To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Problem z radiem -
3 załącznik(i)
Problem z radiem
Witam. Posiadam w swoim Bravo takie radio
Załącznik 1561
Radio gra tylko na włączonym zapłonie jak to obejść. Zauważyłem że mam z tyłu urwane trzy kable, jeden jest wychodzi z kostki od radia a dwa z związki
Załącznik 1562 Załącznik 1563
Może przez to się radio wyłączą. Dodam że radio pamięta zapisane stacje radiowe. Proszę o pomoc
-
Dziwne, bo widać, że ktoś coś kombinował.. U mnie (przy takim samym radyjku) radio da się włączyć przy wyłączonym zapłonie i normalnie gra. Mam też ustawione, że samo się włącza po zapłonie i wyłącza po jego wyłączeniu.. Nie mam też żadnych łączówek pomiędzy oryginalną kostką radia a wiązką instalacji tak więc tak jakby ktoś coś kiedyś kombinował.. Miernik, rozpiska złącza (jest do znalezienia w necie) i powinieneś dojść..
-
Witam.
Przewody zasilające trzeba zamienić. Sprawdź, czy po zamianie czerwonego z zółtym, lub połączeniu ich razem będzie działało. jakoś tak, nie pamiętam dokładnie. Te przewody służą właśnie do tego.
-
Jeśli dobrze pamiętam to trzeba przeciąć żółty.Potem od strony radia połączyć żółty z czerwonym a od strony auta zółty zaizoluj taśmą izolacyjną.Jak nie przetniesz żółtego i połączysz czerwony z żółtym to napięcie się będzie cofać i będziesz miał choinkę na desce mimo że nie zapłon nie będzie włączony.
Ale takie coś stosuje się przy montażu radia NIE fabrycznego.Jak połączysz poucinane przewody po kolorach to będzie grało cały czas,tylko trzeba zmienić w ustawieniach radia aby się nie wyłączało po zgaszeniu silnika:IGN-OFF
-
całą kostka powinna być oryginalnie połączona żeby radio załączało się jak oryginalnie, czyli po zapłonie, jeżeli zrobimy mostek (do żółtego stałego 12v) podepniemy oba przewody (stałe 12v oraz zapłon) będzie cały czas możliwość włączenia oraz wyłączenia bez możliwości reagowania na zapłon.
proponuję połącz po kolorach tak jak powinno być, chyba że ktoś zmienił kostkę ISO to już inny temat, i trzeba znaleźć schemat i podłączyć wg schematu.
-
1 załącznik(i)
Dodaje schemat.
Załącznik 1564
| Connector C (top of radio) | Connector B (speakers) | Connector A (power and auxilliary's) |
- left rear line out
- right rear line out
- earth (gnd)
- left front line out
- right front line out
- Power amplifier remote switch on
- Telephone audio input
- earth (gnd)
- steering wheel remote input
- no pin (not connected)
- no pin (not connected)
- Telephone audio input earth (gnd)
- BUS line
- no pin (not connected)
- BUS line earth (gnd)
- CD changer +12V
- CD changer switch on
- audio input earth (gnd)
- left audio input
- right audio input
| - right rear +
- right rear -
- right front +
- right front -
- left front +
- left front -
- left rear +
- left rear -
| - VSS signal input (speed volume adjustment)
- phone mute input (active low)
- not connected
- +12V ignition
- +12V accessory output (antenna / amplifier)
- parking lights (dash lighting)
- +12V permanent supply
- Earth (gnd)
|
-
murcin akurat te radio i każde wyższe modelem ma możliwość normalnej pracy przy wyłączonym zapłonie oraz włączanie go i wyłączanie poprzez zapłon. Ustawia się to w opcjach. Przy oryginalnej instalacji tak jest i nic nie trzeba kombinować..
-
tak i właśnie tak napisałem że należy to przywrócić do fabrycznych ustawień, jeżeli podłączymy radio pod stałe 12 to nie będzie żadnego sygnału (zapłon) informujący że radio ma się włączyć.
Cytat:
Napisał
Zielony
Jeśli dobrze pamiętam to trzeba przeciąć żółty.Potem od strony radia połączyć żółty z czerwonym a od strony auta zółty zaizoluj taśmą izolacyjną.
przy takim podłączeniu radio nie będzie się włączać przy włączeniu zapłonu.
-
Cytat:
Napisał
murcin
tak i właśnie tak napisałem że należy to przywrócić do fabrycznych ustawień, jeżeli podłączymy radio pod stałe 12 to nie będzie żadnego sygnału (zapłon) informujący że radio ma się włączyć.
przy takim podłączeniu radio nie będzie się włączać przy włączeniu zapłonu.
