Dzień dobry, pierwszą wymianę oleju zrobić po przejechaniu ok 2000 kilometrów czy zastosować się do książki serwisowej i zrobić wymianę przy 15000? Jak myślicie?
To jest widok strony w wersji do druku
Dzień dobry, pierwszą wymianę oleju zrobić po przejechaniu ok 2000 kilometrów czy zastosować się do książki serwisowej i zrobić wymianę przy 15000? Jak myślicie?
Ja wymieniłem po 10 000km ;-) ciężko powiedzieć jak jest dobrze :-) na pewno nie po 30 000 ;-)
Ja jeszcze pomyślę, niektórzy mówią żeby wymienić po 1500km inni znów że szkoda kasy i to bez sensu i pierwsza wymiana po 15tys
Bez sensu to dla mnie i szkoda kasy , jest wymiana na ten sam olej np. Selenię po przejechanych 1500 km ,ja wymieniłem na inny Mobil 1 FS 0W40 jest lepszy a szczególnie w porze zimowej ,kiedy szybkość smarowania elementów silnika (szczególnie na "dodarciu" ) ma tu ogromne znaczenie , także jeżdżę tak do pierwszego przeglądu ,a później być może zmienię na jeszcze coś lepszego albo zostanę przy tym hehe :lol::lol: (oczywiście jest to moja subiektywna opinia i decyzja ,więc każdy robi wedle uznania ) :smile: No i tera się zacznie...âŚâŚâŚâŚâŚ..:goodvsevil:
Chcesz zmienić, zmień. Na pewno silnikowi nie zaszkodzisz.
Twoje pieniądze, Twój samochód.
Ja wymieniłem po 5 miesiącach przy przebiegu 15k.
Jakbym miał to zrobić po 1500 km to bym musiał zmienić po 9 dniach od wyjechania z salonu [emoji16]
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
Tak z ciekawości zapytam, skąd te opiłki metalu mają się znaleźć w silniku? Przy obecnuch technologiach obróbki metali zwłaszcza w branży automotive nie bardzo widzę sposobność na pojawienie się opiłków, chyba że ktoś celowo dosypie, albo wybitnie dupy da kontrola jakości, ale to raczej wtedy szybko remont silnika będzie potrzebny.
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
I tu jest gwóźdź wbity. Przy odbieraniu Tpiasa gość od dealera mówi żeby podjechać po 1500 km do nich na regulację gazu. Więc się pytam co sądzi o wymianie od razu oleju po tak małym przebiegu? " Wie Pan producent mówi, że po 15000 km, ale jest taki kanał na youtubie...nie wiem czy Pan zna..." :wink:
To pokazuje jak łatwo wcisnąć ludziom kit. Chodzi pewnie o film gościa który kiedyś sprawdzał jakość wahaczy do passata przy pomocy prasy hydraulicznej?
Drugi najsłynniejszy Gdański taksówkarz po Walentynowiczu, który jest celebrytą na YT i w wieku 40 lat mieszka z rodzicami. Dopiero teraz się uczy, warsztat otworzył (średnie opinie) itd. Ale widać odbiorcy są.
I tak i nie. Cząsteczki metalu krążą w obiegu oleju. Tarcie. Fizyka. Jakby się nie zużywało to by remontów nie trzeba było robić.
https://www.youtube.com/watch?v=WcMBbop_11k
Jeszcze pytanie ile dolewasz:D Jak dolewasz sporo to po co wymieniać - zawsze świeży.
No ja zmieniam branże właśnie :D Idę w marketing i promocję :D
Marketing i promocje tańszych wersji Renault?
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
N IE mogłem się powstrzymać :-D