Mam poytanko czy ktos wymieniał nagrzewnicę w sedici 1,6 120 kM . jak wygląda proces czasowo i kosztowo, czy trzeba wyrywać cały kokpit??
To jest widok strony w wersji do druku
Mam poytanko czy ktos wymieniał nagrzewnicę w sedici 1,6 120 kM . jak wygląda proces czasowo i kosztowo, czy trzeba wyrywać cały kokpit??
Witam !!!
Dla rozpoznania sytuacji - jaki powód wymiany nagrzewnicy ???
Pozdo !!!
Niedogrzane wnętrze, najpierw mylny trop w postaci wymiany termostatu , a potem już sytuacja bez wyjścia
Witam !!!
Pisałem w temacie termostat o możliwych przyczynach niedogrzania wnętrza . Jest kilka . Proszę sprawdzić przed pochopną rozbiórką auta prawidłowe działanie klap napływu powietrza . Trzeba stwierdzić czy Twoje auto ma klapy na linkach czy sterowanie elektryczne ? Sprawdza się przez wyjęcie radia (proszę pamiętać o kodzie do radia) , będzie widać w jakim systemie pracują klapy i czy prawidłowo się otwierają .
Pozdro !!!
U mnie dodatkowo czuć trochę jeszcze płyn podczas grzania więc nagrzewnica na bank poszła
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
a sterowanie mam na linkach
Witam !!!
Można zrobić rozpoznanie przez wyjęcie kieszeni schowka . Widać całą obudowę nagrzewnicy . W innych samochodach należało wymontować kierownicę i cały kokpit , ażeby
dojść do nagrzewnicy . Posiada złącza do rurek aluminiowych , które to przechodzą przez grodź pojazdu . Możliwe , że cieknie .
Pozdro !!!
Nagrzewnica zdiagnozowana. Padła. ale mam problem ze zdobyciem nowej , która miałaby również złącza demontowalne z rurkami doprowadzającymi . póki co wszyscy oferuja niedemontowalne, razem z przewodami.a na taka się nie godzę. teraz , jak zdobyć tę jedyną???
Witam !!!
Co przeszkadza w zamontowaniu z przewodami ??? Jeżeli nagrzewnica obecna w samochodzie jest rozbieralna , ja bym reanimował . Na aukcjach są dostępne nowe ze złączami demontowalnymi koszt około 300zł.
Pozdro !!!
Była zamulona , a wyciek niewielki , ledwie wyczuwalny, szyby miały lekka mgiełkę. Problem w tym, że wymiana nagrzewnicy wraz z przewodami wymaga totalnego demontażu, a póki co zamawiane przez Internet , choć wyglądają na łączone i mają opaski przychodzą nierozbieralne. już trzy zwrócone
Mam ciągle problem z odpowietrzeniem ukladu chłodzenia, konkretnie nagrzewnicy po wymianie, ciągle za chłodno w środku. kto wie jak to zrobić raz a dobrze?
Nie napisałeś jak finalnie poszła wymiana.
Ostatecznie zapadla decyzja o wykonaniu łączenia elastycznego między nagrzewnicą i przewodami zasilającymi z komory silnika . Grzanie było na początku ok. potem trzeba było dolać sporo płynu, bo nie do końca odpowietrzono. Po tym znowu grzanie jest letnie, a odpowietrzenie przez korek chłodnicy nie przynioslo efektu gorąca , a jedynie średnie ciepełko.
Witam !!!
Opaski zaciskowe w komorze silnika poluzować do momentu wypływu cieczy chłodzącej (przerabiałeś łączenie) . Prawidłowe połączenie napływu i powrotu cieczy na wężach .
Pozdro !!!
opaskę trzeba zsuwać czy wystarczy poluzować??