To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Croma fajne autko -
Croma fajne autko
Dzisiaj byłem dumny z mojej Cromci , odwiedziłem ASO a tak tylko profilaktycznie i moja ślicznotka wzbudziła olbrzymie zainteresowanie :smile: l. A na marginesie podam , iż w Poznaniu są tylko 4 takie modele informacja z Wydziału komunikacji więc miło jest pojeździć takim rzadkim modelem.
Dumny posiadacz :cool:
-
Moje gratulacje :lol: może coś więcej napiszesz o tym rzadkim modelu ??
-
1 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
bob96
Moje gratulacje może coś więcej napiszesz o tym rzadkim modelu ??
no dobrze to coś napiszę nie wiele co by nie zanudzać :
Załącznik 2423
Fiat Croma został zaprojektowany w roku 1984 na płycie podłogowej którą wykorzystywały również Alfa Romeo 164, Lancia Thema i Saab 9000. Produkcję rozpoczęto w roku 1985, a zakończono w 1996 roku po wyprodukowaniu ok. 450 tys. egzemplarzy. W momencie zakończenia produkcji, która zbiegła się równolegle z zakończeniem produkcji innego modelu - Tempra, Fiat ogłosił, iż następcą obu samochodów jest Fiat Marea. Marea była w istocie samochodem nieco mniejszym, lecz z braku innego topowego modelu realnie musiał zastąpić Cromę w ofercie.
Dane techniczne
Segment E
Typy nadwozia 5-drzwiowy liftback
Silniki Benzynowe:
1.6 83 KM
2.0 CHT 90 i 100 KM
2.0 i.e. 113, 116 i 120 KM
2.0 i.e 16V 137 KM
2.0 T i.e. 150 i 155 KM
2.5 V6 159 i 162 KM
Diesla:
1.9 TD 90, 92 i 94 KM
2.5 D 75 KM
2.5 TD 101, 105, 116 KM
Długość 4520 mm
Szerokość 1760 mm
Wysokość 1435 mm
Rozstaw osi 2660 mm
Masa własna od 1095 kg
Na wyposażeniu Croma była tak bogato wyposażona , że rzadko które auto jej dorównywało.
Automatyczna klimatyzacja
skórzana tapicerka z elektryczną regulacją foteli i podgrzewaniem
elektrycznie regulowane i składane lusterka
elektrycznie otwierane wszystkie szyby i szyberdach
spryskiwacze reflektorów
mnóstwo przycisków i światełek do oświetlenia wnętrza
Jak wcześniej napisałem wyprodukowano tylko 450 tyś sztuk które niestety ze względów finansowych , ponieważ Croma była na ówczesne czasy bardzo droga dlatego nie była dostępna dla zwykłego Kowalskiego. W RP z tego luksusu korzystali nasi urzędnicy państwowi oraz BOR.
W Polsce zakup dobrego egzemplarza graniczy z CUDEM :roll:
Ja moją Ślicznotkę szukałem 2 lata i jest ona po jednym właścicielu w stanie bardzo dobrym.
I na koniec
Czy Cromę można już nazwać " Kąskiem " nie wiem ale jest ich tak mało , że za chwilę pewnie tak.
-
To fakt, Croma była mało popularna. Droga w momencie kiedy była w sprzedaży. Dziedziczyła też wspólne korzenie z Saab 9000.
A wszystkie Cromy które widuję - choć ostatnio już prawie wcale - są w stanie raczej mało zadbanym.
Tak więc jak masz takie auto w stanie bdb to tylko chwalić i trzymać ;)
I zapraszam na zlot, będziesz rarytasem :D A z Poznania do okolic Konina masz blisko :D
-
Lubię takie spotkania i chętnie się wybiorę na zlot ale jeszcze nie mogę potwierdzić obecności zrobię to jak najszybciej będę mógł o ile będą jeszcze wolne miejsca.
-
Cytat:
Napisał
Odzio
Croma fajne autko
Ano fajne - dlatego mam już 3 taką z kolei.
