To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Uwaga oszust !! -
Uwaga oszust !!
WITAM
chciałbym wszystkich bardzo ostrzec przed pewnym użytkownikiem naszego forum zwanego "hexo"
koleś pisze na PW info że ma dla nas ten przedmiot który poszukujemy i proponuje bardzo dobrą cenę za niego, oczywiście nie ma akurat tego zdjęcia ponieważ przechowuje to w garażu, za pobraniem też nie wysyła bo jak twierdzi ludzie nie odbierają paczek przez co jest stratny.
w ramach promocji jeszcze zaproponuje żeby mu wysłać koszt samej wysyłki i jeżeli będzie wszystko OK dopłacimy resztą, brzmi wszystko bardzo zachęcająco i niestety sam się dałem nabrać - co prawda na 15zł ale zawsze coś.
po wpisaniu danych w google nic nie znalazłem, dopiero wpisanie nr konta w google wyjawiło całą prawdę:
[SIZE=5]"11114020040000310270274320"[/SIZE]
dane do przelewu zawsze zmienia, zarówno imię, nazwisko i adres, gdzie nawet kod pocztowy nie pokrywa się z miejscowością.
cała seria stron gdzie ludzie piszą że zostali oszukani na kwoty od 10 -100zł, kwoty mało szkodliwe przez co na policji usłyszymy drobny śmiech.
NIE DAJMY SIĘ NABIERAĆ i sprawdzajmy każdego który nam proponuje znikąd super rzeczy za super cene.
najlepiej temat przykleić żeby każdy mógł przeczytać. prawdopodobnie zawita na forum ponownie z nową nazwą użytkownika i może nowym nr konta, więc lepiej uniknąć przykrości....
-
Przeniesione i przyklejone :D
murcin dobrze, ze to napisałeś ;)
-
koleś u nas jest zablokowany niestety nie myślałem ze sprawa ma taki charakter bo pewnie temat pojawiłby sie wcześniej. uruchomię swoje kontakty i po nr konta spróbuje trafić do kolesia. nerw mi skacze gdy słyszę o takich naciągaczach
z tego co szperałem to ludzie zgłaszają nawet male kwoty np 50zł w grubszej sprawie ma to znaczenie. choć w sumie głupio iść za 15 zł
-
Głupio to robić z siebie przestępce za 15 złotych. Powinniśmy ci podziękować, bo widać, że koleś działa szeroko.
BTW:
Cytat:
Napisał
murcin
nawet kod pocztowy nie pokrywa się z miejscowością.
Wkleiłem ten nr w google:
Piotr Szeligowski
Leszetyckiego 6/14
20-642 Przemyśl
Kod jest dla Lublina
-
Nie pierwszy i nie ostatni taki przypadek. Tu właśnie chodzi o te drobne kwoty, bo gdyby kogoś przekręcił na większą kasę, policja na pewno by do niego dotarła a tak jak piszecie za kilkanaście złotych nikt nie chce być ciągany po komisariatach czy sądach. Dlatego koleś czuje się bezkarny.
-
myslę że po nr konta w tym tygodniu będę miał namiar na kolesia o ile dobrze pojdzie. będzie można do niego napisać miły list
-
w necie można przeczytać że policja przy takich kwotach po prostu się "śmieje"
ktoś napisał że dał się nabrać na 300zł i sprawa trafiła do sądu, kasę odzyskał ale ciągnęło się to bardzo długo, więc ktoś jest sprytniejszy i naciąga na max 50zł
ludzie piszą o przeróżnych danych ja akurat dostałem takie:
Cytat:
11114020040000310270274320
Maciek Przesmycki ul. Traugutta 32/14 26-610 Łomża
oto dane do Wpłaty
jednak ludzie piszą o różnych miastach....
trzeba się pilnować,ja na policję nie idę bo to śmiech na sali przy takiej kwocie jednak trafi na parudziesięciu których omota promocyjną ceną i jeszcze tylko zapłacą za wysyłkę i koleś zarabia duże pieniądze na ludzkim nieszczęściu....
-
murcin jak zdobędę namiary na kolesia to chcesz ej??:D
-
pewnie że chce ;)
najlepiej by się przydał nr telefonu i zasypać smsami z neta... najlepiej parę tysięcy dziennie :)
trza wygryźć gryzoni....
ja to bym nawet nie wpadł na to że można tak zarabiać oszukując w taki bezczelny sposób...
-
ludzie są niekiedy bezczelni. ja np nie mam ani kasy ani przedmiotu po tym jak wysłałem na reklamację bo przysłał niepasująca część. i jeszcze się pluje do mnie. i nic nie poradzisz są oszuści i tyle
-
Cytat:
Napisał
seth
najlepiej by się przydał nr telefonu i zasypać smsami z neta... najlepiej parę tysięcy dziennie
zmieni numer! pewnie ma pre paida! Lepiej byłoby go "odwiedzić" tak w czterech, pięciu... żeby pampers mu się ze strachu przelał...:cool:
-
Cytat:
Napisał
macioo71
Lepiej byłoby go "odwiedzić" tak w czterech, pięciu
Taki tekst jest trochę nie na miejscu. Lepiej, żeby zajęły się nim organy ścigania.
