To jest widok strony w wersji do druku
-
Tipo HB dla rodziny 2+2
Witam
w zwiÄ
zku z tym, Ĺźe obecne auto lada moment osiÄ
gnie peĹnoletnoĹÄ nadszedĹ czas na zakup nowego auta. Bogatego wujka brak takĹźe wybĂłr padĹ na Tipo. I tutaj mam mega dylemat. Czy zdecydowaÄ sie na HB czy SW (sedan odpadĹ). Auto w ogromnej wiÄkszoĹci uĹźytkowane w mieĹcie, ale przez 4 osoby. Czy ktoĹ moĹźe potwierdziÄ na swoim przykĹadzie, Ĺźe HB daje radÄ w takim ukĹadzie? Bardziej przemawia do mnie hatchback, ale nie wiem czy nie strzelÄ sobie w kolano jak zrezygnujÄ z kombi. Jest opcja Ĺźeby kupiÄ chyba! w dobrej cenie HB ze stocka (lounge 1.4 t-jet z kamerÄ
cofania za 62 tys.). SW w wersji POP z pakietami wycenili mi na 65 tys. Wiadomo, Ĺźe caĹa sprawa rozbija siÄ o bagaĹźnik i pomyĹlaĹem, Ĺźe moĹźe bagaĹźnik dachowy + box rozwiÄ
ĹźÄ
problem. I tak bÄdzie uĹźywany sporadycznie to moĹźe nie ma co powietrza kombiakiem woziÄ. ProszÄ o opinie czy takie rozwiÄ
zanie ma sens a moĹźe ktoĹ podzieli sie doĹwiadczeniami bÄdÄ
c w podobnej sytuacji.
-
Bez urazy, ale to jest pytanie w stylu czy za żonę wziąć Basię czy Asię. Sam wiesz co najbardziej będziesz potrzebował, nikt obcy nie zaplanuje Ci życia;)
-
Masz racje - wiem czego oczekuje i dlatego pytam osob, ktore mialy ten sam dylemat i wybraly. Kwestia opinii na temat wyboru miedzy HB a SW, a raczej czy HB daje rade w okreslonej sytuacji. Jedyna szansa na przekonanie sie jest namacalne sprawdzenie dlatego czekam na auto do jazdy probnej. Co nie znaczy, ze nie warto dowiedziec sie jakie doswiadczenia maja inni.
-
My nie wiemy jakie są "twoje sytuacje". Każdy ma inne życie, inną rodzinę, dzieci itp. Co jest dla Ciebie ważne ? Przestrzeń bagażnika ? Przestrzeń dla pasażerów? Schowki ? itd itp.
Poza bagażnikiem i długością samochodu nie ma różnicy między tymi wersjami. W środku masz tyle samo przestrzeni dla wszystkich.
Jeśli jesteś konkretnie zainteresowany tym samochodem to powinieneś poczytać trochę forum TIPO i praktycznie na wszystkie pytania byś znalazł odpowiedź.
Czy SW czy HB to powinieneś stwierdzić na podstawie swojego obecnego samochodu. Jaki masz bagażnik? Większy ? mniejszy? Czy ten obecny Ci wystarcza ? Czy zostaje Ci miejsce w nim ? Czy raczej masz tyle samo lub za mało??
W hb masz 440 a w SW 550 litrów. SW jest dłuższy chyba tylko o 10 cm i oczywiście cięższe. w SW w standardzie masz już belki - nie wiem czy korzystasz z dachu? Nie wiem jakie są "Twoje sytuacje".
Wydaje mi się, że sprawa jest banalnie prosta.
-
Nie przesadzajmy z tą innością. Moja sytuacja jest taka sama jak większość rodzin 2+2. Auto kupuję się na powiedzmy 10 lat i w tym czasie większość rodzin zmaga się z tymi samymi problemami i dzięki temu można korzystać z doświadczenia innych. Obecnie mam sedana i z własnego doświadczenia wiem, że wąski otwór bagażnika i zawiasy wchodzące do środka są mega niepraktyczne. W związku z tym, że nie mam doświadczenia z hatchbackiem to moje pytanie dotyczy, czy ktoś ogarnął problem mniejszego bagażnika w stosunku do kombi poprzez zastosowanie np. bagażnika dachowego kilka razy do roku i mu się to sprawdziło? Może takie rozwiązanie jest na tyle niepraktyczne i niewygodne, że nie ma co brnąć w ten temat. Do codziennej jazdy po mieście i zakupy w preferowanym dyskoncie HB jest wystarczający.
Sprawa byłaby banalnie prosta gdyby cena za HB i SW była zbliżona natomiast w przypadku wersji trochę lepiej wyposażonej różnica jest spora.
