To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Podwozie Tipo -
Podwozie Tipo
Witam wszystkich
mam nowego tipo i zakładając hak zauważyłem że jest kilka otworów niezaślepionych w podwoziu i niezabezpieczonych konserwacja kiedy zadzwoniłem do salonu powiedzieli ze sa to otwory technologiczne czyli auto było na nich zawieszone. Moje pytanie jest takie czy te otwory w jakiś sposób zaślepiać i najważniejsze czy prysnąć je jakąś konserwacją żeby w niedalekiej przyszłości nie rdzewiały. Może ktoś z was zabezpieczał proszę o podpowiedz. Pozdrawiam
-
Witam
Co do odpowiedzi na pytane do serwisu fiata, to mają rację są w nadwoziu i podwoziu specjalne otwory technologiczne jak najbardziej i jest ich dosyć dużo w różnych miejscach, jedne są używane do bazowania części blacharskich,nadwozia oraz podwozia, inne do bazowania części mechanicznych, jak i całego gotowego już samochodu na liniach montażowych. Najłatwiej było by mi doradzić koledze czy te otwory zaślepiać, konserwować,czy nie jeżeli kolega wrzuciłby jakieś fotki o które mniej więcej otwory chodzi. Mniej więcej domyślam się o które otwory może chodzić ale chciałbym się tylko upewnić.
-
Budowa płyty podłogowej jest podobna do GP Mito itp. można tam w tych otworach zalosować konserwacją why not. Ja opiwrdzieliłem dodatkowym barankiem i hammeritem cały spód tuż po przyjeździe z salonu.Ale bez tego i tak te miejsca przyżyją kilkanaście lat. To mówiłem ja właściciel 10 letniego sprzedanego już Mito w którym akurat te miejsca mimo że pokryte rdzą ni jak nie wskazywały na to aby miało to być powodem końca żywotu tego auta. Tak więc zrobiłem prezent przyszłemu właścicielowi.
-
Jeżeli chcesz pojeździć bardzo długo autem (+8 lat) to jak najbardziej zabezpieczyć podwozie i profile zamkniete. Nie zaszkodzi, a może znacznie zredukować problemy z blacharką. Koszty nie są wysokie (2 butelki do profili zamknietych i 3-4 puszki środka do konserwacji podwozia.
Ja każde auto zabezpieczam i wiem że jak się "prześpi" moment wyjścia rdzy, to potem jest bardzo trudno to wyczyścić i zrobić porządnie.
-
8 lat to i bez konserwacji pojeździ...
-
Cytat:
Napisał
marx30
Budowa płyty podłogowej jest podobna do GP Mito itp. można tam w tych otworach zalosować konserwacją why not. Ja opiwrdzieliłem dodatkowym barankiem i hammeritem cały spód tuż po przyjeździe z salonu.Ale bez tego i tak te miejsca przyżyją kilkanaście lat. To mówiłem ja właściciel 10 letniego sprzedanego już Mito w którym akurat te miejsca mimo że pokryte rdzą ni jak nie wskazywały na to aby miało to być powodem końca żywotu tego auta. Tak więc zrobiłem prezent przyszłemu właścicielowi.
Ja z kolei nie "opierdzieliłem barankiem i hammeritem" i moje 12 letnie GP od spodu trzyma się świetnie, przyszły właściciel, w nieokreślonej przyszłości, też będzie miał prezent :tongue
-
Różnie to bywa. W poprzednim bravo z 2008 roku na progi zaczęły od tyłu parchy wychodzić (nie był bity), spód też już nieco korodował. Potem się dowiedziałem że egzemplarze z pierwszych dwóch lat były gorzej zabezpieczone. Wiadomo że by to jeszcze wytrzymało kilka lat, ale jakoś denerwowało mnie to. Potem przy sprzedaży zwracają uwagę i marudzą, a nic tak nie odstrasza jak zgnity egzemplarz.
Mój wujek miał takie powiedzenie że: ,,Najważniejsza w aucie używanym to jest blacha, bo reszta i tak Ci się popsuje" :smile:
-
Czy ktoś z Was może polecić jakiś dobry zakład w Bydgoszczy do zabezpieczenia podwozia? :)
Wysłane z mojego mate 20 x przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
Sławek89
W poprzednim bravo z 2008 roku na progi zaczęły od tyłu parchy wychodzić (nie był bity), spód też już nieco korodował. Potem się dowiedziałem że egzemplarze z pierwszych dwóch lat były gorzej zabezpieczone.
Nie był to problem słabego zabezpieczenia, a zatkanymi masą klejąco-uszczelniającą odpływami z progów.
-
3 załącznik(i)
Zabezpieczacie podwozie a tipo i tak zgnije , 2 lata i miesiac, auto garazowane
Załącznik 36481
Załącznik 36482
Załącznik 36483
Pierwsze dwa zdjecia to maska a nastepne to lewe drzwi tył.
Szkoda kasy na konserwe.
-
2 zdjęcie - rdza na wałku masy klejąco-uszczelniającej:?: :powieszony:
Pozostałe jakoś na rdzę też mi nie wyglądają, bardziej na zanieczyszczenia, do tego mam wrażenie, że tam też jest masa.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
2 zdjęcie - rdza na wałku masy klejąco-uszczelniającej:?: :powieszony:
Pozostałe jakoś na rdzę też mi nie wyglądają, bardziej na zanieczyszczenia, do tego mam wrażenie, że tam też jest masa.
Na rancie drzwi i na bocznych rantach maski nie ma masy (1 i 3 zdjecie)i to nie jest zanieczyszczenie tylko purchle.
-
A co z gwarancją na lakier?
-
Cytat:
Napisał
PUNTO1.4
A co z gwarancją na lakier?
Oczywiście zgłoszone, 9 sierpnia oględziny a później decyzja.
-
Odkopię trochę, ale jak tam z korozją po latach? Bahamut24, masz jeszcze Tipo?