To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Używane Tipo 1.4 -
Używane Tipo 1.4
Witam,
przymierzam się do zakupu kolejnego fiata, w dniu jutrzejszym jestem umówiony na oglądanie Tipo 1.4 95 koni z gazem tartarini + pakiet comfort easy i style. Przebieg 74 000. Dealer pośredniczy w jego sprzedaży wiec sprawdzenie na ścieżce diagnostycznej i miernikiem lakieru wykonają na miejscu. Czy są jakieś szczególne elementy na które powinienem zwrócić uwagę? Jakieś psujące się podzespoły lub elementy wyposażenia?
-
Tak doczytaj o problemach 1.4 95KM z lpg i wypalaniem zaworów, być może jak ma 74kkm to już głowica była robiona. Było tutaj na forum parę przypadków, jak dealer ASO sprzedaje to jakaś gwarancja pewnie jest. Niech Ci dadzą wydruk z pomiaru kompresji.
-
Ogólnie to bezawaryjny model Fiata jak i jednostka wolnossąca.....oh...wait it is Tartarini haha :) ;)
-
Można jakoś bardziej wprost?
-
Prościej się nie da. Sprawdź czy była robiona głowica, czy są na to jakieś kwity. I niech ci sprawdzą ciśnienie sprężania na cylindrach...
-
A jeśli nie była robiona? (Podobno cały czas serwis Aso)
+ bez Sprawdzenia ciśnienie na cylindrach raczej się nie decydować?
-
Serwisy mówią że to rzadkość albo nawet sporadyczne przypadki a jednak choćby na samym Forum było kilkanaście takich przypadków więc zasady nie ma ale gwarancji też nikt nie da bo dobrze gazownicy niestety nie serwisują instalacji tartarini
-
W serwisie niestety nie zrobią mi pomoru ciśnienia bo akurat umówiłem się na sobotęi nie będzie takiej możliwości. Potwierdzili ze Mieli 3 samochody na serwisie z takim problemem ale zasadniczo te problemy występują między 16-35k km jeśli ten okres minie to później problem nie powinien się już pojawiać. No ale wiadomo to opinia serwisu, który te samochody sprzedaje.
+ nie było robione nic w samochodzie dodatkowo oprócz sterownika od klimatyzacji w 2018
-
PierdoâŹ&@! głupoty. Ja miałem przy 47 tys km tem temat
-
No i bądź teraz mądry. Brać czy nie brać.. Fiat twierdzi ze problem występuje rzadko, a na forum kilkanaście przypadków
-
Tych aut sprzedało się tysiace z gazem wiec moze rzeczywiscie jest to rzadki problem ale ja osobiście w to wątpie
-
Cytat:
Napisał
Manifacturs
W serwisie niestety nie zrobią mi pomoru ciśnienia bo akurat umówiłem się na sobotęi nie będzie takiej możliwości. Potwierdzili ze Mieli 3 samochody na serwisie z takim problemem ale zasadniczo te problemy występują między 16-35k km jeśli ten okres minie to później problem nie powinien się już pojawiać. No ale wiadomo to opinia serwisu, który te samochody sprzedaje.
+ nie było robione nic w samochodzie dodatkowo oprócz sterownika od klimatyzacji w 2018
No to się umów w dzień roboczy kiedy jest taka możliwość, Twoje pieniądze to będzie Twój problem.
-
Przy sprawdzeniu kompresji powinna wyjść usterka zaworów nawet jeśli nie odczuwa się tego podczas jazdy?
Edycja: bo czytałem w wątku o lpg ze awaria pojawia się nagle podczas jazdy
-
Tylko podczas badania kompresji wyjdzie ze silnikowi zaczyna cos dolegać, jak podczas jazdy poczujesz ze cos jest nie tak to pozostaje mechanik i kosztowna naprawa
-
Idąc za Waszą radą umówiłem się na sprawdzenie kompresji w warsztacie obok ASO. Czy znajdę gdzieś normowe wartości, które powinien Osiągać ten silnik?