Witam kupilem Fiata brava 1.6 16v i mam problem w podczas jazdy smierdzi paliwem i spalanie jest bardzo duze nawet w granicgach 16 l moze mial ktos podobny przypadek ? lub wiec co to moze byc ? pzdr
To jest widok strony w wersji do druku
Witam kupilem Fiata brava 1.6 16v i mam problem w podczas jazdy smierdzi paliwem i spalanie jest bardzo duze nawet w granicgach 16 l moze mial ktos podobny przypadek ? lub wiec co to moze byc ? pzdr
Szukaj skąd to śmierdzi.. Spróbuj dostać się do pompki paliwa przy zbiorniku, ew. może filtr cieknie? Generalnie to przewody paliwowe idą pod podwoziem - sprawdz.
a nie muli ci co wogole?? albo kontrolka wtryskow nie zapala??
nie nie muli go filtr jest dobry .
wydaje mi sie ze smierdzi z przeowodow zaraz za przednim kolem od pasazera no ale nic wiecej nie zauwazylem no i zastanawia mnie to bardzo duze spalanie ;/
na początek sprawdz wszystkie przewody paliwowe, czy nie ma zauważalnych wycieków, najczęściej zdarza się to przy Filtrze przeciwpyłkowym,a dokładnie w jego okolicach.
potwierdzam wypowiedzi poprzedników. musisz go gdzieś w suchym postawić (garaż najlepiej) wysuszyć i wtedy odpalić i będzie widać gdzie się mokro robi
zrobilem jak mowiliscie no i nic nie zauwazylem ;/ nic nie cieknie
żadnych plam lub śladów wycieku na silniku lub innych podzespołach? wydaję mi się, że masz nieszczelny przewód i gdzieś ucieka CI paliwo bokiem, stąd to spalanie i zapach benzyny w aucie. Posprawdzaj od baku do pompy paliwa, a nawet do wtrysków wszystkie przewody.
U mnie też czasem śmierdzi paliwem. Nigdy podczas jazdy. To jest takie chwilowe zaraz po odpaleniu zimnego silnika jak chodzi na ssaniu (ok 1200 obr/min) - jakby nie przepalał wszystkiego. Jak już się nagrzeje i obroty spadną do normalnych to już nic nie czuć. Ale spalanie nie wzrosło.
isiek, zobacz przy pompie paliwa może zatrzask na przewodzie pękł i leje się bokiem na zbiornik paliwa.
bak suchutki przewody tez ;/ hmm zauwazylem mokre za kolem od pasazera przednim ida takie 3 wezyki i wydaje mi sie ze to moze byc jeden z nich bo os jest morka i to od benzyny
no to znalazłeś winowajce
Paliwo może też cieknąć gdzieś od silnika po wężykach.. Tak dziwnie by się stało gdyby przepuszczał któryś tak po prostu po środku..
byrrt, może i tak ale dojdzie do tego bo będą mokre ważne że zlokalizował już mniej więcej miejsce reszta to kwesta "dochodzenia" co i gdzie.
ocenić który i wymienić, następnie cieszyć się z miłej jazdy Fiatem. Czasem się zdarza właśnie, że niestety pękają te nieszczęsne przewody.
moj poprzednik spierniczyl waz od powrotu i zalozyl jakis inny taki jak do kompresora niestety jest to okropnie zrobione i to tez bede musial wymienic
czyli masz trochę roboty ;-) napraw kolego i będziesz na pewno zadowolony.Cytat:
Napisał isiek
no a jednak bylem u miechanika i okazalo sie ze ta "swoja robota " + zalamanu wezyk jest przyczyna ALE powiedzial mi rowniez ze nie wylacza sie ssanie i moje pytanie Czy jest jakis Czujnik temp ssania ? albo samego ssania ?
uzależnione to jest od temperatury silnika, a sterowane odbywa się przez komputer.
powiedz mi w jaki sposób to zdiagnozował, mówił? podpinał pod komputer spr co i jak z wtryskami, jak pracują na zimnym silniku.Cytat:
Napisał isiek
isiek, efekt działającego ssania jest taki, że jak zostawisz silnik na biegu jałowym będzie miał podwyższone obroty.
Np. zamiast operować między 850-900 obrotów, będzie mial 1100-1200. Masz tak cały czas?
A jak to mechanik stwierdził? Podpinał komputer? Który rok masz tej Bravki, bo nie wszystkie miały OBD.