To jest widok strony w wersji do druku
-
wymiana sondy lambda
Wymiana sondy lambda
1. Wyciągamy wtyczkę sondy prowadzącą do komputera.
2. Odkręcamy sondę (klucz bodajże 24).
3. i teraz jeśli nasza nowa sonda nie ma wtyczki odcinamy odpowiednią długość od starej zachowując sobie mały zapasik w postaci parunastu centymetrów więcej.
4. Jeśli posiadamy, termokurczki ucinamy kawałek odpowiedniej grubości żeby nam się łączenie pod nią schowało nasuwamy je na przewody z wtyczką tak żeby na razie nie przeszkadzały, czyli głęboko aż pod sama wtyczkę
5. Zaciskamy (w żadnym wypadku nie lutujemy) końcówki z sondy na przewodach z obciętej wtyczki dokładnie uważając na zachowanie kolorystyki (jak kolory nie pasują, poniżej który kolor jest, od czego).
6. Naciągamy termokurczki i podgrzewamy żeby się skurczyła
7. Zakręcamy sondę i podłączamy wtyczkę.
8. Gotowe
Schemat kolorów
http://fiatforum.com.pl/imgshack/_t/t_0000617.jpg
Potrzebne będzie najprawdopodobniej programowanie mapy wtrysk.
-
-
czy nowa sonda może być bez wtyczki ?
-
może być. czasem tak się zdarza.
-
Uniwersalne sondy są bez wtyczek....
-
ja się zapytam z ciekawości czemu nie lutuje się kabli sondy?
-
Lutuje się / nie lutuje.. Teoria mówi o zbyt dużej temperaturze gdzie lutowanie mogłoby się rozpuścić.. Ale bez przesady kable nie leżą na bloku ;)
-
2 załącznik(i)
Temat co prawda dawno zamknięty ale może ktoś pomoże. Więc, do wymiany sonda, kod błędu P0420 (załączam zdjęcia z ecuscan)
Załącznik 17293
O którą sondę chodzi, przed czy za katalizatorem?
Auto: Brava 1.2 16V 2001r
-
Numer błędu wskazuje raczej na zużyty katalizator niż na uszkodzoną sondę (za katalizatorem),ale nie zawadzi sprawdzić:roll:
-
Jakby każdy bezgranicznie patrzył na tylko błędy to mielibyśmy mechaników poniżej jakiejkolwiek oceny..
-
uszkodzenie katalizatora niewykluczone. auto ma już swoje lata... ;) analizator spalin wyjaśni wszystko.
-
Katalizator ma, z tego co pamiętam, około 5 lat więc pozostaje tylko wymienić sondę (obie są oryginalne od nowości) i mieć nadzieję, że to sprawca.
Więc, za poradą wymienię sondę za katalizatorem i zobaczymy co będzie.
Co ciekawe, skasowałem błąd trzy dni temu, przejechałem w tym czasie ok 150km i na razie kontrolka się nie zapaliła a patrzę się na nią co pięć minut.
-
Cytat:
Napisał
bender
Więc, za poradą wymienię sondę za katalizatorem i zobaczymy co będzie.
za czyją poradą? w odpowiedziach sugerowano bardziej katalizator ;) wymieniałeś go 5 lat temu osobiście na nowy i oryginalny czy wstawiłeś używany? zanim zaczniesz wymieniać, sprawdź dokładnie co jest do wymiany :)
-
Katalizator był wstawiony nowy dedykowany zamiennik(całość z kolektorem a nie jakiś wspawywany) bo poprzedni miał uszkodzenie mechaniczne i się pokruszyła ceramika. Stąd wydaje mi się, że za szybko jeszcze na katalizator :) .
Faktycznie, spalanie jest w normie (miasto <9l, trasa <6l), jednak znam przypadek, gdzie sonda była padnięta a spalanie było normalne.
Podjadę jeszcze zrobić test spalin.
-
a powiedz mi, robisz krótkie czy długie odcinki? znajoma, która jeździ Pandą miała podobny problem. podjechała do ASO i usłyszała, że za dużo jeździ na krótkich odcinkach i musi przegonić auto na trasie. podobnie z drugim kolesiem, posiadaczem Stilo 1.6 16V u którego byłem wykasować błąd silnika. tam też był błąd katalizatora. koleś bardzo mało jeździ autem... nie wiem co o tym sądzić...