1.9 150 koników, zima temperatura od plus 5 do minus 5. Robię krótkie odcinki po mieście, a spalanie powyżej 10l. Jeżdżę dynamicznie. Co jest powodem tak wysokiego spalania?
To jest widok strony w wersji do druku
1.9 150 koników, zima temperatura od plus 5 do minus 5. Robię krótkie odcinki po mieście, a spalanie powyżej 10l. Jeżdżę dynamicznie. Co jest powodem tak wysokiego spalania?
Wydaje mi się że to norma u mnie w 120KM na takich odcinkach jest podobnie, a czasem nawet więcej....
Włącz chwilowe spalanie i zobacz zużycie przy ruszaniu czy na dwójce to te 10L wcale Cię nie zdziwi.
A przeczytał kolega temat " [OffTopic] Spalanie powyżej 9l/100km (luźna dyskusja!) " który ciągnie się przez 5 stron i informuje ,że Croma potrafi palić od 5 do 12 L . Jeśli na odcinku 100km ciągłej jazdy spala 10L no to można się zastanawiać ale w mieście + zima + krótkie odcinki to nawet silniki 1.4 benzyna potrafią spalić 9-10 L .
Krotkie odcinki po miescie- tu masz rozwiazanie zagadki.
Jak koledzy sugerują powyzej: wlacz licznik chwilowego spalania i sam zobaczysz.
Moja croma (1,9jtd 150KM), na jedynce i dwójce, gdy obroty silnika sa na poziomie ok. 3krpm, spala momentami ok. od 18 do 23 litrow/100km. Wiec sie nie dziw- krotkie odcinki po miescie plus zima i spalanie będZie na poziomie 9 do nawet 12 litrow ON/100km.
Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L21 przy użyciu Tapatalka
Drugi ten sam temat - choć fakt, przepraszam, tam było spalanie powyżej 9 litrów. :)
Rozwiązanie: szybko przyśpieszać do stałej prędkości i jechać z lekko naciśniętym gazem. Jeśli nie da się, to zmienić samochód, drogę do pracy, albo samą pracę.
To nie jest auto do bicia rekordów spalania w mieście.
Zamknijmy ten temat, bo to chyba bez sensu prowadzić dwa równoległe wątki o tym samym, w dodatku założone przez tę samą osobę?
Zgadzam sie. Temat do zamkniecia.
Ps. Pisalem juz @stachstachowiakowi, ze croma z dieslem to nie jest auto do oszczednego jezdzenia po miescie.
Spokojnie Panowie, Stachu jeszcze nie raz nas zaskoczy! Zamknie się ten to będzie nowy- "spalanie poniżej 15 l".
auto wazy ponad 1600 kg, jest wysokie takze takie spalanie jest normalne
ile jeszcze będzie nowych tematów o tym samym....
Gdzie jest moderator ?
To auto jest w stanie palić niewiele powyżej 4 litrów. Jadąc do DE i wracając, nocą ze stala prędkością ok 110km/h tak mi wychodziło z tankowania, jakieś 4.3-4.4.
Jeżdżąc 7km do pracy spala mi od 8 do 12 litrów, zależnie jak cisne. Diesel ma to do siebie że oszczędny jest tylko przy stałym obciążeniu i stałej prędkości obrotowej, dlatego np w agregatach, lokomotywach, w statkach czy choćby tirach się je spotyka, a w osobowych jeżdżących "w koło komina" lub po mieście to średni pomysł.
10 litrów to taka srednia norma na krótkie trasy lub na miasto.
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Mój ulubiony wynik spalania to 6,5/100 (wg dystrybutora) po trasie na autostradzie, ze stałą prędkością 150 (tempomat on). Jadąc 110 każdy myślę może zejść poniżej 5L/100, tak jak kamil w poście wyżej.
Zamulanie po mieście - 12L/100, wiadomo :)
Moje ostanie wyniki na trzystukliometrowej trasie tez są niczego sobie. I to bez włączania tempomatu: 5,8 i 5,9l/100km.
http://fiatklubpolska.pl/showthread.php?p=313341
Moje najniższe wskazanie wg kompa to 5,5, Tobie komupter nie zaniża spalania?