Panowie czy kasowanie inspekcji serwisowej i olejowej robicie w serwisie. Czy są jakieś utrudnienia, zabezpieczenia, że trzeba jechać do serwisu?
Co trzeba zakupić, żeby nie odwiedzać serwisu?
Dzięki za podpowiedzi . Pozdr.
To jest widok strony w wersji do druku
Panowie czy kasowanie inspekcji serwisowej i olejowej robicie w serwisie. Czy są jakieś utrudnienia, zabezpieczenia, że trzeba jechać do serwisu?
Co trzeba zakupić, żeby nie odwiedzać serwisu?
Dzięki za podpowiedzi . Pozdr.
W innym miejscu jest jeszcze informacja o SGW, który w nowszych siedzi - trzeba obejść - są dostępne bypassy.
[QUOTE=krowka1978;415493]W innym miejscu jest jeszcze informacja o SGW, który w nowszych siedzi - trzeba obejść - są dostępne bypassy.
Jak dla mnie grypsujesz. Z fiatem nie miałem nigdy doczynienia. Skoda, audi- vcdsem działałem.
No własnie coś trzeba obejść. Ostatnio byłem na przeglądzie w serwisie Boscha i przy pierwszej wizycie nie skasował mi inspekcji serwisowej. Kazał przyjechać za tydzień, bo czegoś tam niemiał. Po skasowaniu inspekcji coś mówił, że jest trudny dostęp i sobie ręce poobdzierał. Jak wiesz przybliż temat.
Na strronie multiecuscan jest zapis
MODELE 2018-2020 OSTRZEŻENIE: Niektóre pojazdy 2018+ mają moduł âbramy bezpieczeństwaâ (SGW). Moduł SGW blokuje wszelkie narzędzia diagnostyczne przed wykonywaniem poleceń w pojeździe (takich jak siłowniki, procedury, a nawet kasowanie kodów DTC). Nie ma możliwości odblokowania modułu SGW za pomocą Multiecuscan. Jedynym narzędziem diagnostycznym, które może odblokować pełny dostęp do pojazdów, których dotyczy problem, jest narzędzie fabryczne. Inną opcją jest użycie urządzenia 'SGW bypass' lub fizyczne podłączenie narzędzia diagnostycznego do linii CAN za modułem SGW.
Modele 2018+ z potwierdzoną obecnością SGW to: 500X/Renegade, 500L MCA, Doblo, Giulia/Stelvio. Moduł jest również obecny w niektórych pojazdach z końca 2017 roku.
Możesz uruchomić funkcję SKANUJ (która jest również dostępna w BEZPŁATNEJ wersji Multiecuscan), aby sprawdzić, czy Twój pojazd ma moduł SGW.
Więc trzeba obejść moduł SGW czyli posiadać SGW bypass. Za gniazdem obd są 2 kostki w które sie wpina trzeba popatrzeć w necie.
i standardowo oryginalna licencja z programem multiecuscan za 50 euro plus przewód za 100zł wszystko wielokrotnie wałkowane tym zestawem zrobisz wiele nie tylko zdejmiesz ikonke serwisu
Taki bypass dobra rzecz i na pewno przyda sie na przyszlosc, ale czy ten 1.6 potrzebuje koniecznie resetu inspekcji olejowej? Czy tam cos sie musi kalibrowac?
Gdy miałem MA to podpatrzyłem gdzie ma dostęp mechanik przy wymianie oleju swoim kompem (legal Delphi czy coś ) . Mógł jedynie odczytać błędy i skasować , przestawić czas i km przeglądów i skasować tzw flagę MA . Zapewnie u Ciebie przestawi czas i przebieg wymiany olejowej i tyle -1.6 to prosty silnik .
Ale kluczyka nie mógł wykasować!
Czyli samemu nie ma co kombinować. Trzeba jechać do Boscha bo taniej.
O takie coś chodzi?
https://allegro.pl/oferta/interfejs-...CABEgLjJ_D_BwE
Przewód kosztuje około 100-120 taki już markowy plus program 50 euro.
To co z linki mogło by być ale lepiej kupić inny za te same pieniądze.
Nie wiem co serwis Twój Boscha ma bo ja byłem w jednym z Warszawskich to nie ogarneli kluczyka i w sumie nie wiedzieli jak się zabrać. Dla tego forum pomogło zakupiłem zestaw i działam sam.
Można oczywiście modyfikować dużo w aucie ale to już inny temat.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
I taki wystarczy, czy trzeba jeszcze jakieś obejście robić?