-
odnośnie HB i SW
HB bagażnik dachowy max cieżar 50kg
SW max ciężar 70kg [nie założysz zwykłych belek tak jak w np. octavii]
przy zakupie warto negocjować aby dołożyli bagażnik lub też dodać do całości ceny by potem nie żałować
jak masz wozić wózek pełnowymiarowy w bagażniku to tylko SW.
-
Cytat:
Napisał
juri
odnośnie HB i SW
przy zakupie warto negocjować aby dołożyli bagażnik lub też dodać do całości ceny by potem nie żałować
jak masz wozić wózek pełnowymiarowy w bagażniku to tylko SW.
Dziękuję za zrozumienie tematu :)
-
pakując się na wczasy to i do kombiaka może być potrzebny box... Ja się obawiam, że i SW może być dla mnie za mały w nieprzewidzianych sytuacjach dlatego na wszelki wypadek dokładam hak...
-
Ja odpowiem tak: jeśli to ma być JEDYNE auto w rodzinie, to tylko kombi. Jeśli to drugie i masz już kombi/vana/suva/coś innego pakownego to spokojnie HB.
Ja przymierzam się właśnie do zakupu drugiego auta i dlatego iż pierwsze to kombi (focus) to prawdopodobnie kupię HB.
Dodam przy tym, że faktycznie (jak pisze kolega wyżej) i kombi bywa za małe na wakacyjne rodzinne wojaże - stąd faktycznie dokupiłem box.
-
Potwierdzam powyższe uwagi, mam już 500L, żona będzie jeździć nim a ja tipo sw, ma być rodzinnie praktycznie i pakownie.
-
Jak masz już 500l to kombi nie jest chyba niezbędne. W Tipo będziesz miał mniej miejsca w środku niż w tym bardzo przestronnym MPV. Buda tez mniej praktyczna i dużo mniej wygodna dla dzieci w Tipo. Jedyny plus użytkowy to większy kufer.
Może lepiej do 500l dokupić coś z jajem, np. 500x z 1,4 turbo albo 500 abarth, żeby była przyjemność z jazdy ;)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Zamówione tipo a plusy względem 500L
-bagażnik dachowy udźwig 70kg [500L 50kg] niże tipo nie trzeba tak dźwigać wysoko jak w 500L
-kufer 550L plus płaska podłoga po rozłożeniu i wyjęcie oparć [500L 400L brat możliwości wyciągnięcia siedzeń] z pełnowymiarowym wózkiem w 500L już mało miejsca
-tipo mocniejszy silnik[500L no cóż słabszy] turbo robi swoje, oba na lpg,
nie chce mniejszego, padło na kombi a najlepiej cenowo wychodzi teraz tipo w gazie
-
A ja napiszę tak. Moja rodzina to też model 2+2. Dwójka dorosłych i ponad wymiarowych osób plus dwójka dzieci 12 i 9 lat. I wybrałem sedana. Wózka nie muszę wozić, na wakacje bagażnik w sam raz na 4 walizki plus dodatki, a jak siedziałem w HB z tyłu i ustawiłem fotel kierowcy pod siebie to miałem wrażenie że miejsca jest mniej niż w sedanie. Poza tym sedan ładniejszy :)
-
Cytat:
Napisał
juri
Zamówione tipo a plusy względem 500L
-bagażnik dachowy udźwig 70kg [500L 50kg] niże tipo nie trzeba tak dźwigać wysoko jak w 500L
-kufer 550L plus płaska podłoga po rozłożeniu i wyjęcie oparć [500L 400L brat możliwości wyciągnięcia siedzeń] z pełnowymiarowym wózkiem w 500L już mało miejsca
-tipo mocniejszy silnik[500L no cóż słabszy] turbo robi swoje, oba na lpg,
nie chce mniejszego, padło na kombi a najlepiej cenowo wychodzi teraz tipo w gazie
Rozumiem że chcesz kupić mocniejszy samochód, Tipo w T-jet jeździ już przyzwoicie ale nic ponadto. Skoro masz już jeden nudny, rodzinny samochód to po co się pchać w kolejny? Tym bardziej , że z punktu widzenia pociech Tipo nie ma startu do 500l. Fakt, ma większy kufer ale wykorzystasz to może raz w roku. Na tylnej kanapie 500l ma dużo więcej miejsca, dzieci mają lepszą widoczność , dużo łatwiejszy dostęp do Isofix, składany przedni fotel itd. Tipo w kombi nie jest tanie - za cenę przyzwoitego T-jeta możesz już szukać 500x ze starego rocznika. Oczywiście Tipo prowadzi się przyjemniej od 500l ale do 500x nie ma porównania, zarówno pod względem wykonania jak i prowadzenia czy osiągów.
Żona jeździ odpowiednim samochodem dla siebie i dzieci - może tym razem kup samochód dla siebie? :)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
500x nie ma gazu fabrycznego a auto biorę w leasing koszty muszą się zgadzać :D
wracając do tematu tipo sw jest praktyczniejsze pakowne ładniejsze od HB.