Przeczytaj mój post ze zrozumieniem i do końca to będziesz wiedział do czego to napisałem.
-
no właśnie tego nie da się przeczytać ze zrozumieniem.
Cytat:
Napisał
Zielony
będziesz miał choinkę na desce mimo że nie zapłon nie będzie włączony.
Cytat:
Napisał
Zielony
Jak połączysz poucinane przewody po kolorach to będzie grało cały czas,tylko trzeba zmienić w ustawieniach radia aby się nie wyłączało po zgaszeniu silnika:IGN-OFF
no i tu znowu coś nie tak, jak podłączy fabrycznie przewody to każde radio będzie się wyłączać jak wyłączy się zapłon (chyba że w ustawieniach ustawi inaczej)
no ale to nie ważne, trochę zmiana tematu, ale mam nadzieję że problem trochę się naświetlił i uda się rozwiązać problem:)
-
Cytat:
"będziesz miał choinkę na desce mimo że nie zapłon nie będzie włączony."
-o jedno NIE za dużo :tongue bo miało być: Cytat:
"będziesz miał choinkę na desce mimo że zapłon nie będzie włączony."
Cytat:
Jak połączysz poucinane przewody po kolorach to będzie grało cały czas,tylko trzeba zmienić w ustawieniach radia aby się nie wyłączało po zgaszeniu silnika:IGN-OFF
a tutaj miałem na myśli radio fabryczne.Oczywiście trzeba dodać jeszcze że nawet po ustawieniu IGN na OFF to radyjko i tak się wyłączy po chyba 20 minutach bo tak jest zaprogramowane przez producenta.
-
Jak jest wszystko fabrycznie to rado sie wlaczy po zalaczeniu zaplonu i wylaczy po wylaczeniu go. przy wylaczonym zaplonie mozna normalnie zalaczyc radio wlasnie w trybie 20minut po ktorych radio sie wylacza. na niefabrycznym radiu takie ustawienie nie jest mozliwe. mozna bez zaplonu wlacczyc tylko w przypadku modyfilacji intlstalacji czyli podlaczeniu stalego 12v pod zaplon na radiu
-
Tylko nie wiem jak mam połączy te poucinane przewody bo te z oryginalnej wiązki całkowicie się różnią od tych które dochodzą do kostki w radiu.
-
Michall, czasem w dobrych sklepach car-audio można kupić takie przejściówki. Wchodzisz, mówisz, że miałeś oryginalne radio z bravo i chcesz je wymienić i dobierają. Albo zapraszają na warsztat i wymieniają na uniwersalną(nie pamiętam jak się ten standard nazywa :sciana: ).
-
-
Dokładnie, kompletną kostkę ISO jedną i drugą stronę można śmiało dostać w cenie do 20zł za całość.
-
Cytat:
Napisał
lukq
Chodzi Ci o ISO
Tak, chyba o to, dzięki.
-
Cytat:
Napisał
lukq
kompletną kostkę ISO jedną i drugą stronę można śmiało dostać w cenie do 20zł za całość.
Jesli chodzi ci o kupno samych kostek, to nie wiem jak u was, ale u nas kupowałem w zeszłym roku i kosztowały 4zł za komplet, myślę, ze do tego czasu raczej duzo cena sie nie podniosła ;)
-
ino że czy to brava bravo czy marea fabrycznie już tam jest kostka ISO, więc zakup nowej kostki nic nie zmieni, w fabrycznej kostce są dodatkowe przewody których w nowej ISO nie będzie gdzie kolory będą na pewno inne i okroimy, nie będzie tych przewodów:
1. VSS signal input (speed volume adjustment)
6. parking lights (dash lighting)
pozostaje miernik do ręki i podłączyć podstawowe przewody.
Masa
+12v
+12 po zapłonie
i to wystarczy do prawidłowego działania każdego radia, dodatkowo pozostają dwa przewody w zależności od zastosowania:
oświetlenie (nie zawsze)
+12v po załączeniu (do wysterowania anteny czy wzmacniacza) - jeżeli nie mamy takich urządzeń nie podłączamy.
-
Cytat:
Napisał
murcin
6. parking lights (dash lighting)
Nie wiem co do reszty, ale ta funkcja akurat jest, jest w innym kolorze kabla, ale jest, jest nawet opisane na kablu ;) Wiem, bo mam w aucie taką ;)
Co do oryginalnych kostek, to auta w tym wieku w których ktoś tam już X razy zmieniał radio ma prawo ich nie być ;)