To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Jaki olej? -
Jaki olej?
Witam.
Jaki olej można stosować jako zamiennik seleni 0w30 do silnika 1.6 Multijet?
Ciekaw jestem gdyż Jelenia jest bardzo droga a niewiele olejów spełnia jej normę.
Zastanawiam się czy ta najnowsza norma jest stworzona tylko pod ekologicznosc w silniku czy ma jakiekolwiek przesłanki technologiczne??? Czy ten silnik ma jakieś różnice konstrukcyjne względem silnika poprzedniej generacji spełniającym normę euro 5?
-
Do bravki 2.0 mjtd stosuje 5W-30 do wersji z dpf ,zadnych problemów od zakupu w 2014 r.Kazdy chce sprzedac,a klienta trzeba czyms omotać.
-
Ja do mojego 1.6 m-jet 120 KM z dpf-em leję Liqui Moly Top Tec 4300 5W30. Silnik pracuje elegancko. Kupuje olej w iParts za około 170zł 5l.
-
70 tys leje Motul 0w30 do tipo 1.6 MJ Auto z 2017 r. wymiana co 15tys a nie co 35 jak mowi producent Auto ma w 1.5 roku i 70 tys Zero problemow z motorm i dpf (przepraszam za ortografie od dziecka mieszkam w Austri pisze jak pisze ) pozdrawiam
-
Hej
Jeżeli wymieniacie olej co 15 tys km, to czy przy każdej zmianie trzeba skasować licznik ,,wymiany oleju"?. Teoretycznie w interwale 35 tys km zmieszczą się aż 2 wymiany oleju co 15 tys km.
-
Cytat:
Napisał
Sławek89
Hej
Jeżeli wymieniacie olej co 15 tys km, to czy przy każdej zmianie trzeba skasować licznik ,,wymiany oleju"?. Teoretycznie w interwale 35 tys km zmieszczą się aż 2 wymiany oleju co 15 tys km.
Nie do końca tak jest. W zegarach kasujesz tylko przegląd okresowy. Samą wymianę oleju ustawia się w sterowniku silnika, w zegarach nigdzie nie jest to widoczne, chyba, że czujnik zużycia oleju uzna, że czas włączyć odpowiednią kontrolkę i komunikat.
-
I dokładnie o to pytam, o ustawianie wymiany w sterowniku silnika.
Przy obecnej jeździe komputer liczy zużycie oleju do ilości pokonanych kilometrów mniej więcej 1:1, zatem jak dobiję do 15 tys km, to sterownik pokaże zapewne do wymiany jeszcze ~20 k km. I to jest moje pytanie, czy ustawić mu wtedy nowy olej w sterowniku?, czy tylko wymienić olej i przy kolejnej wymianie zadać mu nowy olej gdy będzie już pokazywał mało km do wymiany.
W poprzednim Bravo tego nie miałem, stąd moje pytanie.
-
Cytat:
Napisał
Sławek89
czy tylko wymienić olej i przy kolejnej wymianie zadać mu nowy olej gdy będzie już pokazywał mało km do wymiany
Przy wymianie oleju ustawiać flagę, w przypadku MJ aż tak istotne nie jest, ale w MultiAir już tak.
-
Ja wymieniam co 15 nieraz co 16 tkm co druga wymiane kasuje wymiane oleju i tak juz przez 100tkm i Auto niema problemow 2017 r 1.6 mj 120km program mam na 153 ´km od roku 100tkm i Zero problemow z silnikiem i dpf leje motul 0w30 (sory za bledy od dziecka mieszkam w austri i pisze jak pisze ) warto lac dobry olej do tych motorow i wymieniac wczesniej to Turbo i dpf bedzie sluzyc ja w ciagu 2 lat ponad 100tkm i nic Zero napraw Pozdrawiam
-
A ja tak się zastanawiam, że te całe oleje do ,,dpf" typu 0W-30 lub 5W-30 to taki ,,marketing". Mówią że pary oleju przedostają się do komory spalania i po spaleniu emitują związki zapychające DPF (tak w skrócie), natomiast nasze auta posiadają dosyć skuteczny separator oleju, który temu zapobiega, bo dolot jest suchy.
Problem z tym miałem w peugocie 308 1.6 hdi - tam oryginalny separator był słaby i było pełno oleju w dolocie. Po założeniu dodatkowego separatora (z honkera za 55 zl) dolot jest całkowicie suchy, a co 10 tys km zlewam około 100 ml czarnej mazi. Peugeot lata na oleju 5w-40 castrola FST (tak tego znienawidzonego castrola) i nie ma żadnych problemów z dpf i silnikiem, a ma już nalatane prawie 160k km.
-
Koledzy a czy ktoś stosował do 1.6 Mjet olej Shella 0W-30? Spełnia specyfikację Fiata i ma dosyć dobre opinie, o atrakcyjnej cenie nawet nie wspomnę.
-
Shella zalałem na pół roku, na okres zimowy. Na początku było spoko, ale z czasem miałem wrażenie, że silnik pracował głośniej niż na seleni. Może było to spowodowane niższymi temperaturami, nie wiem, a może było to przewrażliwienie. Olej na shella wymieniłem w ASO. Żadnych uwag czy zastrzeżeń nie usłyszałem.
Generalnie 1.6 M-Jet głośno pracuje, ale czasami na zimnym silniku przy przyspieszaniu "dodatkowo klekocze". Nie wiem dlaczego i co to wydaje ten odgłos. Czasem jest, a innym razem nie ma klekotania. Z tego co pamiętam na shellu częściej mi klekotał niż na seleni. Teraz mam wlaną selenię i dodatek obniżający tarcie archoil i klekotania na zimnym silniku nie mam. Przy kolejnej wymianie planuję wlać shella i dodatek archoila. Zobaczę co z tego wyjdzie.
-
-
-
1 załącznik(i)
Dobry olej ,ale ....Załącznik 39159
powinno być vollsynthetisches