Witam.
Mam problem. Przy ruszaniu czy zmianie biegu i puszczaniu sprzęgła coś chrobocze. Jak puszczam powoli to nic się nie słychać.. Co to może być??
Stilo 1.9 jtd 115KM
To jest widok strony w wersji do druku
Witam.
Mam problem. Przy ruszaniu czy zmianie biegu i puszczaniu sprzęgła coś chrobocze. Jak puszczam powoli to nic się nie słychać.. Co to może być??
Stilo 1.9 jtd 115KM
Wysoko sprzęgło bierze? Mozę być już tarcza mocno zużyta stad taki dźwięk ocierania, lub tez łożysko oporowe.
Na 99% łożysko i potrafi sie zapowietrzyć.
Panowie jak odpowietrzyć sprzęgło??
Odkopuje temat. Muszę zrzucić skrzynkę i potrzebuję paru informacji.
Mianowicie czy jest ktoś w posiadaniu manuala do ww czynności??
Czy trzeba zrzucać prawa (długa) czy da radę bez jej zdejmowania??
Może być ciężko bez zdejmowania prawej półosi, przy zakładaniu trzeba trochę pomanewrować skrzynią a półoś ci to uniemożliwi. Ja odkręcałem, nie ma specjalnie dużo roboty a przypuszczam, będzie tak że będziesz klął i próbował włożyć a później i tak trzeba będzie zdemontować i stracisz tylko czas. Lewą półoś też zdemontuj z kielichem, wahacz i najlepiej odkręć mocowanie górne amortyzatora. W komorze silnika demontaż skrzynki akumulatora, łapa poduszki skrzyni, obudowa filtra powietrza, rura od intercoolera. Odkręcenie rozrusznika, jak wykręcisz prawą półoś to i z rozrusznikiem będzie Ci łatwiej. Ogólnie zasada prosta, musisz wyczyścić wszystko z góry i po kolei odkręcać co trzeba. Zdjęć nie mam bo robiłem to na bieżąco i mimo że pierwszy raz to nie miałem większych problemów tym bardziej, że robiłem to bez kanału.
Okazuje się że jedna strona tarczy sprzęgła całkowicie straciła okładzinę i całość przemielone leżało wewnątrz komory sprzęgła hehehe. Dwumas w dobrym stanie a do regeneracji idzie tarcza, docisk oraz wysprzęglik.
Niektórzy sprzęgło regenerują. Jestem tylko ciekaw jak oni regenerują tzw. słoneczko, w którym pod wpływem pracy robi się wyżłobienie, jak i sprężystość samego słoneczka zmienia się na gorsze. Przerabiał ktoś w ogóle temat regeneracji sprzęgła i dwumasy?
Dwumasy nie regenerowałem ale tarcze i docisk tak. Warto znaleźć kogoś kto dobrze sprawdzi docisk.
Generalnie słoneczko często nie musi być wymieniane bo często jest dobre i przejeżdża dwie trzy tarcze. Pierwszy raz za to będę regenerować wysprzęglik.
Niedaleko mnie jest serwis, który oferuje regenerację kompletu sprzęgła (bez wysprzęglika) z dwumasą w cenie 700 zł. Z demontażem i montażem w aucie wołają 1000 zł. Dojdzie jeszcze oczywiście uszczelniacz skrzyni za ok. 70 zł. Jeden z posiadaczy Stilo robił u nich regenerację i jest zadowolony. Z tego co wiem, wysyłają dwumasy do Kożuchowa.
Cena niezła bo u mnie najtaniej to 900pln + 140 wysprzęglik.
https://www.youtube.com/watch?v=UgpPneNrb78
Co sądzicie o tej dwumasie?? Potrzebuje szybkiej informacji??