To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
[silnik] spalanie -
[silnik] spalanie
Witam wszystkich, zakładam temat gdyż interesują mnie wasze wyniki w spalaniu na gazie w sienie 1,2
ile wam pali na 100? bo mi w granicy 12 litrów... i byłem na ustawianiu gazu, jestem po wymianie świec i przewodów wysokiego napięcia, <nie dosłownie ja tylko autko ;D >
jak dla mnie to dużo pali... miałem kiedyś Tipo 1,4 to palił 9 litrów a ten ma mniejszą pojemność i więcej pali...
-
prawde mówiąc to sporo pali jak na sekwencje, jak inst 2 gen to w normie ku górnej granicy - wszystko zalezy od stylu jazdy :) powiedz cos wiecej o instalacji gazowej i ile pali na benzynie ??
-
sekwencja to nie jest... a szkoda heh
gaz typu 2 generacji... na benzynie nie jeździłem bo wiadomo ze to drogi wydatek :p a na gazie nie wariuje... jeźdzę spokojnie, 90 to jest max bo nawet nie mam gdzie przyspieszyć bo celują psy z lasera...
ten siliczek krokowy został usunięty od dawki gazu może przez to tyle pali?
-
Silnik krokowy służy tylko do korygowania składu mieszanki gazowo powietrznej jego pozycja jest ustalana na podstawie sygnału z sondy lambda aha i jeszcze sygnał z przepływomierza. Po za tym zużycie gazu zależy również od podciśnienia w kolektorze ssącym
-
moja siena z tym samym silnikiem i instalacją II generacji firmy Landi Renzo w Mieście przy jeździe z prędkością 80 - 100km/h pali między 10,5 - 11,5 lpg wiec uważam że Twój wynik jest ok. :D Nie słuchaj osób które będą pisały że ich auta z tym silnikiem palą 8-9 litrów lpg bo to raczej są brednie. Samochód jest dosyc ciężki waży prawie 1000kg :( więc przy pokemności 1.2 nie ma co spodziewa sie małego spalania. Poza tym według danych katalogowych auto wyjeżdzające z salonu w mieście paliło 8,2 l / 100km a jak wiekszoś osób wie ,wyniki te są mieżone w idealnych warunkach w specialnych komorach a niestety takich warunków podczas użytkowania raczej się nie spotyka więc trzeba dodac co najmniej 1 l Pb/100 km co daje nam wynik ok. 9,2 l /100km . Natomiast auta z instalacją gazową zuzywaja wiecej LPG niz Pb o jakis 1 - 2 l / 100km co daje wynik ok 11 l LPG / 100km. Plus dochodzi do tego wiek samochodu i jego przebieg oraz poziom wyeksplatowania. Więc według mnie nie masz sie czym martwic ...
-
Cytat:
Napisał dudu$
moja siena z tym samym silnikiem i instalacją II generacji firmy Landi Renzo w Mieście przy jeździe z prędkością 80 - 100km/h pali między 10,5 - 11,5 lpg wiec uważam że Twój wynik jest ok. :D Nie słuchaj osób które będą pisały że ich auta z tym silnikiem palą 8-9 litrów lpg bo to raczej są brednie. Samochód jest dosyc ciężki waży prawie 1000kg :( więc przy pokemności 1.2 nie ma co spodziewa sie małego spalania. Poza tym według danych katalogowych auto wyjeżdzające z salonu w mieście paliło 8,2 l / 100km a jak wiekszoś osób wie ,wyniki te są mieżone w idealnych warunkach w specialnych komorach a niestety takich warunków podczas użytkowania raczej się nie spotyka więc trzeba dodac co najmniej 1 l Pb/100 km co daje nam wynik ok. 9,2 l /100km . Natomiast auta z instalacją gazową zuzywaja wiecej LPG niz Pb o jakis 1 - 2 l / 100km co daje wynik ok 11 l LPG / 100km. Plus dochodzi do tego wiek samochodu i jego przebieg oraz poziom wyeksplatowania. Więc według mnie nie masz sie czym martwic ...
Nieprawda mam Palio 1,2 i pali LPG między 8 a 9 litrów w mieście trasa max 7 przy 90 do 110 km/h można sprawdzić
-
Ja też mam Palio (hatchback) waga 920kg, spalał jakieś 20tys. temu 8l/100km z czego większość Poznań i 6,5l/100km trasa. Teraz spala 9 z hakiem na trasie 50/50 miasto/trasa z tym, że ostatnia regulacja była robiona 15tys. temu więc muszę się zjawić u gazownika.
-
z silnikiem 1,2 16V na PB w mieście 7- 7,5 l a w trasie w zeszłym roku jadąc do zakopanego dojechałem na jednym baku i weszły prawie 44 l przy dystansie 715 km z 4 osobami i zapakowanym bagażnikiem po sufit to wynik na poziomie 6,2 uważam za dobry. ;D
-
hmmm jak na 1,2 moim zdaniem za dużo pali moje 1.6 16V pali 12L i też 2 generacja, w 1,2 silniku wydaje mi się że spalanie powinno byc około 10 L ?
-
jeżeli u autora instalacja jest drugiej generacji a wyciągniety ma silniczek krokowy to pewnie zrobili mu inst 1 gen czyli srube, w takie instalcji nie da sie dobrze wyregulowac składu mieszanki tzn- na niższych obrotach ciągnie i pali sporo a na wyższych mułowaty wiec lepiej sie udaj do dobrego gazownika który spowortem założy ci silniczek krokowy i wyreguluje instalację bo bez tego będziesz nadal miał takie spalanie
-
to ja nie wiem jak jeździcie swoimi autkami że wam tak mało palą. Ja próbuję jeździć ekonomicznie, zmieniam biegi między 2700 - 3000 obr/min i w mieście palio mi tak jak wcześniej pisałem 10,5 - 11,5 l LPG. Ostatnio auto spaliło mi równe 10 l LPG ale w cyklu mieszanym z 200km , 120km przejechane w mieście a 80km w trasie z prędkością 100km/h. Najniższe spalanie udało mi się uzyskać w ostatnie wakacje. przejechałem 200km z czego 180km w trasie a 20km w mieście i spalanie LPG wyniosło jakieś 7,2 l LPG . Instalację regulowałem w listopadzie wraz z wymianą filtra gazu oraz regeneracją mieszalnika. Swiece mam NGK i mają przejechane jakieś 13tys. km a kable wysokiego napięcia mają jakieś 10 miesięcy i są firmy SENTECH. Cewki również wymieniałem i auto pali mi te 10-11,5 l LPG w mieście. wiec proszę o rade jak zmniejszyć spalanie do tych 9 l /100km. ahh dodam jeszcze że posiadam skrzynię biegów od fiata albei 1.2 16v z dłuższymi przełożeniami co zmniejszyło prędkość obrotową silnika przy tych samych prędkościach w porównaniu ze standardową skrzynią np. przy 100km/h na V biegu mam 2500obr./min. Co również powinno spowodować spadek spalania.
-
no skrzynia fajna ;) ja przy 110km/h mam juz 3000rpm a ze spalaniem juz chyba nic nie poradzisz ;)
-
sorry za odgrzebywanie tematu, ale zmartwiło mnie to. ja na 5 biegu przy już przy 90km/h mam 3000rpm, 110km/h to już ok 3700-3800rpm, na to też może mieć wpływ zepsuty reduktor?
-
Andy a jakie masz obroty na benzynie ? takie same jak na gazie ?
-
wiesz co, takie same albo i gorsze. wiem, że wtryski mam w fatalnym stanie