To jest widok strony w wersji do druku
-
Problem z hamulcami
Witam.
Może ktoś spotkał się z takim przypadkiem. Wymieniam hamulce w Sienie 1.2. Zakupiłem tarcze (Kager) i klocki (Kamoka) w sklepie na podstawie VIN.
Teraz problem jest ze złożeniem tego do kupy.
Odległość od maksymalnie wciśniętego tłoczka do końca zacisku to 52mm. Komplet klocek tarcza klocek mają 56mm (18+20+18).
Nie idzie tego złożyć. W sklepie mówią, że części dobrane są dobrze i nie mają cieńszych klocków lub tarcz.
Porównywałem klocki ze "starymi" (mają pewnie z 1500km przebiegu) i wygląda, że były takiej samej grubości. Jedynie co to tarcza była styrana dość mocno.
Krew mnie zalewa bo hamulce robię już 2 tygodnie (zaczęło się od ukręconych odpowietrzników i urwanych sprężyn).
Błagam pomocy!!!!!
-
Cytat:
Napisał
JakubJa
Odległość od maksymalnie wciśniętego tłoczka do końca zacisku to 52mm.
Średnica tłoczka?
Były też stosowane tarcze 240 mm o grubości 11 mm (12 mm?), ale ta wersja nie powinna być zamontowana w twoim aucie. Prawdopodobnie ktoś po drodze coś wymodził, i zamontował hamulce od starszej wersji. Bo fabrycznie na pewno nie miałeś tarcz 240/12, w aucie wyprodukowanym po roku 1998 to niemożliwe.
-
Tłoczek 54mm. Te tarcze 11mm (12mm) to zapewne niewentylowane. Ja mam i miałem wentylacje. Sprawdzałem już chyba wszystko.
Myślałem, że to kwestia zacisku bo zamieniłem ze względu na ukręcone odpowietrzenia. Zaciski kupiłem szrotowe od Palio. Z porównania organoleptycznego wynika że są identyczne jak moje stare.
Lekko zmieniony jest tłoczek (głębszy menisk od strony zacisku). Myślałem, że może w tych szrotowcach mam wyższy tłoczek ale NIE. Jest identyczny ze starym. Ręce opadają.
Albo mam jakieś zmotane zaciski albo ktoś wcześniej założył tłoczki za długie? Przeglądam sklepy z częściami ale nie mogę namierzyć informacji o wysokości tłoczka.
-
Cytat:
Napisał
JakubJa
Tłoczek 54mm.
Prawidłowo, do tarcz wentylowanych mają średnicę 54 mm, długość tłoczka 51 mm. Do niewentylowanych idą tłoczki 48x51.
-
Słuchaj, ja do Uno wrzuciłem zestaw tarcze 240mm wentylowane i zaciski Palio/Siena, wszystko nowe (zacisk też tłoczek 52mm) i żeby to założyć, musiał zeszlifować na równej powierzchni klocki-i zdemontowałem takie blaszki z klocków (te, które są na zewnętrznej stronie klocka)
Nie wiem, który typ klocków mam (bo chyba od 240mm i 257mm klocki da się wpasować do zacisków i tarcz 240mm), ale pewnie zeszlifowanie klocków pomoże.
Kupowałem graty ATE.
-
Dzięki za wszystkie informacje. Już ogarnąłem. Okazuje się, że tłoczek przyblokował się na uszczelce wewnętrznej. Przydusiłem żabą i się schował te parę milimetrów. Tarcza wchodzi na styk.
Tu jeszcze uwaga dla osób wymieniających zaciski. Trafiłem ze szrotu komplecik i sam regenerowałem (uszczelki, odpowietrzenie). Przy zakładaniu okazało się, że jarzma zacisków są grubsze (przy otworach montażowych do piasty).
Rezultat taki, że zacisk miałem przesunięty względem tarczy o 2mm i nie szło tego złożyć. Kupione zaciski identyczne z oryginałem (choć opisane jako od Palio). Był powrót na stare jarzma i teraz śmiga.
Co się nabluzgałem to moje.
-
Witam Was jaki sprzęt i jakie klucze są potrzebne aby zabrać się za regeneracje zacisków , mam na myśli wymiane tłoczka na nowy , nigdy czegoś takiego nie robiłem , mechanikiem też nie jestem , ma ktoś może jakis filmik albo dokumentacje foto z takiej wymiany ?
-
Cytat:
Napisał
yoczek
Witam Was jaki sprzęt i jakie klucze są potrzebne aby zabrać się za regeneracje zacisków , mam na myśli wymiane tłoczka na nowy , nigdy czegoś takiego nie robiłem , mechanikiem też nie jestem , ma ktoś może jakis filmik albo dokumentacje foto z takiej wymiany ?
Klucz 17 do odkręcenia jarzma (2 śruby od strony silnika). Klucz ampolowy (sześciokątny) do odkręcenia prowadnic w zacisku. Tu nie pamiętam czy 6 czy 7. Kupiłem komplet i na starych zaciskach miałem chyba 6 a na kupionych do zmiany 7 (lub odwrotnie). Klucz do przewodu chyba 14. Klucz do odpowietrznika 6 lub 7. Filmików do Punto jest kilka na YT. Powodzenia.
-
Czy kanał jest potrzebny zeby to zrobić , czy da rade bez tego ?
-
Cytat:
Napisał
yoczek
Czy kanał jest potrzebny zeby to zrobić , czy da rade bez tego ?
Niepotrzebny, wystarczy podnośnik i zabezpieczenie dodatkowe pod próg auta.
-
Podnośnik taki do zmiany koła czy taki który całe auto podniesie do góry ? A to zabezpieczenie pod prog auta to co to ma być ?
-
Podnośnik wystarczy taki jak do auta, do zabezpieczenia osobiście stosuje taki https://allegro.pl/kobylki-podporki-...379245960.html ale wystarczy że dasz pod próg zdemontowane koło i resztę szczeliny wypełnisz np. deseczkami. Chodzi oto żeby podczas pracy auto nie osunęło się na Ciebie. Czasem sam podnośnik bywa zawodny i jest nieszczęście.
-
Witam. Podłączę się pod temat i proszę i pomoc. W sienie 1.4 EL 97 zapieka się prawy zacisk. Widząc jego stan postanowiłem wymienić oba. Niestety jak się okazuje, wszystkie zamienniki w rozsądnej cenie są do tarczy wentylowanej i nie znalazłem takiego do niewentylowanej? Czy może ktoś z Was widział jeszcze takie dostępne?
Jeżeli nie, to czy istnieje możliwość przeróbki układu, tzn. wymiana tarczy na wentylowanej (240x20) i montaż szerszych zacisków oraz nowych klocków? Oczywiście bez wymiany zwrotnic, itp?
Proszę o pomoc.
-
Zaciski hamulcowe w tej wersji są takie same jak w cinqecento/seicento, punto1/2(słabsze wersje) i bez problemu można je kupić.
-
Mogę prosić o jakiś link? Z tego, co widzę, to zacisk do np. Seicento jest mocowany tylko na tylko jedną śrubę (z drugiej strony jest "ośka" z zabezpieczeniem. Zacisk do Sieny ma normalnie dwa trzpienie które "chodzą" w gumie. Ponawiam pytanie, czy można zmienić zaciski i tarcze na wentylowane.