Po dwóch turboklekotach - teraz jest turbobenzyna.
pozdrawiam
-
Kolego Pawełku , oraz inni koledzy posiadający " Cromale" potrzebuję pomocy w następującej kwestii . Mam 1.9 TDid z 1994r .Po podniesieniu maski tuż obok komputera mam jakąś sieczkę ( rurki przecięte , połączone jakoś dziwnie , jedna zaślepiona , filtr paliwa ale odłączony ...???? ) nie mam pojęcia co to jest i czemu ma służyć .Są tam jeszcze dwa inne elementy instalacji , które kojarzę z podciśnieniem ale nie jestem tego pewny . Proszę o wyjaśnienie co to jest . Może jakiś schemacik albo najlepiej kompletna instrukcja
do tego autka . Moją Cromę mam od lipca i brakuje mi trochę wiedzy
-
Pisz do mnie na gg 1846875. Tam praktycznie codziennie jestem wieczorem
Daj też zdjęcie tych przewodów. Bo mam pewne podejrzenia ale pewny nie jestem.
pozdr
-
Witam jestem tu nowy ale zaraz w pierwsze uderzyłem w progi o Cromie tak jak piszą przedmówcy bardzo miłe wygodne fajne i rzadkie na naszych drogach autko Moja po 7 latach intensywnego użytkowania niestety musi zakończyć swój żywot korozja w miejscach mocowania tylnych wzdłużnych wahaczy zdyskwalifikowała ją na przeglądzie a że miała i tak ją zastąpić jakaś mniejsza furka to pewnie trafi na złom jeśli ktoś byłby chętny na jakieś części z niej to zapraszam a nawet w całości na dawce części mogę ją sprzedać kontakt krzysztofmarci@wp.pl
-
A ja się pochwale, że stałem się posiadaczem Cromy 2.0ie Turbo Abarth z 88 w kolorze białym!
-
Bez foto się nie liczy ;D zapodaj jakieś zdjęcie.
-
1 załącznik(i)
Na razie taka fota.
Załącznik 14932
-
Fajna ta Twoja cromka. Ja mam turbo z 1993 roku, felgi i kiera od abartha. Będzie dużooo przy niej pracy :)
Cytat:
Napisał
pc114
-
Witam a może posiada ktoś z was schemat elektryczny do silniczka 2.0 120km
-
Witam,
mam jakieś schematy elektryczne cromy/themy, część po rosyjsku. Podaj maila na priv to podeśle co mam.
Pozdrawiam
Cytat:
Napisał
croma11
Witam a może posiada ktoś z was schemat elektryczny do silniczka 2.0 120km
-
Witam,
Kilka dni temu zakupiłem Cromę 2.0 ie z 1991 roku po długich poszukiwaniach.
Już przy kupnie było źle bo przestała odpalać, ale na popych odpaliła i po sporych negocjacjach udało się kupić.
I mam ogromny problem bo nie mogę nigdzie znaleźć schematu instalacji elektrycznej.
A nie dość że z tym odpalaniem jest tak że raz odpala a raz nie(pewnie gdzieś brak styku) to najgorsze jest to że elektryczny szyberdach zaciął się w pozycji otwartej i pewnie będę musiał zdjąć podsufitkę żeby zobaczyć co się stało bo silniczek działa tylko tak jakby nie miał siły teraz zamknąć szyberdachu.
Ogólnie nie jest źle z autem ale do zrobienia są też tylne drzwi bo się nie otwierają, elektroniczne sterowanie klapkami nawiewu(klimy nie ma tylko elektryka zamiast pokręteł), plus lewy błotnik do wymiany, jedne z tylnych drzwi bo mają głęboką rysę(lub wyciągać i malować) i coś z maską bo w miejscu pręta który trzyma maskę są spękania na masce.
Pozdrawiam
-
Cześć,
Fajnie, że na forum pojawiają się jeszcze klasyczne fiaty :)
Mam taki ogólny schemat dla i.e. Podeślij mi swojego maila na priv to Ci wyślę.
Croma to bliźniacza konstrukcja alfy 164, część schematów elektrycznych (poza wiązką silnika) powinna być taka sama. Poniżej link do strony z manualami do 164:
Alfa Romeo 164 Register.com • Alfa Romeo 164 Register
2.0 turbo w 164 to właśnie silniki Lamprediego. Niestety nigdy nie udało mi się znaleźć instrukcji serwisowej dedykowanej dla cromy.
Jeśli tego jeszcze nie zrobiłeś koniecznie skontroluj mocowania tylnych wahaczy do podłogi, mniej więcej na wysokości tylnej kanapy. To razem z tylną belką newralgiczne punkty w aucie: lubią korodować, a są odpowiedzialne za bezpieczne prowadzenie.
Pozdrawiam
-
Ogólnie w Polsce Crom jest bardzo mało.
Ale za to części jest pełno jak patrzę w ogłoszeniach.
Nawet na forach praktycznie Cromy nie występują.
-
Croma sprzedana ale za to w jej miejsce wpadła Croma Turbo i Croma 2.0 ie 8V z automatem ;)
-
Ktoś na forum ma jeszcze Fiata Cromę ?