5 załącznik(i)
Fiat Croma 1.9Jtdm 8v malec17
Przedstawiam wam moją kolejną włoszke. Po Alfie Romeo 147 szukałem czegoś wiekszego i też włoskiego. Z przypadku padło na Crome bo miała być kolejna Alfa tyle że 166 jednak ciągle mi z nią nie po drodze. W sumie to nawet zapomniałem o tym aucie i z przypadku dojrzałem ją na jakimś placu, oglądnąłem i wiedziałem że trzeba szukać takiego auta. Po paru dniach poszukiwań w terenie udało sie znaleźć satysfakcjonujący egzemplarz i oto jest. Koniecznie musiał być polift bo zwyczajnie ten przód bardziej mi leży. Szukałem diesla 1.9 16v bo 8v wydawał mi sie za słaby na ciężar tego auta jednak po przejażdżce tym jeszcze nie moim egzemplarzem zmieniłem zdanie i tak zostało. Silnik jest jakiś żwawy i nawet sobie radzi. Nawet w trasie z resztą rodziny i niedużym bagażem nieźle sobie radzi i pali nie za wiele. Z wyposażenia to raczej standard ale w sumie wystarcza. Po zakupie wiadomo pakiet startowy(filtr paliwa, powietrza, oleju i sam olej) poszerzony o wymiane wahacza lewego z przodu, tarcz i klocków hamulcowych na przodzie i samych klocków na tyle bo tam tarcze są całkiem spoko. Poza tym auto całkiem spoko, obszerne i ze skrzynia 6 całkiem fajne na trasy. Z racji tego że dobrze sie spisuje to wypadało coś od siebie pododawać. Na początek poszło w odstawke fabryczne radio, następnie wygłuszyłem tylne drzwi matą butylową a pianką boczki. Przednie drzwi dostały tylko piankę na boczek. Głośniki zostały seryjne bo całkiem dobrze sobie radzą, dołożyłem jedynie wzmacniacz i subwoofer do bagażnika. Następnie przyszedł czas na silnik. Po wymianie rozrządu i paska osprzętu ze wszystkimi rolkami wpadł intercooler Turboworks wraz z potrzebnymi łącznikami i customowa rura łącząca kolektor dolotowy z resztą układu. Po tym wszystkim czyszczenie przepływki, mapsensora i zaworu sterującego zmienna geometrią turbiny. Wymieniony też olej w skrzyni biegów z racji tego że to M32 i że jeszcze jej nie słychać:) Z wizualnych zmian to tylko dokładka pod przedni zderzak, pomalowane zaciski na czerwono, zenony w soczewki, ledy do przeciwmgielnych z przodu i moduł DRL który robi z tych lamp nielegalne oświetlenie dzienne. NA tylne lampy dałem folie choć docelowo bede je przyciemniał lakierem tak jak kierunkowskazy boczne. Z planów to odnowienie felg na lato, dystanse do kół na setup letni i podwójny wydech z vectry c. A tera jakieś zdjęcia: