Witam. Mam problem z centralnym zamkiem, są momenty, że działa. A po kilku zamknięciach ani nie chce otwierać, ani zamykać. Mam w planach zakupić radiowy sterownik centralki i nie wiem czy to będzie działać. Proszę o rady
To jest widok strony w wersji do druku
Witam. Mam problem z centralnym zamkiem, są momenty, że działa. A po kilku zamknięciach ani nie chce otwierać, ani zamykać. Mam w planach zakupić radiowy sterownik centralki i nie wiem czy to będzie działać. Proszę o rady
A co się dzieje jak chcesz otworzyć auto od strony pasażera :?:
Identyczna sytuacja jak od strony kierowcy. Raz działa a raz nie. Ściągałem tapicerkę, ale nic tam nie ma 0.o Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje.
No faktycznie dziwnie czemu tak jest.. Dobrałbym się na Twoim miejscu do centralki od centralnego zamka (w prostszych wersjach może być to specjalny przekaźnik). Niezależnie czy jest to centralka czy przekaźnik są one zlokalizowane za schowkiem przed przednim pasażerem.. Może jakiś styk niepewny, zimny lut na płytce, luźny bezpiecznik.. Nie wiem.
dzisiaj mam troche wolnego, to się z tym pobawię, uważasz, że w drzwiach nie ma co grzebać nie?
W drzwiach nie ma co grzebać skoro tak samo dzieje się w prawych jak i w lewych.
Troche pogrzebałem i do czego doszedłem, hmm po południu mam dostać próbówkę 12v i zobacze czy dochodzi prąd do centralki. Wszystkie kable wyglądają dobrze, nic nie jest zaśniedziałe. Jak dalej nie bedzie działać wybiorę się na pobliski szrot i może znajde zamiennik. Nie mam pojecia co to może być.
A lampka w środku auta zachowuje się normalnie? Zapala się przy otwartych drzwiach i gaśnie przy zamkniętych?
tak tak, wszystko działa, szyby też działają normalnie.
To nie szukałbym problemu w drzwiach - tylko i wyłącznie dalej. No chyba, że któryś z zamków zwiera sygnał zamykania/otwierania. Poszukaj przyczyny najpierw za schowkiem.
siedziałem pól dnia nad tą centralką. Faktycznie problem znajduje się pod schowkiem, coś nie łączy, poruszam stykami i działa a zaraz dupa. Pojade jutro na szrot i poszukam innej centralki. a chciałem zapytać jeszcze, może się orientujecie, czy jak podepnę radiowy sterownik centralnego zamykania, to potrzebna będzie ta centralka? Czy po prostu można ją ominąć?
Niestety ale ta centralka będzie potrzebna.
Może wymontuj ją i popraw elementy lutowane,lub skocz do jakiego warsztatu RTV żeby koleś Ci to przeleciał lutownicą.
może i tak zrobie, tylko musiał bym chyba odciąć kable bo wydaje mi się, że to problemem jest wtyk, do którego wpina się centralkę. Potem dolutuje najwyżej kable które odciąłem.
Hmm szybami też? Mam problem z szybą od pasażera, zamyka się 2x wolniej niż od strony kierowcy. A jeszcze lepsze jest to, że zamykając od strony kierowcy to jest dramat, szybciej się zamyka przyciskając od strony pasażera. Myślisz ze to jest związane z tą centralką?
Jeżeli mówimy o czarnej centralce z dwoma białymi gniazdami to odpowiada ona za:
- szyby,
- centralny,
- lampkę wnętrza
Wola praca szyb może być spowodowana zabrudzeniem styków. Z której strony operujemy nie powinno mieć znaczenia no chyba że masz stare sterowanie na przekaźnikach.