To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Zaciski hamulcowe -
Zaciski hamulcowe
Witam. Posiadam Fiata Bravo 1.6 16v rocznik 98. Czeka mnie na dniach wymiana tarcz hamulcowych (jedna zaczęła bić). I tu moje pytanie. W moim aucie są tarcze pojedyncze. Czy mogę założyć wentylowane z mocniejszej wersji (czy takowe wogóle są)?? Domyślam się, że wiąże się to z wymianą zacisków. I tu drugie pytanie. Czy takie szersze zaciski będą pasować?? Czy da się je zamontować bez większych przeróbek?? Przepraszam, jeśli powtórzyłem wątek.
Pozdrawiam, Karol.
-
Musisz zmienić zaciski i jarzma bo grubsza tarcza wentylowana nie zmieści się u Ciebie. Zacisk o jakim mowa występuje przy silniku 1,8 i 1,9TD - JTD. Nie wiem tylko czy do twojej zwrotnicy spasuje bez przeróbek ale zdaje mi się że powinno.
-
Hipo a jak ja mam bębny w swojej 1.9 110 to mogę założyć z tyłu tarcze? no i drugie pytanie czy jeśli nie to z przodu mogę wentyle założyć z nacinką które pasuje do wersji 2.4 ? orientujesz się może w tym temacie.
pozdr
-
jeśli zmienisz tarcze i zaciski szykuj się na zakup większych felg
-
Cytat:
Napisał lukq
jak ja mam bębny w swojej 1.9 110 to mogę założyć z tyłu tarcze?
Tak, pod warunkiem że zmienisz wahacze do wersji z tarczami.
Co do tarcz z przodu to proponuje nacinano wiercone mikody, pasują bez kombinacji.
-
a jaka cena ich podobna do brembo?
-
Standard 51,70zł + 27,40zł frezowanie i wiercenie czyli w sumie 79,10zł za sztukę.
-
hehe to sa standardowe, a ja myslałem już o gotowych brembo i do tego odpowiednie klocki ;-) myślę, że niebawem bede wymieniał, wiec jak coś to dam znać jaki efekt ;-)
-
lukq tak nie do końca standardowe bo wiercenie i frez to usługa którą robi mikoda w fabryce, poza tym fajniej wyglądają niż brembo :) ale to moje odczucie wizualne :)
-
a może jakieś fotki ;-) lub namiar gdzie je znajdę? a jakie klocki do nich? zwykłe chyba nie za bardzo prawda?
chociaż z drugiej nie ważny jest tyle efekt co skutek w działaniu ;-)
-
Tu zamówisz
A tak wyglądają
http://images39.fotosik.pl/120/4189ab4fd067210e.jpg
Co do klocków to ludzie polecają do tych tarcz Ferodo i jest żyleta :)
-
no całkiem nieźle się prezentują muszę przemyśleć, bo z tego co widzę to są o połowę tańsze od brembo a jeśli chodzi o ferodo to też wszyscy moi znajomi co mają brembo mają klocki ferodo i sobie je chwalą. powiem Ci, że waho., że dałeś mi do myślenia. czeka mnie wymiana tarcz jak i bębnów, no i chce na coś porządnego wydać pieniądze.
-
Mam takie same, założyłem 3 miechy temu. Tyle tylko że te ze zdjęc są jeszcze wentylowane więc do wersji 1.8 a ja założyłem seryjne, ciensze. Bardzo dobrze hamują, mikoda szybko je wysyła. Nie pamiętam już jakie klocki do nich zakładałem, na pewno nie brembo, ale dobrze hamują. jedyny ,minus to to że są trochę głośniejsze - z racji nacięć i otworów przy hamowaniu szumią
-
Cytat:
Napisał waho.
Tak, pod warunkiem że zmienisz wahacze do wersji z tarczami.
Nie prawda, wahacz czy z tarczą czy z bębnem jest identyczny. Po prostu pod tarcze masz taką blache z uchami pod jarzmo zacisku a przy bębnie jest blacha pod szczęki.
Jakby ktoś reflektował to mam zaciski z jarzmami + własnie te blachy i można smiało startować do swapa.
Cytat:
Napisał lukq
mogę wentyle założyć z nacinką które pasuje do wersji 2.4 ? orientujesz się może w tym temacie.
Teoretycznie to jest możliwe, w praktyce wymaga wymiany sporej ilości elementów albo dorobienia adaptera pod mocowanie zacisku, poza tym jak kolega jaski napisał, na tą tarcze felga 15 cali minimum.
-
Cytat:
Napisał Hipo
pod tarcze masz taką blache z uchami pod jarzmo zacisku a przy bębnie jest blacha pod szczęki.
Dobrze wiedzieć, szkoda że już zrobiłem tył bo tarcze IMHO są mniej problemowe niż bębny.
A ciekaw jestem co w tym przypadku z czujnikami ABS. Zostają czy do wymiany razem z piastą?