Kupujemy używany samochód z ważnym OC i badaniami...
Kroki jakie należy wykonać po zakupie używanego auta zgodnie z prawem. Pojazd posiada ważny przegląd techniczny oraz OC.
- w zależności od tego jak jest napisana umowa kupna/sprzedaży podatek pokrywa sprzedający lub kupujący, jest to równowartość 2% kwoty wpisanej na umowie, jeżeli jest ona zaniżona w stostunku do średniej wartości rynkowej danego pojazdu Urząd Skarbowy koryguje ją. Do zapłacenia tego podatku potrzebujemy wypełnić Formularz PCC-1, zanieść do US, podatek ten płacimy na miejscu. O ile dobrze pamiętam pojazdy o wartości poniżej 1000zł są zwolnione z opłat, ale kwit i tak trzeba wypełnić.
- sprzedający w ciągu 30 dni MUSI powiadomić Towarzystwo Ubezpieczeniowe o zmianie właściciela.
- kupujący ma możliwość rozwiązania umowy z TU w ciągu 30dni od kupna pojazdu, wążne jest aby taki wniosek wpłynął najpóźniej 29-tego dnia od podpisania umowy. Ja tego nie zrobiłem.
- sprzedający ma obowiązek poinformować Wydział Komunikacji o sprzedaży auta.
- kupijący powinien w ciągu 30dni przerejestrować auto na siebie. Ja tego nie zrobiłem ;).
Jakie są konsekwence nieprzerejestrowania pojazdu oraz niewypowiedzenia umowy TU w ciągu 30 dni?
Odp: Żadne!
Kupiłem samochód pod koniec listopada, OC ważne do 10 kwietnia, załóżmy że przerejestrował bym auto wgrudniu to:
- powienienem się zgłosić do TU o rekalkulację składki OC i przepisanie jej na mnie, a w miedzyczasie jeździć wrazie "w" z umową kupna-sprzedaży w schowku. TU raczej nigdy się nie kawpi o przysłanie kwita OC z danymi nowego właściciela pojazdu.
No dobra nieprzerejestrowaliśmy auta, a kończy nam się OC co robimy?
- idzemy do Wydziału komunikacji składamy wniosek o przerejestrowanie auta. Jako że ja blachy sobie zostawiłem to za wydanie nowego dowodu rejestracyjnego, kompletu nowych nalepek i dowód tymczasowy na miesiąc zapłaciłem 72zł.
- następnie idziemy do agenta który jest przedstawicielem wielu Towarzystw Ubezpieczeniowych. Agent przedstawia nam propozycję ubezpieczenia OC w różnych firmach i wybieramy tą najbardziej atrakcyjną.
- jeżeli posiadamy inny zarejestrowany pojazd na siebie w innym TU należy przejść się do niego i poprosić o wyciąg z przebiegu ubezpieczenia. Ja mam zarejestrowany na siebie motorower i tak przez 10 lat naleciało mi 60% zniżek :) Z tego co wiem to ludzie rejestrują na dzieci nawet przyczepki, płacą śmieszne pieniądze, a zniżki lecą :).
- ubezpieczenie motorowerku miałem w PZU, agentem jest moja dobra koleżanka, wypowiedzieliśmy umowę dla obecnego ubezpieczyciela (GENERALI - 369zł/rok+ 24zł NWW), a zawarłem umowę z HDI - 303zł za rok + 35zł NWW :). Zastanawiam się nad zakupem AC 300zł rocznie więc chyba się skuszę.
Prawko posiadam 7lat
OC płacę 10lat
Mam prawie 26lat :)
Jeśli są jakieś inne pytania lub coś jest niejasne można śmiało pisać.