Zamiana na Tipo ze Skody Octavi I 1,9 TDI
Cześć
Żona ma Octavię z 2004 roku, z 1,9TDI (90km). Klasyka. Jeździ się nim znakomicie, ale ma już swoje lata i zaczyna serwisowanie trochę kosztować.
No i pytanie do Was. Chcę z Octavii przeskoczyć na Tipo. Wiem, że Tipo na miasto (sedan z 1,4 95km) jest ok, ale z opinii z forum wyczytałem, że na trasę z pełnym obciążeniem (4 osoby plus bagażnik na full) będzie kiepsko.
I to jest moje pytanie do tych użytkowników, którzy mieli okazję pojeździć taką Octavią a teraz dla porównania mają Tipo. Moc obu silników powiedzmy zbliżona, ale ten TDI jest bardzo dziarskim silnikiem i potrafi na trasie bezpiecznie wyprzedzać. Domyślam się, że Tipo taki nie będzie tylko jak bardzo będzie odstawać?
I pytanie o miejsce w środku i w bagażniku. Liczby pokazują, że pojemność bagażnika jest bardzo zbliżona, a co na to praktyka? Stawiam na Skodę, bo ma podnoszoną szybę jak i zdejmowalną półkę.
A w środku? Głównie tył mnie interesuje, sam mam 190cm i pasażer za mną za wiele nie ma już miejsca. W skodzie dzieciak jeszcze się mieszczą, ale jak im nogi urosną to nie jestem pewien.
Pozdrawiam