życzę ;)
-
spoiler jest dedykowany dla punta, stożek z tej racji że auto jest sporo odmulone i po zmianie przepustnicy na większą zwykła puszka nie wystarczała. Z zewnątrz wygląda fabrycznie chyba ze chodzi o reflektory które za ładnie nie wyglądały z tym ch..m kierunkowskazem
Choinka wg. mnie to mieszanie kolorami i wrzucanie jakichś jaskrawych kolorków. Ale no każdy ma inne gusta i inaczej wszystko odbierze :)
Poza tym przy kolektorze 4-2-1 był wymagany dolot :)
-
haha a kolega mnie przy moim aucie pisze że podziwia ogrom pracy i miłości w nie włożone a to właśnie u kolegi widzę ogrom pracy i miłości łożonej w auto:D
-
No bo TY sporo poprawiasz po fabryce, min wymiana reflektorów a ja co najwyżej zmieniłem na angele. Które rozebrałem i wymalowałem czarnym matem. (chrom był paskudny xD) :P Większość u mnie była zmieniana całkowicie bo mi się nie podobała/bo stara/ bo zużyta a nie było wymieniane na nowsze/lepsze takie samo. (nie podoba mi się seria w większości pojazdach, chyba, że mowa tu o miśkach evo VI VIII i IX ale w wersji MR) :P
Moje punto było na spontana kupione chciałem kolejną Tigrę ale nie było takiej jak mi pasowała, punto się trafiło za 1tys to wziąłem bo było od znajomego kuzynki :D
Sporo było do zrobienia bo nie było konserwowane od nowości ale już w sumie jest wszystko ogarnięte poza progami które w tym miesiącu zostaną wspawane bo już czekają w garażyku :)
-
A ja strasznie się ciesze ze ratujesz punto I generacji bo o ile dawniej bło ich pełno na drogach teraz to już rzadko gość w przeciwieństwie np do siena/palio. Albo pordzewiały albo wymarły :D
Podoba mi się dodanie siłowników do maksi silnika oraz parę akcentów jak napis abarth na bloku silnika:D Kubełki wewnątrz super szkoda tylko że sa ze skóry (albo i nie) która połyskuje. Mat był by tu bardzo trafny ale ciekawi mnie jak z wygoda tych siedzeń?? Czy na dłuższe trasy to nie meczy?
-
2 załącznik(i)
Puntolotów I w dobrym stanie jest dość mało, acz kol wiek w ok Myślenic/Dobczyc/Mszany Dolnej jest tego dość dużo.
Siłowniki pochodzą z tylnej klapy, z biegiem czasu przestały trzymać a nawet zaczęły opadać to postanowiłem coś z nimi zrobić, do montażu potrzebne były tylko 4 śruby 10 z zeszlifowaną główką na "kulkę" bo niestety kulek od łożysk tego rozmiaru nie miałem + 8 nakrętek i kilka podkładek :P
Cytat:
Napisał
Darksaience
ciekawi mnie jak z wygoda tych siedzeń?? Czy na dłuższe trasy to nie meczy?
Powiem Ci, że są bardzo wygodne może ze względu na regulację pochyłu. Robiłem w nich trasy po 400-600km z przerwą na tankowanie i nie odczułem żadnego bólu o czym nie można powiedzieć w seryjnych fotelach które już były wymęczone. Najgorzej było się przyzwyczaić do pasów, pierwsze kilka km było dramatyczne, ale już 2 przejażdżka była bardzo miła i pasy przestały przeszkadzać.
Cytat:
Napisał
Darksaience
szkoda tylko że sa ze skóry
Tak jest to skóra, jedyna wada jak słońce ostro świeci. :P Po zmianie sterowania na elektryczne szyby chce boczki, słupki okleić eco skórą a deskę rozdzielczą wymalować strukturalnym na czarno bo dość ładnie to wygląda.
[COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]
Na dniach zakończę również moją kochaną zabudowę bagażnika. :)
Którą napędza Pioneer GM-5100T a sub to TS-W309s4 :)
Nie będzie ona czerwona tylko lakier był położony aby każde niedociągnięcie było widać w celu poprawienia niedociągnięć :P
Teraz jest o niebo lepiej
Załącznik 5075
Załącznik 5076
-
1 załącznik(i)
Punti ostatnio wygrała w konkursie kilka lepek to czas je zaprezentować :P
Załącznik 5266
-
1 załącznik(i)
Mało się coś tu dzieje, więc dodaję kolejne newsy. Punto ostatnio przechodzi ostre zabiegi. Tj zmianę sprzęgła na nowe firmy LUK, zaraz po tym zmiana progów które już leżą i czekają na odwilż :D
A w dalszych planach zmiana wydechu i dopasowanie go razem z zderzakiem tzn trochę cięcia i wiercenia :D
Ogólnie bd tak że wydech bd podciągnięty do wysokości gdzie jest niebieski lakier // nie bd wisiał jak teraz ;)
Załącznik 6656
-
a ja wlasnie chwale takie osoby jak ze zwyklego autka robia fajne sportowe (wizualnie ) furki.. tzn ze jak ja mam mały silnik 1.6 u siebie to nie moge go upiekszyc bo co?
-
Każdy robi swoje auto jak mu się podoba, jedni robią mechanicznie a inni optycznie i nie ważne jaka pojemność;-)
-
każdy silnik jak i pojazd jest podatny tuningowi :) Tylko że w polsce mamy niestety jeszcze pojęcie że bd to wieś // niestety calibra oraz golfy nadal są poddawane temu zabiegowi stąd może takie twierdzenie. Czasem można poszukać oryginalnych cześć tuningowych dedykowanych do auta i wygląda to schludnie ;)
Bardziej mnie cieszy jak widzę starsze auto ładnie zrobione niż nowe dofinansowane o grube tysiaki. Nie sztuka oddać auto i mieć ładnie zrobione a samemu zrobić coś by ładnie wyglądało ;)
-