które kable w sienie odpowiadaja za zasilanie radia? który to masa a który 12v? ogolnie ile powinno byc kabli w kostce zasilajacej i w ktorych miejscach?
To jest widok strony w wersji do druku
które kable w sienie odpowiadaja za zasilanie radia? który to masa a który 12v? ogolnie ile powinno byc kabli w kostce zasilajacej i w ktorych miejscach?
czarny - masa
fioletowo czerwony - pod stacyjke
fioletowo żółty -12V prąd cały czas na kablu (tzw podtrzymanie pamięci)
Ogólnie te 3 kable odpowiadają za zasilanie :)
Jeśli masz kostke ISO to wg schematu poniżej :)
Załącznik 3540
dzieki jutro za dnia zerkne na to i napisze jakie efekty.
Spoko a jak ktoś grzebał przy instalacji to możesz mieć tak:
czarny - masa (z kostki powyżej 8)
zółty - 12V (z kostki powyżej 7)
czerwony - pod stacyjkę (z kostki powyżej 4)
możesz mieć czasami poprostu "zwarty" ze sobą czerwony i żółty i podpięte pod 12V, bo ktoś chciał słuchac radia na postoju i tak przerobił :)
podlaczylem i gra muzyka jeden kabel bym nie podlaczony...radio gra kiedy przekrece kluczyk bez niego nie gra. dzieki za pomoc
jak byś chciał, aby grało bez kluczyka to jak pisałem wyżej podepnij się czerwonym kablem w zółty :)
mam problem..po podłączeniu radia po dwoch dniach jak auto stało padł całkowiecie akumulator.....
[COLOR="Silver"]
[SIZE=1]---------- Post dodany o 17:17 ---------- Poprzedni post dodany był o 17:00 ----------[/SIZE]
[/COLOR]jeden kabel zasilajacy jest nieco grubszy od pozostalych moze jego gdzies podpiołem tam gdzie nie trzeba...
sprawdź jeszcze raz połączenia i zobacz czy gdzieś nie zwieraja sie przewody
wszystko jest ok gdybym zle kable polaczyl to radio by sie spaliło albo nie działało....tak mi sie bynajmniej wydaje :/
jak masz multimetr to odepnij klemę dodatnią i wepnij się miernikiem między kleme dodatnią, a akumulator i sprawdź jaki masz pobór prądu na wyłączonym zapłonie i radiu, potem odepnij radio całkowicie od zasilania i wykonaj pomiar jeszcze raz :) wynikami się podziel na forum to dalej pomyślimy co jest nie tak :) i czy to faktycznie wina radia :)
Cześć Wam, odświeżam trochę temat. Chciałem zapytać czy jest możliwość podłączenia radia w taki sposób aby radio wyłączało się po wyjęciu kluczyka. ALE ABY BYŁA OPCJA WŁĄCZENIA RADIA ZA POMOCĄ "Power" na radiu bez kluczyka. Podłączyłem wszystko tak jak było i gdy wyłączam stacyjkę radio gaśnie i nie ma jak włączyć radia na postoju. Co lepsze po ponownym włączeniu w radiu wszystko się resetuje, tak jak bym odłączył kleme od akumulatora. Mogę wrzucić Schemat mojej kostki zasilającej do radia, jeżeli będzie taka potrzeba. Proszę o jakieś sugestie, pozdrawiam!
a jak podpiąłeś kable żółty i czerwony z kostki??? bo z tego co mówisz to pewnie obydwa pod stacyjkę:)
---------- Post dodany o 21:59 ---------- Poprzedni post dodany był o 21:56 ----------
a z tym rozwiązaniem o które pytasz to jest mozliwe bo kolega w polówce tak ma, ale na jakiej zasadzie to działa to nie wiem :)
No to teraz moja kolej na odświeżenie tamatu :D
Gdzie w palio jest pkt podłączenia masy do radia ? Proszę o pomoc :)
Wszystkie powinny być w kostce owszem, ale czarny to uziemienie do masy(powinien być podpięty do gołej blachy) i właśnie tu pytanie gdzie to jest w Palio ?
Jakie uziemienie do masy? :D Nie ma czegoś takiego w aucie.. Jest masa, masą przyjmuje się że jest cała karoseria.. Pytasz o fabryczne miejsce gdzie łączona jest instalacja radia z masą pojazdu?
Tak, dokładnie o to mi chodzi . Może źle się wyraziłem przepraszam ale nie wiedziałem jak to dokładnie nazwać.
Jak u Ciebie nie wiem ale w Bravo sa dwa laczenia gdzies na grodzi/slupkach.. Po 2 strnach tzn. I to chyba tam jest łączenie. Można takoe info znaleźć w schematach. Ale zamiast szukać oryginalnej masy nie lepiej zrobiś samemu nową?
Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2
Mam problem :( radio w aucie nie dziala i nie mam kogo poprosic o pomoc :( raz probowalam podlaczc kabelki i cos sie stalo ze swiatelko przy lusterku na sficie nie dziala i radio tym bardziej :( prosze o pomoc co powinnam zrobic