To jest widok strony w wersji do druku
-
3 załącznik(i)
Z przedniej na boczne
Witam.
Trochę w domyśle ten temat ale sprawa jest prosta jak włos Mongoła i zapewne znana.
Chodzi o wodę, co nie do końca spływa z szyby czołowej tam gdzie powinna. Przy odpowiedniej prędkości, ilości wody czy nawet po spryskaniu szyby płynem ze spryskiwaczy woda leje się na boczne szyby kierowcy i pasażera i nie dość, że pogarsza widoczność to po czymś takim szyba uwalona jakbym latał po off road.
Zatem pytanie do Was - macie jakieś sprawdzone patenty tak aby owa woda nie zalewała bocznych szyb? Może coś wsadzić, przykleić, włożyć???
Załącznik 42195
Załącznik 42196
Załącznik 42197
-
Też zauważyłem ten problem, zwłaszcza przy użyciu spryskiwacza . Patentu za bardzo na to nie mam , jedynie może wtedy jest lepiej kiedy używam spryskiwacza częściej ale i krócej.
-
A ja z tym po prostu żyje. Jak z żoną. Tez czasami wkurwia.
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
A ja z tym po prostu żyje. Jak z żoną. Tez czasami wkurwia.
W stilo tez tak bylo ze woda z przedniej szyby sie zlewala na boczna kierowcy. Tam chociaz byl taki plus ze opuszczajac szybe do spodu i podnoszac stawala sie czysta. W tipo juz takiego luksusu nie ma🤣🤣🤣 chocia patrzac na uszkodzenia podnosnika szyb to moze i lepiej. Generalnie na to nie zwracam uwagi. Za to żona wkur.... sie o to nieziemsko 🤣🤣🤣
-
1 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
tedybear
Witam.
Trochę w domyśle ten temat ale sprawa jest prosta jak włos Mongoła i zapewne znana.
no tak to skonstruowali i trzeba z tym żyć. Jak z wyzej wspomnianą żoną :)
Na trasie co jakiś czas przy okazji przystanku na potrzeby fizjologiczne/kawę po prostu przejadę szmatą i jadę dalej - tak jak robię z reflektorami podczas długiej jazdy w kijowej pogodzie
chyba ze spróbujesz z owiewkami. Mnie się z tym nie chce bawić ale może to pomoże.
przykładowa oferta:
https://allegro.pl/oferta/owiewki-fi...zt-12223441001
Załącznik 42198
-
Preparat w stylu niewidzialna wycieraczka i będzie trochę mniej denerwujace
-
Cytat:
Napisał
maro1500
Preparat w stylu niewidzialna wycieraczka i będzie trochę mniej denerwujace
Przerabiałem już Ultra Glaco 99 od soft 99 i niestety nie działa, tak samo jak niewidzialna wycieraczka od K2. Nie ma tego pędu powietrza na szybie bocznej ;)
-
Ciekawe czy nowe modele mają z tym problem? Przecież delikatna zmiana kosmetyczna i po sprawie.
Chodzi mi po głowie pomysł z listwą plastikowa do kafli. Płaski bok wcisnę pod uszczelkę a rynienka będzie odprowadzać wodę na dół.
Tylko musi mi się chcieć i muszę znaleźć czas.
-
Cytat:
Napisał
tedybear
Ciekawe czy nowe modele mają z tym problem? Przecież delikatna zmiana kosmetyczna i po sprawie.
Chodzi mi po głowie pomysł z listwą plastikowa do kafli. Płaski bok wcisnę pod uszczelkę a rynienka będzie odprowadzać wodę na dół.
Takie rozwiazanie moze wytwarzać dodatkowy swist powietrza. takze wg mnie nie warto.
-
Cytat:
Napisał
tedybear
Ten problem występuje praktycznie we wszystkich samochodach, a nie tylko w TIPO. Woda tak czy siak będzie leciała przes słupek A na bok samochodu, czy to z szyby, czy z samego słupka. Przy tym wszystkim nie pomagają zawirowania powietrza przy ramce szyby.
-
Cytat:
Napisał
tedybear
chlopie, nie rób wiochy .
Wiekszosc aut tak ma, nie jest to az tak denerwujące. Co za problem raz na jakis czas w trasie sie zatrzymac i przetrzec? I tak robisz przerwy chyba?
-
126p miał rynienkę wzdłuż dachu i słupka A. Można spróbować zrobić coś takiego z paska blachy i zamontować na silikon i blachowkręty ;-)
-
Cytat:
Napisał
kjk
Można spróbować zrobić coś takiego z paska blachy i zamontować na silikon i blachowkręty
nie na wkręty, na nity prosto do krawędzi szyby, bedzie lepiej trzymać....:smile::smile:
hehehe
-
Czy owiewki pomagają w tym problemie? Nie podobają mi się, ale jeśli rozwiązało by to problem to byłbym skłonny zakładać je na jesien
-
W Stilo miałem owiewki (zresztą w każdym aucie zakładam) i o ile dobrze pamiętam to pomagało do pewnego stopnia. Jak dużo spsikałem spryskiwaczem szybę, to pojedyncze ścieżki woda robiła na bocznych szybach.
Ale owiewek nie założysz sezonowo. Tam, gdzie szyba wchodzi wyrobi się i będzie większa szczelina. Przecież w to samo miejsce upychasz szybę i owiewkę.