Witam
Czy w modelu 1.2 z 99 r. jest wymienny wkład termostatu?
Pozdr
Dawid
To jest widok strony w wersji do druku
Witam
Czy w modelu 1.2 z 99 r. jest wymienny wkład termostatu?
Pozdr
Dawid
Witam
Z tego co mi wiadomo, tylko 1.6 miały wymienny wkład. I to też nie wszystkie. Na zdjęciach z internetu Twój termostat wygląda na nierozbieralny, więc jak wyżej....
Pozdrawiam
z tego co slyszalem to niema sensu kupowac wkladu,totalny szajs,kup cały termostatCytat:
Napisał daawe
Ok, dzięki, kupiłem cały termostat, koszt 36 zł więc bez zastanowienia. Zima minęła i ogrzewanie zaczęło działać normalnie :lol: Ach to lenistwo...
Pozdr
36zeta... heh ;) Mój kosztował 120 ale pierwsza jesienna trasa i już wiedziałem że ten element to priorytet.. W samochodzie musi być w zimę cieplutko ;)
tak na marginesie na dałem 249 zł ....
łojezu, a mi w sklepie z częściami Fiata dali taki tani :D Jakiś tajny rabat :D:D
Zobaczymy czy do następnej zimy dotrwa...
U mnie też się nie domyka,ale mam go teraz w d...e 8) i zajmę się nim przed sezonem grzewczym 8) 8) ;DCytat:
Napisał lukq
No i ta cena :? :?
Ja płaciłem 170 do TD ale widocznie do benzyny taniej wychodzi. A do waszych JTD to już wogóle..
Witam Ja mam 2.4 TD i zabieram się za termostat tak mi się wydaje że jest padnięty.
na postoju temperatura rośnie do optymalnej ale podczas jazdy im szybciej tym temperatura niżej spada :/
mam tylko pytanie czy ładować się w koszta i kupować jakiś dobrej firmy czy na allegro za 160 styknie:P
Ciężko jest powiedzieć czy pakować się za 160 zł czy więcej. Powiem że ja zapłaciłem za swój ori 240-260 zł, nie pamiętam dokładnie. Działa prawidłowo.
Jeśli masz gwarancję na niego i uważasz że będzie dobry możesz kupić za 160 zł, tylko wcześniej upewnij się na 100 % czy będzie pasował do Twojego modelu.
I tutaj jest problem właśnie oglądałem termo na allegro dokładnie i nic piszą ze to ten ale to nie ten na pewno bo całkiem inaczej wygląda wiec pojechałem do sklepu i tam też problem żaden nie pasuje ani z lanci ani alfy 2.4 TD ani JTD zaczynam się zastanawiać czy oby ja mam obecnie taki jak ma być
wiesz co wpisz sobie w ePer (na górnym pasku menu strony masz odnośnik) przeglądaj pod IE.
Wpisz tam Vin i sprawdź nr oryginalnego termostatu idź do sklepu i niech wyszukają po tym nr.
termostat jakiej firmy polecacie? na allegro widzę dwóch producentów Wahler i Vernet. cena mniej więcej ta sama, no może Vernet trochę tańszy. który lepszy? z tego co czytam, Wahler idzie na pierwszy montaż, a z Vernetem są problemy. niektórzy piszą, że na 3 termostaty 1 jest sprawny... odrzuty z allegro? ciekawa sprawa.
słyszałem opinię, że generalnie termostaty we Fiatach do najlepszych nie należą. nie wiem jak to jest, bo auto mam od półtora roku. faktem jest, że silnik mi się zbyt szybko nie nagrzewa. niektórzy piszą, że im się przy temp. -5 stopni silnik nagrzewa do odpowiedniej temperatury po 2-3 km. NIEWIARYGODNE. dziś przejechałem 6 km i wskazówka na 1/3 skali. w ogóle mam problem żeby auto do 90 stopni zimą rozgrzać. udaje się to tylko na gazie. no ale teraz gaz mam "chwilowo" odłączony, więc pupa. ostanio przy wskazówce na 1/4 skali sprawdzałem wąż wchodzący w chłodnicę, niby ciepły nie był, ale mam podejrzenie, że jednak termostat coś przepuszcza...
Nie wiem i nie pamiętam dokładnie ale firma Vernet mi się kojarzy czyli mogę taki właśnie mieć ;) Nic nie mów z tym ogrzewaniem.. Niektórzy mówią, że im za gorąco.. Heh - jeżdżę do pracy do innego miasta.. Po drodze ekspresowej.. Po 10km zaczyna coś tam ciepłego lecieć.. Z 15km od domu mam ciepłe powietrze ale co z tego jak wszystko w aucie ziemne.. Od początku do końca na pełnym grzaniu i i tak jadę w rękawiczkach.. Kiedyś raz zatrzymałem auto jak wskazówkę miałem w 1/4 skali - chłodnica i rura z termostatu zimna.. Czyli termostat nie puszcza a mimo wszystko zimno..
Kolego byrrt ten silnik chyba tak ma, ten mój koleżka też psioczy że mu się wskazówka tylko do 1/4 podnosi. A wygląda na to że termostat ma sprawny. Dla pewności miał teraz zakupić drugi.
może obaj mają termostat w Vernetu ;)
Może i tak ale powiem Wam że u mnie też z tym oryginalnym termostatem nie było za ciekawie. Jesienią ten stary wyprułem z obudowy i założyłem nowy w innym miejscu i silnik mimo że diesel to w tych warunkach pogodowych zagrzewa się do 90 stopni w trzy kilometry. Wiem że będą głosy że to druciarstwo, że fabryki nie powinno się poprawiać ale według mojej oceny to konstruktorzy dali tu plamę taką samą jak ze światełkami.