-
policja to policja niech cos robi
-
policja nic nie zrobi jak sie poszkodowani nie zgłoszą więc zwalanie na policje jest trochę nie do końca uzasadnione. co do twojego posta to w razie gdyby mu się coś stało i ktoś to zobaczył mógłbyś mieć problemy gdyż można byłoby podciągnąć to pod groźby karalne. lepiej usuń tego posta
-
Bardzo dobrze ze to napisal. I taki post jaknabardziej przydatny
Send from iphone by tapatalk
-
Cytat:
Napisał
seth
w razie gdyby mu się coś stało i ktoś to zobaczył mógłbyś mieć problemy gdyż można byłoby podciągnąć to pod groźby karalne.
Żeby załapać się na groźby karalne, to trzeba spełnić kilka kodeksowych przesłanek;
1. na sam pierw trzeba by grozić (o niczym takim nie pisałem) czyli powiedzieć mu np: "połamię ci nogi"
2. groźba musi być taka, którą można spełnić, czyli jak powiem gościowi np: "jak przyjdę tu jeszcze raz, to na księżyc polecisz" , czyli taka groźba jest g..no warta (kodeksowo), żaden prokurator nie postawi zarzutów
3. Kolo musi się obawiać, że groźba zostanie spełniona, czyli jak niepełnosprawny człowiek na wózku powie do p.Pudzianowskiego : "złapię cię, zwiążę i połamię nogi" to też nie będzie groźba karalna
Co do zgłoszenia na policję to (znam dość dobrze to środowisko), do puki zjawisko nie będzie miało charakteru masowego, to umorzą to "przed wszczęciem" i tyle. Na tych zależnościach właśnie żerują takie pasożyty. I taki ktoś wie też że można dostać łomot w ciemnej bramie od zamaskowanych "bandytów" i nie będzie żadnych śladów, a obrażenia będą "do 7 dni", on nikogo nie rozpozna, osoby wskazane (naciągnięte przez niego) będą miały alibi i takie coś też się umarza.
Moje doświadczenie życiowe (a nie mam 20 czy 30 lat) każe mi zakładać, że koleś zna mechanizmy rządzące pracą policji (te nieformalne też), a do tego może zakładać, że nabity w butelkę człowiek może nie myśląc (w emocjach) o konsekwencjach spuścić mu łomot i pies mu tego nie zliże. Co dostanie to jego. Odwiedziny we czterech mają swoje zalety, np: kilku świadków na przebieg rozmowy (można też nagrywać na dyktafon), no i że mam kolegów, jakby mu do głowy przyszły rozwiązania siłowe.
-
Koleś u nas na forum Forda próbował..z tego co wiem to na większości większych for oszukiwał ludzi..
-
Cytat:
Napisał
murcin
cała seria stron gdzie ludzie piszą że zostali oszukani na kwoty od 10 -100zł, kwoty mało szkodliwe przez co na policji usłyszymy drobny śmiech.
policja smiać sie nie ma prawa. Mała szkodliwość czynu do kwoty 249 zł ma zastosowanie w przypadku szkód. Tu jest mowa o oszustwie a ono się już liczy od kwoty 1 zł - §286 kodeksu karnego. Muszą więc ścigac i łaski nie robią. Muszą złozyć do banku wniosek o złamania tajemnicy bankowej i wówczas bedą jego dane z dowodu osobistego. Faktem jest że trochę to trwa, troche sie nachodzisz po komisariatach ale jest do przejścia. Zgłoś bo przez takie zrezygnowania człowiek czuje się bezkarny. Pewnie za 15 zł dostanie roboty publiczne ale zawsze coś. Chyba że był juz wczesniej za to samo karany - wtedy grozi mu nawet do 8 lat wg kodeksu. Najlepiej złożyć pozew zbiorowy razem z tymi których tez naciągnął. Nie olewaj tematu bo przez takie postępowania koleś ma dodatkową premię do pensji.
Swoją drogą zalecam też większą przezorność na necie. Ograniczone zaufanie i tak dalej. Jak masz coś kupić od typa to niech wystawi aukcje prywatną na allegro. Jeśli nawet wtedy Cie oszuka to dostaniesz zwrot kasy od serwisu. A oni się zajmą ściganiem człowieka - maja przecież spore doświadczenie ;)
-
Ostrożność i jeszcze raz ostrożność! Ja nawet na allegro zanim kliknę kup teraz albo licytuj, to sprawdzam co tylko mogę.
Przy większych kwotach staram się odebrać osobiście i wtedy zapłacić.
[COLOR="#0000CD"]"Czasem taniej wychodzi drożej[/COLOR]" - święte słowa.
-
Ja zostalem oszukany na prawie 2tys zl i sprawa ciagnie sie juz rok. I czuje ze marne szanse na odzyskanie kasy. Tylko dostaje pisma ze sprawe przejal kolejny sad. Takie mamy prawo. Natomiast jak my nie zaplacimy czegos, to skarbowka wysle ci pismo do 2 tyg.